Bezlepkové kávové žemle sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, vajec, orechov, arašidov,… a keďže na ich prípravu netreba siahnuť po laktózových produktoch sú vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Bezlepkové kávové žemle sa chuťovo a štruktúrou podobajú na celozrnné pečivo a to skrz použitú kombináciu troch prirodzene bezlepkových tmavých celozrnných múk spolu so 100% bezlepkovými ovsenými vločkami
Na výrobu bezlepkových kávových žemlí som použila kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká pohánková múka, quinová múka a rovnako prirodzene bezlepková šípková múka
Prirodzene bezlepková hladká pohánková múka je hlavnou múkou. Jej výraznejšia chuť aj vôňa je ako stvorená na výrobu akéhokoľvek celozrnného pečiva s prívlastkom – ľahko stráviteľné Ak však neobľubujete jej špecifickú výraznú chuť môžete siahnuť po jej rovnocennej náhrade a po rovnako prirodzene bezlepkovej hladkej cirokovej či teffovej múke. Viac o nich viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Druhou použitou múkou v bezlepkových kávových žemliach je quinová múka. Quinová múka je bohatá na obsah železa, vlákniny a bielkovín. Rovnako ako pohánková múka má svoje charakteristické sfarbenie a vôňu Pri jej náhrade by som určite siahla po amarantovej múke, ktorá okrem toho že je rovnako prirodzene bezlepková má podobné vlastnosti pri pečení ako quinová múka. Viac o quinovej a amarantovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka
Poslednou a zároveň doplnkovou múkou v bezlepkových kávových žemliach je šípková múka. Jej chuť a sfarbenie je naozaj jedinečné a spolu s použitou studenou kávou v receptúre sú žemle naozaj úžasné Bohužiaľ jedinečnosť šípkovej múky sa nedá zameniť za akúkoľvek inú prirodzene bezlepkovú múku, preto ak ju doma nemáte z receptúry ju môžete jedine úplne vylúčiť
Do bezlepkových kávových žemlí som zaradila 100% bezlepkové ovsené vločky pre ich schopnosť vstrebať tekutiny a zároveň ( v tejto receptúre ) zabezpečia lepšie spevnenie cesta a po upečení sú žemle vo vnútri jemnejšie a nadýchanejšie. Preto ich z receptu určite nevynechávajte !!!
Bezlepkové kávové žemle sú vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, teda kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Ako vo väčšine bezlepkového kysnutého pečiva ani tentokrát nemusíte vytvárať kvások. Stačí bezlepkové kvasnice rozpustiť v studenej vode
Pre správne pevnú štruktúru cesta som použila aj potrebnú vlákninu a to vo forme psyllia ( skorocelu indického ). S jeho použitím sú žemle pekne celistvé, pevné a hlavne nadýchané a bucľaté. Viac o vláknine, jej použití a na čo slúži viď odkaz Psyllium
⇒porcie: 10 žemlí doba prípravy: 10 minút + 2 hodiny a 45 minút kysnutie + 30 minút pečenie
náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové kávové žemle
Ingrediencie
- ½ dcl studenej kávy ( akejkoľvek )
- 2 ½ dcl studenej vody
- 25 g bezlepkových kvasníc
- 20 g prirodzene bezlepkovej šípkovej múky
- 75 g prirodzene bezlepkovej quinovej múky / amarantovej / hladkej celozrnnej ryžovej
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / hladkej cirokovej / hladkej teffovej
- 40 g 100 % bezlepkových ovsených vločiek
- 1 lyžička soli
- 1 polievková lyžica psyllia ( fiberHusk )
Postup
- V studenej vode a káve rozpustíme bezlepkové kvasnice.
- V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu bezlepkových kávových žemlí.
- Suchú misku vmiešame do kvasnicovej ( miešame opatrne mixérom – cesto je liate ).
- Nakoniec vmiešame vlákninu. Miešame pokiaľ sa cesto nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( konzistencia cesta je jemne lepkavá a mastná ).
- Vymiešané cesto pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a na teplo mieste ho necháme kysnúť po dobu 2 hodín.
- Po 2 hodinách z cesta v rukách vytvarujem cca 10 žemlí ( cesto je jemne lepkavé ale zároveň mastné aj po vykysnutí vďaka použitej šípkovej múke, ak by sa Vám však cesto príliš lepilo na ruky použite malé množstvo studenej vody ).
- Vytvarované bezlepkové kávové žemle prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a necháme ich bez pokrytia podkysnúť ešte 45 minút.
- Po 45 minútach bezlepkové kávové žemle pečieme pri teplote 200°C po dobu 30 minút.
- Upečené bezlepkové kávové žemle necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.