Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami sú vyrobené z čistého bezlepkového kukuričného kvásku Okrem toho že bezlepkové kváskové bagety s paradajkami neobsahujú lepok sú aj bez alergénov akými sú sója, vajcia, arašidy, … Keďže som opäť siahla po produktoch ktoré neobsahujú kravskú bielkovinu / laktózu, pochutnajú si na nich aj ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu či alergiou na kravskú bielkovinu
Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami sú vyrobené z viacerých, samozrejme prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Prvou použitou a zároveň potrebnou múkou je prirodzene bezlepková jednodruhová hladká biela ryžová múka a rovnako prirodzene bezlepková jednodruhová hladká čierna ryžová múka
Hladkú čiernu ryžovú múku môžete nahradiť napríklad hladkou červenou ryžovou múkou alebo hladkou celozrnnou ryžovou múkou. Viac o využitý ryžovej múke v bezlepkovom stravovaní viď odkaz Ryžová múka
Ďalšie použité prirodzene bezlepkové jednodruhové múky v bezlepkových kváskových bagetách s paradajkami sú voliteľné V mojej receptúre sú to hladká pšenová múka, vynikajúcou náhradou za ňu je napríklad hladká biela pohánková. A hladká rovnako prirodzene bezlepková jednodruhová ľanová múka. Ľanovú múku môžete zameniť za cirokovú, quinoa, chia múku, ….
Samozrejme aby bezlepkové kváskové bagety s paradajkami pekne držali svoj tvar a boli pekne nadýchané s veľkými okami po upečení treba siahnuť aj po prirodzene bezlepkových škroboch. Tentokrát som sa rozhodla skombinovať hladkú zemiakovú múku spolu s tapiokovou múkou. Viac o využití škrobových múk / škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Mokrú misku bezlepkových kváskových bagiet s paradajkami okrem iných surovín tvorí biely kozí jogurt Jeho chuť je nezameniteľná, odporúčam !!! Rovnako výborné je použiť koziu srvátku alebo kozie mlieko. Ak však netrpíte intoleranciou či alergiou použite napríklad biely jogurt, acidko, …
Dokonalú rovnováhu mokrej misky doplňuje v bezlepkových kváskových bagetách s paradajkami olivový olej. Je potrebné naň nezabudnúť, nakoľko vďaka oleju sú bagety vláčnejšie a dlhšie vydržia čerstvé
Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkoch aj tentokrát som do receptúry zaradila vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ), ktorá cesto pekne scelí Ak sa chcete dozvedieť viac o vláknine, na čo slúži a prečo sa pridáva do bezlepkových ciest viď odkaz Psyllium
Štipka guarovej gumy je voliteľná, ja som ju použila ako poistku aby bol chlebík pevný Ako používať guarovú / xantánovú gumu viď odkaz Guarová guma a xantánová guma
Náplňou ako už samotný názov hovorí v bezlepkových kváskových bagetách sú sušené paradajky. Je jedno či použijete v náleve alebo nie. Naviac som pridala neúdený kozí syr, mňam
⇒ porcie : 4 bagetky cca 250 g doba prípravy : 7 hodín ( záleží od sily kvásku ) + 3 hod kysnutie + 45 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami
• ŠTARTÉR •
Ingrediencie
- 30 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 30 g prirodzene bezlepkovej hladkej čiernej ryžovej múky / červenej ryžovej / celozrnnej ryžovej
- 20 g prirodzene bezlepkovej hladkej pšenovej múky / prosovej / pohánkovej
- 13 g prirodzene bezlepkovej hladkej ľanovej múky / cirokovej / chia / quinoa
- 20 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky / hladkej kukuričnej
- 13 g prirodzene bezlepkovej hladkej tapiokovej múky / škrobu
- + štipka soli
- 1 polievková lyžica kukuričného kvásku
- 200 g vlažnej vody
• samostatne spolu so štartérom •
Ingrediencie
- 1½ polievkovej lyžice vlákniny
- 200 g vody
• OSTATNÉ SUROVINY •
• suchá miska •
Ingredientcie
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej čiernej ryžovej múky / červenej ryžovej / celozrnnej ryžovej
- 40 g prirodzene bezlepkovej hladkej pšenovej múky / prosovej / pohánkovej
- 26 g prirodzene bezlepkovej hladkej ľanovej múky / cirokovej / chia / quinoa
- 40 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky / hladkej kukuričnej
- 26 g prirodzene bezlepkovej hladkej tapiokovej múky / škrobu
- 1 čajová lyžička guarovej gumy / xantánovej
- 1 čajová lyžička soli
• mokrá miska •
Ingrediencie
- 50 g bieleho kozieho jogurtu / kozej srvátky / kozieho mlieka / acidko
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 100 g vlažnej vody
- 80 g sušených paradajok
- 125 g neúdeného kozieho syra / ovčieho / syra
- + 1 ½ polievkovej lyžice psyllia ( FiberHusk ) + 200 g studenej vody
Postup
- Suché suroviny na prípravu štartéra na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami zmiešame v samostatnej miske.
