Skoro každý rok na Vianoce pečiem medvedie labky ( taká vianočná klasika ). Avšak tento rok keďže viac než polovica medovníčkov ostala visieť na vianočnom stromčeku som sa rozhodla pre bezlepkové medvedie labky s perníkovým korením ( niekomu možno budú pripomínať Mandelky ) Medvedie labky sú okrem lepku vyrobené aj bez ďalších alergénov a to bez sóje, kukurice, orechov a samozrejme bez laktózy
Bezlepkové medvedie labky s perníkovým korením
Ich recept pozostáva len z dvoch samozrejme prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká tmavá pohánková múka a hladká zemiaková múka.
Obe spomenuté bezlepkové múky v bezlepkových medvedích labkách s perníkovým korením sa navzájom dokonale dopĺňajú
Pohánková múka okrem svojej ľahkej stráviteľnosti má naviac orieškovú chuť a jemnú vôňu. Okrem toho že je mojou obľúbenou múkou sa vynikajúco hodí ako na vianočné pečivo tak aj do palaciniek, akéhokoľvek pečiva ale dokonca aj na cestoviny. Ak sa o nej chcete viac dozvedieť viď odkaz Pohánková múka
Druhá použitá hladká zemiaková múka patrí medzi škrobové bezlepkové múky. Svojím obsahom škrobu tak cesto dokonale spojí a tak zamedzíme drobeniu sa cesta počas jeho prípravy či následnému pečeniu. Zemiaková ( hladká ) múka ako jedna z mála bezlepkových múk môže stáť v receptúre aj samostatne bez pridania inej bezlepkovej múky. Samozrejme treba zvoliť aj tie správne ostatné suroviny !!! Napríklad pozrite nasledujúci článok na Bezlepkovú figovú roládu ( je v recepte síce použitá aj orechová múka ale môžete ju nahradiť za mleté orechy ale aj vynechať )
Keďže bezlepkové medvedie labky s perníkovým korením budeme plniť do foriem a samozrejme z nich aj vyklápať potrebujeme dostatočne pevné ale zároveň aj vláčne cesto. A tak sú spojivom všetkých surovín použité celé vajíčka spolu s vlákninou psylliom ( skorocel indický ). Vajíčka dodajú cestu spomenutú vláčnosť a vláknina zasa dostatočnú pevnosť Pri alergii na vajíčka môžete použiť viacero variant náhrad za ne. Ako napríklad jablkovú detskú výživu spolu s xantánovou / guarovou gumou či s ľanovými vajíčkami. Všetky ostatné alternatívy náhrad vajíčok v strave viď Náhrada vajíčok v kuchyni
Tukovou zložkou v medvedích labkách bez lepku je kozie maslo. Ak sa bojíte jeho výraznej až presolenej chuti garantujem Vám že o ňom ani nebudete vedieť skrz použité ostatné suroviny Samozrejme aj kozie maslo sa dá v recepte na bezlepkové labky nahradiť a to za bezlaktózové maslo či kokosové maslo, …
Aby mali labky pekne nadýchané cesto a po upečení nám neostali len akési tenké labky pripomínajúce skôr spľasnuté tyčinky, je potrebné do cesta pridať aj kypriace činidlo tentokrát vo forme prášku do pečiva. Skvelou voľbou zaň je aj jedlá sóda.
Mletá škorica, mleté klinčeky, mletý zázvor … trojka vďaka ktorej vynesiete svoje medvedie labky priam do nebies
⇒ porcie : cca 45 ks doba prípravy : 10 minút + 1 hodina chladnutie cesta + 12 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové medvedie labky s perníkovým korením
Ingrediencie
- 2 celé vajíčka / náhrada vajíčok v kuchyni
- 85 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 100 g kozieho masla / bezlaktózového / kokosového
- 80 g prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múky / hladkej svetlej pohánkovej
- 70 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky
- 10 g vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletých klinčekov
- 1 čajová lyžička vlákniny Psyllia ( FiberHusk )
- + kozie maslo na vymastenie formičiek
- + pohánková múka na vysypanie formičiek
- + troška mandľového mlieka ak by bolo cesto príliš husté
Postup
- V samostatnej miske ( suchej ) zmiešame suché suroviny okrem cukru t.j. hladkú tmavú pohánkovú múku, hladkú zemiakovú múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva, mletú škoricu, mleté klinčeky, mletý zázvor, vlákninu.
- V druhej väčšej miske vymiešame do peny celé vajíčka s cukrom a maslom.
- Následne vmiešame suchú misku ( cesto je krémové, lepkavé ).
- Tatko pripravené cesto na bezlepkové medvedie labky s perníkovým korením pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky.
- Po 1 hodine formičky na medvedie labky vymastíme kozím maslom a vysypeme pohánkovou múkou.
- Cesto plníme s lyžičkou do ¾ formičiek ( ak sa cesto príliš lepí pomôžeme si s vodou , tak že oblú stranu lyžičky pokropíme studenou vodou a následne zarovnáme cesto ).
- Cestom naplnené medvedie labky preložíme na plech a pečieme v strednej časti rúry s vrchným a spodným ohrevom pri teplote 200°C po dobu 12 minút.
- Po upečení necháme medvedie labky jemne vychladnúť a potom ich vyklopíme.
P.S. Pre sladšiu chuť môžete bezlepkové medvedie labky s perníkovým korením ihneď po vyklopení posypať škoricovým cukrom