Švédske bezlepkové sušienky by sme vo švédskej kuchárke našli pod názvom „ digestivekex ” ( tráviacia sušienka ) Sú vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Neobsahujú alergény vajec, lepku, sóje, orechov, … Majú neutrálnu chuť a jemnú konzistenciu
Švédske bezlepkové sušienky sú vyrobené z dvoch prirodzene bezlepkových múk a to z bielej ryžovej a cirokovej múky. Bielu ryžovú múku môžete zameniť za celozrnnú ryžovú. Cirokovú múku zasa za 100% bezlepkovú ovsenú
Škrobovú zložku vo švédskych bezlepkových sušienkach zastupuje kukuričný ( maizena ) a tapiokový škrob. Kukuričný škrob môžete vymeniť za zemiakový. V takom prípade však sušienky nebudú už tak ľahké a pozmenia celkovú pachuť bezlepkových sušienok!
Kombináciou prášku do pečiva a jedlej sódy, budú sušienky jemné a nadýchané. Určite v nich však chuť jedlej sódy nepocítite, v recepte je len nepatrné množstvo
Pre zdravšiu variantu švédskych bezlepkových sušienok som zvolila ovocný cukor s bazovým sirupom Samozrejme môžete zvoliť varianty hnedého trstinového alebo bieleho kryštálového cukru s akýmkoľvek iným druhom sirupu. Odporúčam však siahnuť po svetlých druhoch sirupov, vzhľadom k bledosti sušienok
Tuková časť švédskych bezlepkových sušienok je v zastúpení bezlaktózového masla. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použiť klasické maslo
V tomto recepte neodporúčam použiť kokosový tuk ako zámenu za maslo. S jeho použitím by sme zmenili nie len štruktúru švédskych bezlepkových sušienok ale získali by sme aj nežiadúcu chuť a aj vôňu po kokose
Ako koreninu do švédskych bezlepkových sušienok som zvolila mletú škoricu. Skvelá voľba je aj mletý zázvor
⇒ porcie: 34 ks sušienok ( o priemere 7 cm ) doba prípravy: 15 – 20 minút + 14 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Švédske bezlepkové sušienky
Ingrediencie
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej cirokovej múky / 100% bezlepkovej ovsenej
- 50 g kukuričného škrobu ( maizeny ) / zemiakového škrobu
- 50 g tapiokového škrobu
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 80 g ovocného cukru / hnedého trstinového / bieleho kryštálového
- 100 g bezlaktózového masla ( izbovej teploty ) / masla
- ½ dcl bazového sirupu / akéhokoľvek iného svetlého
- 0,7 dcl studenej vody
- 1 ½ čajovej lyžičky mletej škorice / mletého zázvoru
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu švédskych bezlepkových sušienok.
- Do suchej zmesi primiešame bezlaktózové maslo, bazový sirup a vodu.
- Rukou vymiesime mastnejšie, tuhé, hladké a celistvé cesto ( konzistencia pripomína cesto na medovníky ). Ak sa Vám cesto poriadne nespojilo prilejte viac vody.
- Cesto na švédske bezlepkové sušienky prenesieme na papier na pečenie.
- S pomocou druhého papiera na pečenie vyvaľkáme cesto o hrúbke cca 3 – 4 milimetre.
- Vykrajujeme kolieska alebo iné Vami zvolené tvary.
- Švédske bezlepkové sušienky prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Každú bezlepkovú sušienku jemne popicháme vidličkou ( zabránime tak vytvoreniu vzduchových bublín na sušienkach ).
- Švédske bezlepkové sušienky pečieme pri teplote 175ºC po dobu 14 minút, kým nenadobudnú zlatistý nádych.
- Upečené sušienky necháme pred konzumáciou vychladnúť.
Tip: Pre ešte zdravšiu variantu švédskych bezlepkových sušienok môžete znížiť množstvo cukru.
Pingback: 2ellipse