Na bezlepkové mrkvové žemle som siahla po kombinácií dvoch prirodzene bezlepkových múk a to 100% bezlepkovej hladkej ovsenej múke a hladkej pohánkovej múke Mrkvové žemle sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, vajec, orechov, … Rovnako si na nich pochutia aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou nakoľko som v receptúre použila bezlaktózové mlieko
Ako som už spomenula na výrobu bezlepkových mrkvových žemlí som použila dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky a to 100% bezlepkovú hladkú ovsenú múku, ktorá nebola spracovaná na spoločnej linke s obilninami obsahujúcimi lepok Ovsenú múku však môžete nahradiť za rovnako prirodzene bezlepkovú hladkú cirokovú múku
Druhou použitou múkou v bezlepkových mrkvových žemliach je hladká pohánková múka. Siahnuť môžete rovnako po bielej ako aj po tmavej verzií pohánkovej múky. Viac o pohánkovej múke viď odkaz Pohánková múka
Tekutou zložkou v bezlepkových mrkvových žemliach je bezlaktózové mlieko. Použiť môžete aj ryžové mlieko alebo jednoducho studenú vodu.
Keďže sú bezlepkové mrkvové žemle vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice.
Lahodnú chuť, vôňu a šťavnatosť žemlí zabezpečí jedna stredne veľká mrkva nastrúhaná na jemnom strúhadle Ak chcete jemnejšie pečivo môžete použiť dve mrky.
Sladidlom a zároveň spojivom v bezlepkových mrkvových žemliach je kvetový med. Použiť môžete akýkoľvek iný Vami obľúbený podmienkou však je aby bol tekutý !
Aby bezlepkové mrkvové žemle pekne držali svoj tvar a s cestom sa jednoducho pracovalo, rovnako ako v každých pekárenských výrobkoch som použila vlákninu vo forme Psyllia ( skorocelu indického ). Vláknina sa viaže na kvapalinu v tomto recepte na bezlaktózové mlieko a vytvára počas miešania homogénne, celistvé a hlavne pevné cesto. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium
⇒ porcie: 8 žemlí ( veľkosťou tenisových loptičiek ) doba prípravy: 15 minút + 75 minút kysnutie + 8 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové mrkvové žemle
Ingrediencie
- 25 g bezlepkových kvasníc
- 3 dcl studeného bezlaktózového mlieka / ryžového / vody
- 2 polievkové lyžice tekutého kvetového medu / akéhokoľvek iného
- 2 polievkové lyžice olivového oleja / oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1 stredne veľká mrkva
- 50 g 100 % prirodzene bezlepkovej hladkej ovsenej múky / cirokovej
- 250 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky
- 2 polievkové lyžice psyllia ( fiberHusk )
- + hladká pohánková múka na tvarovanie žemlí
- + voda na potretie
- + tekvicové semienka na posypanie
Postup
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle ( ako syr ).
- V samostatnej miske zmiešame 100% bezlepkovú hladkú ovsenú múku spolu s hladkou pohánkovou.
- Vo väčšej miske rozpustíme bezlepkové kvasnice v studenom bezlaktózovom mlieku a primiešame kvetový med, olivový olej a soľ.
- Do kvasnicovej misky vmiešame múčnu misku ( pomaly miešame mixérom – cesto je tekuté ).
- Nakoniec primiešame vlákninu. Cesto miešame pri väčších otáčkach pár minút pokiaľ cesto nezačne tuhnúť a oddeľovať sa od okrajov misky – domiesime vareškou ( konzistencia cesta je ťažká, hútna a lepkavá ).
- Vymiesené cesto na bezlepkové mrkvové žemle pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť 45 minút.
- Po 45 minútach s pomocou malého množstva hladkej pohánkovej múky tvarujeme cca 8 žemlí o veľkosti tenisových loptičiek.
- Vytvarované žemle prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie, jemne ich zvrchu potrieme vodou a posypeme tekvicovými semienkami.
- Takto pripravené bezlepkové mrkvové žemle necháme bez pokrytia na teplom mieste ešte podkysnúť po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach bezlepkové mrkvové žemle pečieme pri teplote 250°C cca 8 minút.
- Pred konzumáciou necháme žemle úplne vychladnúť.
Tip: Bezlepkové mrkvové žemle majú hútnejšiu celozrnnú textúru cesta, preto ak ich chcete zjemniť použite menšie množstvo pohánkovej múky a prisypte prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú bielu ryžovú múku.