Časovo nenáročné a zároveň fantastické bezlepkové čokoládové brownies je vyrobené bez alergénov lepku, sóje a laktózy, vďaka použitiu bezlaktózového masla Bezlepkové čokoládové brownies sa skladá z dvoch vrstiev, preto je na pohľad jednoducho neodolateľné. Nehovoriac o tom, že okraje sú pekne celistvé a vnútro bezlepkových čokoládových brownies je príjemne lepkavé
Na základné cesto bezlepkového čokoládového brownies som použila prirodzene bezlepkovú mandľovú múku Mandľovú múku môžete zameniť za prirodzene bezlepkovú orechovú alebo kokosovú múku. Samozrejme pri použití kokosovej múky musíte rátať so zmenou chute.
Okrem mandľovej múky sa základné cesto skladá z vyšľahaného vajíčka s cukrom. Pre zdravšiu verziu som siahla po ovocnom cukre ( fruktóze ) Ten môžete vymeniť za med alebo jednoducho použiť hnedý trstinový cukor.
Ďalej na základné cesto bezlepkového čokoládového brownies budete potrebovať rozpustenú horkú čokoládu s kakaovým práškom a štipkou soli.
Topping /druhá vrstva bezlepkového čokoládového brownies je vyrobená kombináciou opäť vyšľahaného vajíčka s cukrom a primiešaným bezlaktózovým maslom. Ak netrpíte alergiou na laktózu, môžete použiť klasické maslo
Správnu štruktúru a hlavne pevnosť bezlepkového čokoládového brownies dosiahneme pridaním prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – maizeny v kombinácií s kukuričnou múkou.
Maizena je škrobovou a potrebnou zložkou v bezlepkovom čokoládovom brownies, môžete ju však zameniť za iný prirodzene bezlepkový škrob ako napríklad tapiokový viac viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Kukuričnú múku som zvolila aj z dôvodu jej sfarbenia. Vďaka nej je cesto pekne žltučké a tým vytvoríme kontrast so základnou vrstvou bezlepkového čokoládového brownies Nahradiť ju však môžete za mix prirodzene bezlepkovej zemiakovej múky s ryžovou.
Pre nezameniteľnú chuť brownies som siahla po mixe pekanových orechy s vlašskými Odporúčam ich len nahrubo nasekať. Samozrejme výber orechov si môžete zvoliť sami.
Na úplný koniec som bezlepkové čokoládové brownies posypala konopnými semienkami a ryžovými vločkami. Tie môžete vymeniť za iné semienka a vločky alebo použiť pečené bezlepkové müsli
⇒ porcie: 12 kúskov ( forma 20×20 cm ) doba prípravy: 20 minút + cca 25 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové čokoládové brownies
• základné cesto •
Ingrediencie
- 1 vajce
- 65 g ovocného cukru / medu / hnedého trstinového
- 100 g horkej čokolády
- 75 g bezlaktózového masla / masla
- 50 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / orechovej / kokosovej
- 1 polievková lyžica kakaa
- štipka soli
• topping / druhá vrstva •
Ingrediencie
- 75 g bezlaktózového masla / masla
- 65 g ovocného cukru / medu / hnedého trstinového
- 1 vajce
- 55 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu / tapiokového
- 50 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky / ryžovej so zemiakovou
- 30 g pekanových orechov / akýchkoľvek iných
- 30 g vlašských orechov / akýchkoľvek iných
- + 30 g konopných semienok / pečené bezlepkové müsli / iné semienka
- + 30 g ryžových vločiek / pečené bezlepkové müsli / iné vločky
Postup
- Najskôr si pripravíme základné cesto na bezlepkové čokoládové brownies.
- T.j. v samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú mandľovú múku s kakaom a štipkou soli.
- Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s bezlaktózovým maslom.
- V druhej miske vyšľaháme vajíčko s ovocným cukrom.
- Rozpustenú čokoládu s maslom zmiešame so zmesou z mandľovej múky a primiešame vyšľahané vajíčko s cukrom. Zmes vymiešame elektrickým mixérom.
- Vymiešané základné cesto na prípravu bezlepkového čokoládového brownies s pomocou stierky prenesieme do formy vystretej papierom na pečenie.
- Na prípravu toppingu / druhej vrstvy si opäť v samostatnej miske vymiešame vajíčko s ovocným cukrom a maslom. Použijeme elektrický mixér.
- Do vymiešanej tukovej zmesi primiešame prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – maizenu a kukuričnú múku. Miešame kým zmes nebude hladká.
- Do vymiešaného toppingu / druhej vrstvy prisypeme na hrubo nasekané pekanové orechy spolu s vlašskými.
- Hotový topping / druhú vrstvu s pomocou stierky nanesieme na základné cesto na prípravu bezlepkového čokoládového brownies.
- Nakoniec brownies posypeme konopnými semienkami a ryžovými vločkami.
- Bezlepkové čokoládové brownies pečieme pri teplote 175ºC po dobu cca 25 minút.
- Po upečení necháme bezlepkové čokoládové brownies vychladnúť.
Tip: Pre maximálnych milovníkov čokolády odporúčam medzi obe vrstvy bezlepkového čokoládového brownies pridať vrstvu samostatnej strúhanej čokolády