Bezlepkové mafiny s višňami sú mojou srdcovkou Okrem toho že sú veľmi chutné vďaka použitej kurkume sú aj veľmi jednoduché na samotnú prípravu. Samotná receptúra už štandardne neobsahuje okrem lepku ani sóju, kukuricu, orechy či arašidy a samozrejme sú bezlepkové mafiny s višňami vhodné aj pre ľudí trpiacimi alergiou na laktózu či intoleranciou na kravskú bielkovinu
Bezlepkové mafiny s višňami sú vyrobené len s pomocou jednej múky
a to z prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej zemiakovej múky Zemiaková múka je úžasná na prípravu nie len mafinov. Hodí sa rovnako na jemné druhy bezlepkových drobných pečív, korpusov, hutnejších chlebov ale aj jemnejšieho druhu pečiva, na zahustenie a priam ako stvorená je na rôzne druhy závinov kde rovnako ako v tejto receptúre môže stáť samostatne !!! Okrem toho že zemiaková múka je bez chuti, vône a má biele neutrálne sfarbenie, svojou jemnou textúrou sa s ňou pracuje priam úžasne
Tým že zemiaková múka patrí do skupiny škrobových múk ako jedna z mála prirodzene bezlepkových jednodruhových múk môže stáť v bezlepkových receptúrach samostatne, teda bez použitia ďalšej inej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múky. Viac o jej využití viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Bezlepkové mafiny s višňami sú vo vnútri fantasticky jemné skrz použité maslo. Ako som už v úvode spomenula, na týchto mafinách si pochutnajú aj tí ktorý nemôžu kravskú bielkovinu či laktózu skrz alergiu či intoleranciu. Do receptúry som vložila tukovú zložku v podobe kozieho masla. Kozie maslo má síce výraznejšiu slanšiu chuť ale určite to vďaka ostatným použitým surovinám ani nepocítite. Svoju výnimočnosť ukrýva v rýchlom bode topenia sa na rozdiel od napríklad bezlaktózového masla. Samozrejme ak si môžete dopriať akékoľvek iné maslo aj to kravské môžete použiť aj to
Spojivom všetkých surovín v bezlepkových mafinách s višňami je jedno celé vajíčko. Okrem funkcie spojiva slúži aj ako zvláčnujúca zložka, keďže v recepte nie sú žiadne iné tekutiny. Ak však vajíčka nesmiete zaradiť do vašej stravy z akéhokoľvek dôvodu, siahnite po jeho náhrade a to vo forme no agg + tekutina alebo ľanové vajíčko + jablková výživa Viac sa o náhrade vajíčok dozviete cez nasledujúci odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Ako skoro v každých mafinách som do receptúry aj ja vložila kypriacu zložku vo forme prášku do pečiva. Určite nič nepokazíte ak prášok zameníte za jedlú sódu ale ich zmiešate v pomere 1:1.
Rum, vanilkový cukor a práškový cukor sú skvelou voľbou na zabezpečenie dostatočnej sladkosti a maximálnej chuti mafiniek
Sušené ovocie v tomto prípade višne môžete nakombinovať aj s iným druhom ovocia podľa Vašej chuti. Napríklad višne s goji či samotné hrozienka, ….
A čerešnička nakoniec v podobe zlata – kurkuma. Okrem pre mňa krásneho žltého sfarbenia docielite nezameniteľnú chuť mafiniek a o zdraví ani nehovoriac. Kurkuma má okrem protizápalovým účinkom aj posilňujúcu čo sa prejaví na našom imunitnom systéme. Taktiež je vynikajúca aj na naše trávenie, ….
⇒ porcie : cca 13 mafiniek doba prípravy : 15 minút + 18 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové mafiny s višňami
Ingrediencie
- 100 g kozieho masla / kokosového / bezlaktózového / masla
- 1 celé vajíčko / náhrada vajíčok v kuchyni
- 85 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička kurkumi
- 2 čajové lyžičky rumu
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru
- ½ čajovej lyžičky práčku do pečiva / jedlej sódy
- 80 g hladkej zemiakovej múky
- 60 g sušených višní / akéhokoľvek iného sušeného ovocia
Postup
- V rajničke si rozpustíme kozie maslo.
- Vo väčšej miske vymiešame elektrickým mixérom vajíčko spolu s práškovým cukrom.
- Do vymiešaného vajíčka primiešame ostatné suroviny na prípravu bezlepkových mafinov s višňami okrem višní, teda kurkumu, rum, vanilkový cukor, prášok do pečiva, zemiakovú múku a nakoniec rozpustené kozie maslo.
- Takto pripraveným liatym cestom plníme mafinové košíčky tak do polovice.
- Nakoniec prstami naaranžujeme do každého košíčka cca 5 ks višní a jemne povtláčame do cesta.
- Bezlepkové mafiny s višňami uložíme na plech a pečieme v strednej časti rúry s pomocou vrchného a spodného ohrevu pri teplote 175°C cca 18 minút ( cesto počas pečenia najskôr poskočí a potom sa ustáli )
- Upečené bezlepkové mafiny s višňami necháme pred konzumáciu úplne vychladnúť.
vyskúšajte tiež aj ďalšie mafinky podľa gazdinky