Bezlepkové karbonátky z červenej repy neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, laktózy, orechov a vďaka použitiu quinoi ( kinoi ) ani vajec Tentokrát som siahla po vydarenej kombinácií červenej repy s fazuľou Adziuki a výsledok určite stojí zato. Výnimočnosť bezlepkových karbonátkov z červenej repy je v ich príprave, nakoľko ich môžete pripraviť v rúre ale aj na panvici
Hlavnou zložkou v bezlepkových karbonátkach z červenej repy je samotná uvarená červená repa
Druhou zložkou v karbonátkach je fazuľa Adzuki. Siahla som práve po tejto odrode skrz jej jemnosť a lahodnú orieškovú chuť. Naviac fazuľa Adzuki je nazývaná aj ako „ kráľovná fazule ”, pretože patrí medzi najlepšie a najzdravšie druhy fazúľ Použiť však môžete aj fazuľu Mungo, ktorá má jemnú hráškovú chuť. Či už siahnete po jednej alebo druhej musíte rátať s ich namočením na minimálne 10 hodín a varením 30 minút a vyššie
Spojivom všetkých surovín v bezlepkových karbonátkach z červenej repy je uvarená quinoa ( kinoa ). Nahradiť ju môžete napríklad chia semienkami, ktoré variť už nemusíte len ich necháte 15 – 20 minút postáť v už pripravenej rozmixovanej zmesi Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Do bezlepkových karbonátkov z červenej repy som pridala hladkú prirodzene bezlepkovú pohánkovú múku. Pohánka je úžasná skrz jej ľahkú stráviteľnosť a jej špecifickú až orieškovú chuť Samozrejme ak nie ste jej zástancom nahradiť ju môžete za rovnako prirodzene bezlepkovú celozrnnú ryžovú múku alebo cirokovú. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Bezlepkové karbonátky z červenej repy sú obalené v čiernom sezame. Rovnako dobré je použiť aj mix bieleho a čierneho sezamu.
Bezlepkové karbonátky z červenej repy sa dajú pripraviť v rúre ( ja som zvolila práve tento postup ) ale aj na panvici s použitím olivového oleja. Ak máte radšej suchšiu verziu karbonátkov zvoľte prípravu v rúre naopak ak tukovejšiu bezlepkové karbonátky z červenej repy vypražte v olivovom oleji z oboch strán po dobu cca 15 minút
⇒ porcie: 8 väčších karbonátok doba prípravy: 15 minút + namáčanie fazule Adzuki min. 10 hodín / varenie cca 40 minút + varenie quinoa / červenej repy cca 30 minút + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové karbonátky z červenej repy
Ingrediencie
- 4 – 5 ks ( cca 600 g ) červenej repy ( v surovom stave )
- 80 g fazule Adzuki ( v surovom stave ) / fazule Mungo
- 150 g quinoi ( v surovom stave ) / chia
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / hladkej celozrnnej ryžovej / cirokovej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- + čierny sezam na obaľovanie
Postup
- Deň vopred ( min. 10 hodín ) si namočíme fazuľu Adzuki. Na druhý deň ju v tej istej vode varíme do mäkka cca 40 minút. Po dovarení fazuľu osolíme.
- Červenú repu varíme v celku do mäkka cca 30 minút. Vychladnutú očistíme.
- Quinou premyjeme vriacou vodou a varíme v dvojnásobnom množstve vody cca 15 – 20 minút.
- Všetky vychladnuté suroviny okrem uvarenej quinoi a hladkej pohánkovej múky rozmixujeme ( konzistencia zmesi pripomína pyré ).
- Do rozmixovanej zmesi na prípravu bezlepkových karbonátok z červenej repy primiešame quinou a hladkú pohánkovú múku a dochutíme ( zmes by mala byť dostatočne tuhá na tvarovanie, ak nie prisypte hladkú pohánkovú múku ).
- Bezlepkové karbonátky z červenej repy obalíme do čierneho sezamu a prenesiem ich na plech vystretý papierom na pečenie.
- Karbonátky pečieme pri teplote 175°C cca 15 minút, záleží od veľkosti.
- Upečené bezlepkové karbonátky z červenej repy môžeme ihneď konzumovať.
Tip: Bezlepkové karbonátky z červenej repy odporúčam konzumovať s cuketovou horčicou. Ako na ňu viď odkaz Domáca cuketová horčica