Bezlepkové božie milosti ktoré poznáme aj pod názvom fánky patria do skupiny typických fašiangových jedál Moja verzia bezlepkových božích milostí – fánok je vyrobená bez alergénov lepku, sóje, kukurice, arašidov… Keďže som opäť použila výrobky zbavené laktózy neobsahujú ani laktózu. Bezlepkové božie milosti – fánky sú vyrobené z tukového cesta, takže Vám ich príprava nezaberie veľa času
Na bezlepkové božie milosti – fánky som použila ako základnú múkou prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú bielu ryžovú. Viac sa o jej použití a vlastnostiach dozviete cez odkaz Ryžová múka Tentokrát som použila múku od značky Nutrifree a to konkrétne Farina di Riso Finissima ( jemná ryžová múka ). Odporúčam ! Jej štruktúra je úžasne jemná a veľmi dobre sa s ňou pracuje
Vzhľadom k tomu, že ryžová múka sa samostatne nedá použiť skrz jej drobivosť doplnila som ju o mleté vlašské orechy a škrobovú rovnako prirodzene bezlepkovú jednodruhovú tapiokovú múku
Vlašské orechy môžete nahradiť akýmikoľvek inými Vami obľúbenými orechmi či orechovými múkami. Tapiokovú múku zasa za napríklad hladkú zemiakovú múku. Viac o náhradách škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Bezlepkové božie milosti – fánky sú vyrobené z tukového cesta ( ako aj napríklad medovníčky ). Použitou tukovou zložkou je bezlaktózové maslo ktoré môžete nahradiť kokosovým olejom Viac o bezlepkovom tukovom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Nadýchanosť bezlepkových božích milostí – fánok zabezpečí bezlaktózová smotana na šľahanie spolu s vaječnými žĺtkami Ak netrpíte alergiou na laktózu, bezlaktózovú smotanu na šľahanie môžete zameniť za klasickú smotanu.
Kypriacim činidlom v bezlepkových božích milostiach – fánok je prášok do pečiva. Nahradiť ho môžete v rovnakom množstve jedlou sódou.
Už úplnou samozrejmosťou v bezlepkovom pečení je použitá vláknina – Psyllium ( skorocel indický ) v kombinácií s xantánovou gumou. Ich použitie je naozaj nekonečné a vďačné
Bezlepkové božie milosti – fánky sú vyprážané v olivovom oleji. Použiť môžete aj ešte vhodnejší kokosový olej. Kokosový olej je tepelne stabilnejší preto sa na rozdiel od ostatných tukov tak neprepaľuje
Treba však podotknúť, vzhľadom k použitým mletým vlašským orechom je potrebné zväčšené množstvo tekutín a to v prípade bezlepkových božích milostiach je voda. Rovnako ak použijete akékoľvek iné mleté orechy či orechové múky je potrebné nezabudnúť na tekutiny !!!
⇒ porcie: cca 80 menších božích milostí ( fánok ) doba prípravy: 10 minút + 30 minút odpočinutie cesta + cca 10 minút vyprážanie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové božie milosti
Ingrediencie
- 180 g prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka ( Nutrifree – Farina di Riso Finissima – Jemná ryžová múka ) / celozrnná ryžová
- 70 g mletých vlašských orechov / akýchkoľvek iných / orechová múka
- 30 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / hladkej zemiakovej
- 50 g bezlaktózového masla / kokosového oleja ( o izbovej teplote )
- 2 vaječné žĺtka
- 100 g bezlaktózovej smotany na šľahanie / ryžovej smotany / smotany
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 polievková lyžica bieleho suchého vína
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy
- 1 dcl vody
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 1 polievková lyžica vlákniny – Psyllia ( FiberHusk )
- 20 g práškového cukru
- štipka soli
- + prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka na posypanie
- + olivový olej / kokosový olej / bravčová masť na vyprážanie
- + práškový cukor na obalenie
Postup
- V miske zmiešame všetky ingrediencie okrem psyllia a xantánovej gumy na prípravu bezlepkových božích milostí – fánok ( miešame metličkou ).
- Cesto je po vymiešaní vodové.
- Nakoniec vmiešame psyllium a xantánovú gumu. Cesto je lepkavé a hladké.
- Takto vypracované cesto posypeme ryžovou múkou cca 1 hrsťou a necháme ho 30 minút postáť ( cesto sa vďaka vláknine a xantánovej gume stabilizuje ).
- Po 30 minútach rukou cesto vymiesime ( má mať štruktúru ako medovníkové cesto ). T.j. cesto je tukové a tuhšie.
- Vymiesené cesto preložíme na papier na pečenie a s pomocou druhého papiera na pečenie ho vyvaľkáme na cca 0,5 cm hrúbku.
- Chrastítkom ( kolieskom ) cesto narežeme na rôzne tvary ( obdĺžniky, štvorce ), ktoré v strede prerežeme 1 – 2-krát.
- Narezané bezlepkové božie milosti – fánky vyprážame z oboch strán cca po 5 minútach v rozohriatom oleji ( dávame pozor aby olej nebol príliš rozpálený ).
- Bezlepkové božie milosti – fánky po vypražení ukladáme na papierovú kuchynskú utierku alebo na mastný papier aby sa zbavili prebytočného tuku.
- Následne ešte teplé bezlepkové božie milosti – fánky obalíme v práškovom cukre.
Tip: Ďalšie bezlepkové fašiangové jedlá :