- Do 7 dcl čistého skleneného pohára vložíme 1 polievkovú lyžicu kukuričného kvásku, 200 g vlažnej vody a suchú misku. Dôkladne premiešame polievkovou lyžicou. Pohár zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho na kuchynskej linke po dobu 7 hodín ( záleží od sily kvásku, môj je už silák
). Správne vykysnutie štartéra skontrolujeme jemným dotykom prsta, či voľným okom podľa bubliniek a zdvojnásobením objemu ( odporúčam si na pohár zaznačiť výšku štartéra pred kysnutím ).
- Medzi tým si v samostatnej miske zmiešame 1 ½ polievkovej lyžice vlákniny spolu so studenou vodou. Tento krok stačí uskutočniť aj hodinu pred samotným miesením cesta, záleží podľa zrnitosti vlákniny.
- Vo väčšej miske zmiešame ostatné suché suroviny na prípravu bezlepkových kváskových bagiet s paradajkami. Opäť dôkladne premiešame.
- Nakoniec na malé kúsky nakrájame sušené paradajky a neúdený kozí syr.
- Mokrú misku ktorú tvorí biely kozí jogurt, olivový olej a vlažná voda si necháme nakoniec tesne pred miesením, nakoľko budú prvými surovinami pridanými do cesta na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami.
- Keď máme štartér na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami správne vykysnutý, v antikorovej / sklenej miske zmiešame biely kozí jogurt, olivový olej s vlažnou vodou, vykysnutý štartér a naboptnanú vlákninu. Miešame polievkovou lyžicou pokiaľ sa všetky suroviny nescelia.
- Po dôkladnom premiešaní vložíme do cesta suchú misku s ostatnými surovinami okrem sušených paradajok a neúdeným kozím syrom.
- Miesime s pomocou kuchynského robota na stredných otáčkach cca 8 minút.
- Keď je cesto pekne lepkavé ( neoddeľuje sa od okrajov misy ) vložíme do cesta sušené paradajky spolu s neúdeným kozím syrom.
- Miesime cca 1 minútu ( len aby sa sušené paradajky a neúdený kozí syr spojili do cesta ).
- Vymiesené cesto na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami je jemne lepkavé, celistvé a pružné. Takéto cesto necháme po dobu 15 minút bez pokrytia odpočívať. Počas tejto doby sa cesto pekne scelí / stuhne.
- Po 15 minútach cesto ne bezlepkové kváskové bagety s paradajkami pokryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť pri teplote cca 22 °C po dobu 1 hodiny a 45 minút.
- Po uplynutí kysnutia s pomocou malého množstva olivového oleja na rukách cesto rozdelíme na 4 kúsky, ktoré vytvarujeme do tvaru bagetiek ( bagetky netreba miesiť ! stačí len jemne v rukách vytvarovať, nakoľko počas pečenia zdvojnásobia svoj objem a sú z mastnejšieho cesta vďaka použitému olivovému oleju ).
- Vytvarované bezlepkové kváskové bagety s paradajkami preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Takto predpripravené bezlepkové kváskové bagety s paradajkami necháme odkryté podkysnúť po dobu 1 hodiny.
- Po 1 hodine bezlepkové kváskové bagety s paradajkami priečne narežeme a dáme piecť pri teplote 200 °C po dobu 45 minút.
- Upečené bezlepkové kváskové bagety s paradajkami preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Tip: Ak si chcete namiešať iné druhy prirodzene bezlepkových jednodruhových múk využite nasledujúce odkazy ktoré Vám napomôžu na ich správnu kombináciu
- Prirodzene bezlepkové škrobové múky
- Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
- Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka
- Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
- Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
This is a super recipe and I think it tastes as good as it looks. I hope to persuade my wife to cook something. Thank you for sharing the information and now I also want to share one good resource – academic writing services. I hope you will find a lot of useful information in it.
5 Healthy Lifestyle Tips for College Students. Read now! We will assign one of the most qualified writers in that field who will craft a well-written sample paper for you which you can use as an additional material or as a source of ideas and arguments for your own research.