Bez lineckých koláčikov by snáď ani neboli Vianoce Moje bezlepkové linecké koláčiky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice a vďaka použitému bezlaktózovému maslu aj bez alergénu laktózy. Pre jedinečnú chuť bezlepkových lineckých koláčikov som do receptu pridala mandľovú múku
Bezlepkové linecké koláčiky sú vyrobené kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových múk. Sú nimi hladká biela ryžová múka a mandľová múka. Prirodzene bezlepkovú mandľovú múku môžete nahradiť za akúkoľvek inú orechovú múku či mix orechových múk ako napr. kokosovú + mandľovú
Škrobovou zložkou v bezlepkových lineckých koláčikoch je tapioková múka / tapiokový škrob. Je je bez chuti, vône a sfarbenia takže Vám konečný efekt lineckých koláčikov rozhodne nepokazí. Tapiokovú múku môžete zameniť za napr. prirodzene bezlepkovú zemiakovú múku. Viac o náhradách škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Tukovou zložkou v bezlepkových lineckých koláčikoch je bezlaktózové maslo roztopené na izbovú teplotu. Bezlaktózové maslo môžete zameniť za kokosový olej alebo ak netrpíte alergiou na kravskú bielkovinu klasickým maslo
Spojivom bezlepkových lineckých koláčikov sú vajíčka. Ak trpíte alergiou na vajíčka, jednoducho ich nahraďte napríklad jablkovým pyré ( detskou výživou ). Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Nadýchanosť a zároveň jemnosť bezlepkových lineckých koláčikov dosiahneme použitím prášku do pečiva
Výber lekváru alebo džemu nechávam na Vás
⇒ porcie: 25 už zlepených lineckých koláčikov doba prípravy: 15 minút + 30 minút odpočinutie cesta + cca 6 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové linecké koláčiky
Ingrediencie
- 180 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky
- 80 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / zemiakovej
- 30 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / akejkoľvek inej orechovej
- ½ čajovej lyžičky citrónovej kôry
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu / vanilkovej esencie / vanilkového prášku
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / 1:1 jedlej sódy + prášku do pečiva
- 100 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 2 vajíčka
- + akýkoľvek džem / lekvár
Postup
- V samostatnej miske zmiešame maslo a vajíčka.
- V druhej miske zmiešame ostatné suroviny na prípravu bezlepkových lineckých koláčikov.
- Suchú misku vmiešame do tukovej ( miešame vareškou alebo najlepšie rukou ).
- Cesto po vymiesení je jemne lepkavé a celistvé.
- Vymiesené cesto na bezlepkové linecké koláčiky zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na cca 30 minút do chladničky.
- Po 30 minútach cesto vyvaľkáme za pomoci dvoch papierov na pečenie a vykrajujeme koláčiky ( cesto rozhodne nevaľkáme na pomúčenej doske! – linecké koláčiky by sa po upečení mrvili ).
- Bezlepkové linecké koláčiky pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 180°C po dobu cca 6 minút.
- Upečené bezlepkové linecké koláčiky necháme vychladnúť až potom spájame.
Tip: Ako najefektívnejšie pracovať s bezlepkovým tukovým cestom / lineckým viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami