Jednoduché bezlepkové müsli s banánom zvládne pripraviť hoc aký laik v kuchyni. Aj keď Vám sušenie müsli zaberie trošku viac času určite stoja za to ich vyskúšať Bezlepkové müsli s banánom sú vyrobené bez lepku, sóje, kukurice, vajec, laktózy… Hlavnou surovinou je celá pohánka vďaka ktorej sú müsli ľahko stráviteľné a energeticky hodnotné
Bezlepkové müsli s banánom sú vyrobené kombináciou pohánky so semienkami, orechmi a banánom
Použila som celú pohánku deň vopred namočenú vo väčšom množstve vody. Ak sa Vám však nechce predlžovať čas prípravy môžete použiť aj pohánkové vločky. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Bezlepkové müsli s banánom si môžete vyskladať podľa Vašej chuti. Ja som použila slnečnicové, tekvicové a konopné semienka s ryžovými vločky.
Keďže obľubujem orechy prisypala som do bezlepkových müsli s banánom aj vlašské orechy. Skvelé sú aj lieskové
Potrebnou tukovou zložkou v bezlepkových müsli s banánom je kokosový olej. Dodá müsli príjemnú chuť a vôňu. Nahradiť ho môžete olivovým olejom.
Ako sladidlo som použila agáve sirup. Siahnuť však môžete aj po datľovom sirupe alebo mede
Sirup spolu s rozmixovaným banánom nie sú len sladidlom ale ja perfektným spojivom všetkých surovín v müsli na dotvorenie chrumkavého, granulovaného, zapečeného müsli.
Do bezlepkových müsli s banánom som pridala len jednu koreninu a to mletú škoricu
⇒ porcie: cca 550 g müsli doba prípravy: 10 minút + cca 8 hodín namáčanie pohánky + cca 10 hodín sušenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové müsli s banánom
Ingrediencie
- 175 g surovej celej pohánky
- 100 g vlašských orechov / lieskových
- 25 g slnečnicových semienok
- 25 g tekvicových semienok
- 50 g konopných semienok
- 100 g ryžových vločiek
- 1 zrelý banán
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja ( rozpusteného vo vodnom kúpeli ) / olivového
- 4 polievkové lyžice agáve sirupu / datľového
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- štipka soli
Postup
- Celú pohánku zalejeme väčším množstvom vody a necháme ju namáčať po dobu cca 8 hodín. Po 8 hodinách pohánku viackrát prepláchneme a necháme ju v sitku vysušiť od vody.
- Vlašské orechy jemne popučíme. Kokosový olej rozpustíme vo vodnom kúpeli. Banán rozmixujeme na kašu.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu bezlepkového müsli s banánom ( miešame rukou ).
- Vymiešanú zmes na bezlepkové müsli s banánom rovnomerne nanesieme na plech vystretý papierom na pečenie ( nanášame tenkú vrstvu aby sa müsli poriadne presušili ).
- Müsli pečieme pri teplote 45°C po dobu cca 10 hodín alebo pokiaľ bezlepkové müsli s banánom nie je chrumkavé / suché.
- Upečené müsli po vychladnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Tip: Vyskúšajte aj ďalší recept na domáce müsli viď odkaz Pečené bezlepkové müsli