Bezlepkové karobové cookies neobsahujú alergény lepku, sóje, laktózy, vajec, kukurice, … Okrem kombinácie troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk cookies obsahujú quinoa ( kinoa ) vločky a konopné semienka. Bezlepkové karobové cookies sú menej sladkou cukrovinkou ktorá Vám poslúži aj ako rýchly kabelkový snack
Na bezlepkové karobové cookies som použila prirodzene bezlepkovú jednodruhovú mandľovú a pohánkovú múku Mandľovú múku môžete zameniť za akúkoľvek inú orechovú múku. Pohánkovú múka zasa za cirokovú alebo celozrnnú ryžovú.
Škrobovou zložkou v bezlepkových karobových cookies je prirodzene bezlepková škrobová tapioková múka. Nahradiť ju môžete napríklad zemiakovou. Viac o škrobových múkach a škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Kypriacim činidlom v bezlepkových karobových cookies je jedlá sóda Viac o využití jedlej sódy viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Sladidlom v bezlepkových karobových cookies je len kokosový cukor. Ak chcete sladšiu verziu cookies pridajte med alebo agáve sirup
Tukovou zložkou je kokosový olej rozpustený vo vodnom kúpeli.
Strúhaná horká čokoláda, quinoa ( kinoa ) vločky a konopné semienka obohatia chuť a nutričnú hodnotu cookies. Samozrejme vločky a semienka môžete nahradiť akýmikoľvek Vami obľúbenými
Karob – Rohovník obyčajný známy tiež pod názvom Svätojánsky chlieb. Je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri vylučovaní a trávení naviac je vysoko prospešný pri hnačkách či nadúvaní. Obsahuje lignín a spolu s pektínom napomáhajú pri znižovaní hladiny cholesterolu. Karob má sladkastú chuť a tmavé sfarbenie. Je vhodný ako náhrada čokolády pre ľudí trpiacimi alergiou na čokoládu
⇒ porcie: cca 15 cookies doba prípravy: 10 minút + 10 minút odloženie cesta + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové karobové cookies
Ingrediencie
- 60 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / akejkoľvek inej orechovej
- 40 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / cirokovej
- 1 polievková lyžica prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky – škrobu / zemiakovej
- 3 polievkové lyžice kokosového cukru
- 2 polievkové lyžice karobového prášku
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 20 g konopných semienok
- 70 g quinoa ( kinoa ) vločiek
- 30 g horkej strúhanej čokolády
- 70 g kokosového oleja
- 1 dcl vody
Postup
- V samostatnej miske zmiešame všetky ingrediencie okrem vody, kokosového oleja, quinoa ( kinoa ) vločiek a konopných semienok.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme kokosový olej a primiešame vodu s vločkami a semienkami.
- Tukovú zmes s vločkami zmiešame so suchou miskou. Miešame rukou alebo vareškou.
- Vymiešané cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 10 minút do chladničky.
- Po 10 minútach v rukách tvarujeme cca 15 cookies, ktoré uložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové karobové cookies pečieme pri teplote 175°C po dubu 15 minút.
- Po upečení necháme bezlepkové karobové cookies úplne vychladnúť.
fajné a nadôležitejšie pre mňa je jednoduchá príprava