Bezlepkové moravské koláče sú vyrobené bez použitia alergénov lepku, sóje, orechov, arašidov… Nakoľko som v recepte použila bezlaktózové produkty je tento recept vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Náplň v bezlepkových moravských koláčoch sa skladá z bezlaktózového hrudkového tvarohu spolu s domácim slivkovým lekvárom a mletým makom
Na bezlepkové moravské koláče som použila kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk, ktorými sú hladká biela ryžová a hladká kukuričná múka Obe spomínané múky sa nielen že úžasne navzájom dopĺňajú obsahom bielkovín či sacharidov ale aj farebným kontrastom. Viac o ich využití viď odkazy Ryžová múka a Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Aj keď kukuričná múka patrí do skupiny škrobových múk nemá potrebnú funkciu zahusťovadla, preto som použila rovnako prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – Maizenu. Nahradiť ho môžete napríklad tapiokovou múkou / škrobom ktorá má rovnaké použitie ako kukuričný škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Keďže sú bezlepkové moravské koláče vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice.
Spojivom všetkých surovín a zároveň vláčnosť cesta zaručí použité celé vajíčko. Cesto bude vďaka nemu vlhkejšie a jemnejšie
Tukovou zložkou v bezlepkových moravských koláčoch je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použite klasické maslo.
Použité bezlaktózové mlieko je tekutou zložkou v recepte na bezlepkové moravské koláče. Rovnako dobe je použiť mandľové mlieko. Recept na jeho výrobu viď odkaz Mandľové mlieko
Kombinácia vlákniny vo forme psyllia ( skorocelu indického ) a xantánovej gumy zaručí potrebnú pevnosť a pružnosť cesta na bezlepkové moravské koláče.
⇒ porcie: 10 koláčov o priemere 9 cm doba prípravy: 20 minút + 1 ½ hodiny kysnutie + 20 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové moravské koláče
Ingrediencie
- 3 dcl bezlaktózového mlieka / mandľového / mlieka
- 21 g bezlepkových kvasníc
- 160 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 65 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 35 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 50 g bezlaktózového masla ( rozpusteného ) / masla
- 1 celé vajce
- 2 polievkové lyžice hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 1 polievková lyžica vlákniny psyllia ( FiberHusk )
- 1 čajový lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- štipka soli
• Náplň •
Ingrediencie
- cca 100 g bezlaktózového hrudkového tvarohu / tvarohu
- 1 polievková lyžica hnedého trstinového cukru / cukru
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- + mletý mak s práškovým cukrom
- + slivkový lekvár so škoricou a badiánom / lekvár
- + 1 celé vajíčko na potretie
• Posýpka •
Ingrediencie
- cca 50 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 40 g bezlaktózového masla / masla
Postup
- V rajničke ohrejeme 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a hnedého trstinového cukru. Kvások pokryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
- Vo väčšej miske zmiešame prirodzene bezlepkové jednodruhové múky spolu so škrobom ( hladkú bielu ryžovú múku + hladkú kukuričnú múku + kukuričný škrob ). Bokom si odložíme 3 polievkové lyžice ktoré neskôr použijeme na podsypanie.
- Do zmesi múk vmiešame podkysnutý kvások a ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu cesta na bezlepkové moravské koláče ( miešame mixérom ).
- Nakoniec do zmesi vmiešame vlákninu a xantánovú gumu. Cesto poriadne vymiešame pokiaľ sa nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( cesto má lepkavú, celistvú a redšiu konzistenciu ).
- Vymiešané cesto jemne posypeme odloženou zmesou múk ( cca 1 polievkovou lyžicou ) a spolu s miskou ho zakryjeme potravinovou fóliou.
- Cesto na bezlepkové moravské koláče necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 1 hodiny.
- Po 1 hodine cesto prenesieme na pracovnú dosku podsypanú odloženou zmesou múk a vyvaľkáme ho na cca 4 cm hrúbku z ktorého vykrajujeme pohárom kolieska.
- Kolieska naplníme tvarohovou plnkou ( zmiešame bezlaktózový hrudkový tvaroh spolu s citrónovou kôrou, hnedým trstinovým a vanilkovým cukrom ). Naplnené kolieska zabalíme do tvaru guľky teda ako by sme pripravovali buchty.
- Naplnené guľky jemne stlačíme a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Stred naplníme slivkovým lekvárom, mletým makom spolu s práškovým cukrom a posypeme posýpkou ( zmiešame hnedý trstinový cukor spolu s roztopeným bezlaktózovým maslom a hladkou bielou ryžovou múkou ).
- Takto pripravené bezlepkové moravské koláče prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a bez pokrytia ich necháme podkysnúť po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach bezlepkové moravské koláče pečieme pri teplote 200°C po dobu 20 minút.
- Upečené bezlepkové moravské koláče necháme pred konzumáciou jemne vychladnúť.
Tip: Upečené bezlepkové moravské koláče môžete ešte pokvapkať bezlaktózovým maslom.