Bezlepkové makové rožteky neobsahujú alergény akými sú lepok, sója, arašidy, … a keďže som opäť použila produkty neobsahujúce laktózu pochutnajú si na nich aj ľudia trpiaci laktózovou intoleranciou Lahodnosť a vláčnosť bezlepkových makových rožtekov som docielila vďaka použitému nekysnutému bezlepkovému tvarohovému cestu. Samotnú plnku som si zjednoduchšila a zároveň vylepšila o domáce kokosové kondenzované mlieko
Na bezlepkové makové rožteky som použila kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkej bielej ryžovej múky a hladkej kukuričnej múky
Prirodzene bezlepková jednodruhová hladká biela ryžová múka je základnou múkou ktorá spolu s rovnako prirodzene bezlepkovou jednodruhovou hladkou kukuričnou múkou sú vynikajúcou dvojkou pre vznik bezlepkového cesta. Navzájom sa dopĺňajú nie len svojím farebným kontrastom ale aj obsahovo. Nakoľko biela ryžová múka obsahuje bielkoviny a kukuričná múka škrob Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Potrebnou škrobovou zložkou v bezlepkových makových rožtekoch je kukuričný škrob – Maizena. Kukuričný škrob / škrob má v bezlepkovom stravovaní za úlohu cesto sceliť, preto na škrobové zložky netreba nikdy zabúdať !!! 100 % náhradou za kukuričný škrob je napríklad tapiokový škrob. Viac o bezlepkových škroboch či o ich využití viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Ako som už spomenula na bezlepkové makové rožteky som použila nekysnuté bezlepkové tvarohové cesto. Samozrejme tvaroch som použila zbavený laktózy. Keďže na cesto nie je potrebné použiť akékoľvek kypriace činidlo a chcela som docieliť jemné a celistvé cesto siahla som po jemnej verzii tvarohu. S použitím jemného tvarohu predídete možnosti trhania sa cesta pri samotnej výrobe. Preto určite siahnite po jemnej verzii
Tukovou zložkou v bezlepkových makových rožtekoch je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou použite jednoducho klasické maslo.
Pre zvláčnenie a rovnako aj spevnenie cesta som pridala aj jedno celé vajíčko. Použiť môžete aj len vaječné žĺtko
Ako vo väčšine bezlepkových výrobkoch aj tentokrát som do receptúry pridala vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ) a guarovú gumu. Vláknina má za úlohu cesto spevniť a rovnako aj uľahčuje stráviteľnosť hotového produktu. Viac o použití vlákniny viď odkaz Psyllium S použitím spomenutej guarovej gumy bude cesto ešte pevnejšie a hlavne pružnejšie
Plnka v bezlepkových makových rožtekoch sa skladá len z dvoch surovín akými sú mletý mak a domáce kokosové kondenzované mlieko Recept ako si ho ho doma rovnako vyrobíte viď odkaz Bezlaktózové kondenzované mlieko
⇒ porcie : 16 rožtekov doba prípravy : 20 minút + 1 hodina odležanie cesta + cca 18 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové makové rožteky
Ingrediencie
- 200 g jemného bezlaktózového tvarohu / tvarohu
- 140 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 50 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 2 čajové lyžičky citrónovej kôry
- štipka vanilkového extraktu / vanilkového cukru
- 1 celé vajíčko / vaječné žĺtko
- ½ dcl bezlaktózového mlieka / ryžového / mandľového / mlieka
- 120 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 80 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 35 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 1 polievková lyžica psyllia ( FiberHusk )
- 1 čajová lyžička guarovej gumy / xantánovej
- štipka soli
- + 1 celé vajíčko na potretie rožtekov pred pečením
• plnka •
Ingrediencie
- 150 g mletého maku
- 200 g kokosového kondenzovaného mlieka / mandľového / bezlaktózového
Postup
- V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú kukuričnú múku, kukuričný škrob, vlákninu, guarovú gumu a štipku soli.
- Vo väčšej miske vymiešame jemný bezlaktózový tvaroh, zmäknuté bezlaktózové maslo, hnedý trstinový cukor, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a nakoniec jedno celé vajíčko spolu s bezlaktózovým mliekom ( miešame mixérom ).
- Do vymiešanej tvarohovej zmesi vmiešame suchú múčnu misku.
- Konzistencia cesta má byť jemne lepkavá a celistvá.
- Cesto na bezlepkové makové rožteky v rukách vytvarujeme do tvaru hladkej lopty, obalíme ho potravinovou fóliou a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky.
- Po 1 hodine cesto s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme na tenší kruh ktorý narežeme na 16 trojuholníkov ( ak máte radšej menšie rožteky narežte ho na 18 dielov ).
- Medzitým si pripravíme plnku : mak pomelieme a zmiešame s kokosovým kondenzovaným mliekom ( konzistencia plnky má byť taká aby sa dala jednoducho rozotierať ).
- Trojuholníky naplníme makovou plnkou a zrolujeme ich širšou časťou do tvaru rožtekov ( plnku rozotierame nožíkom, špic necháme nenatretý ).
- Bezlepkové makové rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
- Bezlepkové makové rožteky pečieme pri teplote 180 °C cca 18 minút.
- Upečené bezlepkové makové rožteky necháme po upečení jemne vychladnúť a konzumujeme.
P.S. Bezlepkové makové rožteky skladujeme v sklenenej / plastovej dóze so vzduchotesným vekom ( takto Vám vydržia čerstvé cca 5 dni )