Bezlepkové moravské koláče

Bezlepkové moravské koláče

sója sezam psenica ovos orechy makkyse arasidy mlieko

Bezlepkové moravské koláče sú vyrobené bez použitia alergénov lepku, sóje, orechov, arašidov… Nakoľko som v recepte použila bezlaktózové produkty je tento recept vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou heart  Náplň v bezlepkových moravských koláčoch sa skladá z bezlaktózového hrudkového tvarohu spolu s domácim slivkovým lekvárom a mletým makom  wink 

Na bezlepkové moravské koláče som použila kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk, ktorými sú hladká biela ryžová a hladká kukuričná múka smile  Obe spomínané múky sa nielen že úžasne navzájom dopĺňajú obsahom bielkovín či sacharidov ale aj farebným kontrastom. Viac o ich využití viď odkazy Ryžová múka a Prirodzene bezlepkové škrobové múky  good

Aj keď kukuričná múka patrí do skupiny škrobových múk nemá potrebnú funkciu zahusťovadla, preto som použila rovnako prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – Maizenu. Nahradiť ho môžete napríklad tapiokovou múkou / škrobom ktorá má rovnaké použitie ako kukuričný škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  yes

Keďže sú bezlepkové moravské koláče vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice.

Spojivom všetkých surovín a zároveň vláčnosť cesta zaručí použité celé vajíčko. Cesto bude vďaka nemu vlhkejšie a jemnejšie  kiss

Tukovou zložkou v bezlepkových moravských koláčoch je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použite klasické maslo.

Použité bezlaktózové mlieko je tekutou zložkou v recepte na bezlepkové moravské koláče. Rovnako dobe je použiť mandľové mlieko. Recept na jeho výrobu viď odkaz Mandľové mlieko  good

Kombinácia vlákniny vo forme psyllia ( skorocelu indického ) a xantánovej gumy zaručí potrebnú pevnosť a pružnosť cesta na bezlepkové moravské koláče.


⇒ porcie: 10 koláčov o priemere 9 cm   doba prípravy: 20 minút + 1 ½ hodiny kysnutie + 20 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐ 

Bezlepkové moravské koláče


Ingrediencie

• Náplň •

Ingrediencie

  • cca 100 g bezlaktózového hrudkového tvarohu / tvarohu
  • 1 polievková lyžica hnedého trstinového cukru / cukru
  • 1 polievková lyžica vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • + mletý mak s práškovým cukrom
  • + slivkový lekvár so škoricou a badiánom / lekvár
  • + 1 celé vajíčko na potretie

• Posýpka •

Ingrediencie

Postup

  1. V rajničke ohrejeme 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a hnedého trstinového cukru. Kvások pokryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť. 
  2. Vo väčšej miske zmiešame prirodzene bezlepkové jednodruhové múky spolu so škrobom ( hladkú bielu ryžovú múku + hladkú kukuričnú múku + kukuričný škrob ). Bokom si odložíme 3 polievkové lyžice ktoré neskôr použijeme na podsypanie.
  3. Do zmesi múk vmiešame podkysnutý kvások a ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu cesta na bezlepkové moravské koláče ( miešame mixérom ).
  4. Nakoniec do zmesi vmiešame vlákninu a xantánovú gumu. Cesto poriadne vymiešame pokiaľ sa nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( cesto má lepkavú, celistvú a redšiu konzistenciu ).
  5. Vymiešané cesto jemne posypeme odloženou zmesou múk ( cca 1 polievkovou lyžicou ) a spolu s miskou ho zakryjeme potravinovou fóliou.
  6. Cesto na bezlepkové moravské koláče necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 1 hodiny.
  7. Po 1 hodine cesto prenesieme na pracovnú dosku podsypanú odloženou zmesou múk a vyvaľkáme ho na cca 4 cm hrúbku z ktorého vykrajujeme pohárom kolieska.
  8. Kolieska naplníme tvarohovou plnkou ( zmiešame bezlaktózový hrudkový tvaroh spolu s citrónovou kôrou, hnedým trstinovým a vanilkovým cukrom ). Naplnené kolieska zabalíme do tvaru guľky teda ako by sme pripravovali buchty.
  9. Naplnené guľky jemne stlačíme a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Stred naplníme slivkovým lekvárom, mletým makom spolu s práškovým cukrom a posypeme posýpkou ( zmiešame hnedý trstinový cukor spolu s roztopeným bezlaktózovým maslom a hladkou bielou ryžovou múkou ).
  10. Takto pripravené bezlepkové moravské koláče prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a bez pokrytia ich necháme podkysnúť po dobu 30 minút.
  11. Po 30 minútach bezlepkové moravské koláče pečieme pri teplote 200°C po dobu 20 minút.
  12. Upečené bezlepkové moravské koláče necháme pred konzumáciou jemne vychladnúť. 

Tip: Upečené bezlepkové moravské koláče môžete ešte pokvapkať bezlaktózovým maslom.

Bezlepkové moravské koláče

Bezlepkové moravské koláče

Počet zobrazení 3 698
 

Zanechať komentár