Moje bezlepkové medvedie labky sú vyrobené bez alergénov akými sú napr. lepok, sója, kukurica, arašidy a laktóza vďaka použitiu bezlaktózového masla Bezlepkové medvedie labky sú jemné a zároveň dostatočne pevné. Naviac formičky, na labky nemusíte potierať tukom či vysypávať múkou
Na bezlepkové medvedie labky budete potrebovať len jednu prirodzene bezlepkovú jednodruhovú múku a to hladkú bielu ryžovú
Škrobovou múkou v bezlepkových medvedích labkách je tapioková múka / tapiokový škrob. Ten môžte nahradiť za napr. zemiakovú múku. Viac o náhradách škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Samozrejme medvedie labky by neboli správnymi labkami bez pridania orechov. Ja som použila pomleté vlašské orechy. Nahradiť ich môžete akýmikoľvek inými mletými orechmi či mix ako napr. vlašské + lieskové orechy
Spojivom v bezlepkových medvedích labkách sú vajíčka. Ak trpíte alergiou na vajíčka nahraďte ich rozmixovaným banánom alebo viac o náhrade vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
V bezlepkových medvedích labkách je tukovou zložkou bezlaktózové maslo. Použila som roztopené na izbovú teplotu. Ak netrpíte alergiou na kravskú bielkovinu použite klasické maslo.
Aby boli bezlepkové medvedie labky pekne nadýchané použila som prášok do pečiva
Ďalším potrebným činidlom v bezlepkových medvedích labkách je xantánová guma. Vďaka jej použitiu sú labky celistvé a po upečení sa nedrobia.
Pre menej sladšiu verziu bezlepkových medvedích labiek som siahla po agáve sirupe. Ďalšími pochutinami v medvedích labkách sú kakao, mletá škorica, mleté klinčeky, citrónová kôra a samozrejme práškový cukor na obalenie labiek
⇒ porcie: cca 50 labiek doba prípravy: 15 minút + 1 hodina odpočinutie cesta + 8 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové medvedie labky
Ingrediencie
- 190 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice agáve sirupu / medu
- 85 g mletých vlašských orechov / vlašských + lieskových
- 145 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky
- 60 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / hladkej zemiakovej
- 2 polievkové lyžice kakaa
- ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky citrónovej kôry
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / 1:1 prášku do pečiva + jedlá sóda
- 2 čajové lyžičky xantánovej gumy / guarovej
- + práškový cukor na obalenie
Postup
- V samostatnej miske zmiešame vareškou bezlaktózové maslo, vajcia a agáve sirup.
- V druhej miske zmiešame všetky ostatné suroviny na prípravu bezlepkových medvedích labiek.
- Suchú misku vmiešame do tukovej – najlepšie miesiť rukou.
- Vymiesené cesto na bezlepkové medvedie labky je pekne celistvé, hladké a jemne lepkavé.
- Cesto po vymiesení zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky.
- Po 1 hodine cestom plníme formičky na medvedie labky.
- Bezlepkové medvedie labky pečieme pri teplote 180°C po dobu cca 8 minút alebo kým pekne neposkočia a neoddelia sa od okrajov formičiek.
- Ešte teplé bezlepkové medvedie labky vyklopíme z formičiek.
- Labky obaľujeme v práškovom cukre po miernom vychladnutí, pokiaľ sa labky nestabilizujú a nespevnia sa.