Bezlepkové mandľové sušienky s brusnicami a orechmi neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice a s použitím bezlaktózového masla ani alergén laktózy Tieto bezlepkové mandľové sušienky sú po okrajoch jemne chrumkavé a vo vnútri príjemne šťavnaté.
Bezlepkové mandľové sušienky s brusnicami a orechmi sú vyrobené len z jednej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múky a to mandľovej Mandľovú múku môžete zameniť za akúkoľvek inú prirodzene bezlepkovú orechovú múku.
Pre pevnejšiu štruktúru bezlepkových sušienok som do receptu pridala nasekané lieskové orechy. Nahradiť ich môžete napríklad vlašskými orechmi
Dostatočné spevnenie bezlepkových mandľových sušienok s brusnicami a orechmi zabezpečí jedno celé vajíčko. Ak trpíte alergiou na vajcia nahraďte ich napríklad detskou jablkovou výživou alebo viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Tukovou zložkou v bezlepkových sušienkach je rozpustené bezlaktózové maslo Vymeniť ho môžete za kokosový olej ( rozpustený vo vodnom kúpeli ) alebo, ak netrpíte alergiou na laktózu klasickým maslom.
Kypriacim činidlom v bezlepkových sušienkach s brusnicami a orechmi je prášok do pečiva
Sladkou zložkou v bezlepkových sušienkach je hnedý trstinový cukor ( nahradiť ho môžete bielym kryštálovým ), levanduľový sirup ( akýkoľvek iný svetlý sirup ) a vanilkový extrakt
⇒ porcie: cca 25 sušienok doba prípravy: 10 minút + 7 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové mandľové sušienky s brusnicami a orechmi
Ingrediencie
- 100 g rozpusteného bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 50 g levanduľového sirupu / akéhokoľvek iného svetlého sirupu
- 80 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu / vanilkovej arómy
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 190 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / akejkoľvek inej orechovej
- 1 vajce
- 70 g nasekaných lieskových orechov / akýchkoľvek iných orechov
- 60 g sušených brusníc / višní / hrozienok
Postup
- V samostatnej miske vymiešame rozpustené bezlaktózové maslo, hnedý trstinový cukor a levanduľový sirup ( miešame elektrickým mixérom ).
- Do tukovej misky primiešame vajíčko, štipku soli, vanilkový extrakt, prášok do pečiva a mandľovú múku.
- Miešame pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a nevytvoríme hladké lepkavé cesto.
- Do vymiešaného cesta primiešame nasekané lieskové orechy a sušené brusnice.
- Cesto na bezlepkové mandľové sušienky s brusnicami a orechmi je tuhšie a lepkavé.
- Za pomoci polievkovej lyžice tvarujeme na plechu vystretom papierom na pečenie sušienky ( ukladáme ich ďalej od seba pretože počas pečenia sa jemne roztiahnú ).
- Bezlepkové mandľové sušienky s brusnicami a orechmi pečieme pri teplote 200°C po dobu cca 7 minút alebo pokiaľ sušienky nezhnednú.
- Bezlepkové sušienky sú po upečení jemné preto ich pred konzumáciou necháme úplne vychladnúť.
Tip: Pre ešte nabitejšie bezlepkové sušienky primiešajte do cesta malé kúsky čokolády.