Bezlepkové oriešky s orechovou plnkou neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, arašidov a keďže som opäť siahla po produktoch zbavených laktózy sú oriešky vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Cesto na bezlepkové oriešky je dostatočne pevné, preto ho môžete použiť ako na oriešky, tak aj na rožteky
Bezlepkové oriešky s orechovou plnkou
sú vyrobené len z dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk, akými sú hladká biela ryžová múka a hladká zemiaková múka
Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka má všestranné využitie v bezlepkovom pečení. Vďaka jej obsahu bielkovín a neutrálnej chuti sa dá kombinovať so všetkými prirodzene bezlepkovými jednodruhovými múkami Viac o použití ryžovej múky viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou múkou v bezlepkových orieškoch je hladká zemiaková múka. Hladká zemiaková múka obsahuje škrob ktorý je potrebný pre dostatočnú pevnosť cesta. Nahradiť ho môžete za tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Hlavnou surovinou v bezlepkových orieškoch je horká tmavá čokoláda neobsahujúca mlieko a iné prímesy. S jej použitím už nemusíte do receptúry pridávať kakao nakoľko zabezpečí charakteristickú chuť aj sfarbenie
Keďže cesto na bezlepkové oriešky je tukové siahla som po bezlaktózovom masle. Nahradiť ho môžete za napríklad kokosový olej, alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou použite klasické maslo.
Aby som docielila perfektné spojenie a rovnako aj cesto zvláčnila, zakombinovala som do receptúry aj jedno celé vajíčko Pri alergii na vajíčka požite napríklad detskú jablkovú výživu. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Pre lepšiu stráviteľnosť som použila vlákninu vo forme psyllia ( skorocel indický ). Môžete vynechať
Kypriacim činidlom v bezlepkových orieškoch je prášok do pečiva. Nahradiť ho môžete za jedlú sódu či vinný kameň.
⇒ porcie : cca 50 orieškov ( zlepených ) doba prípravy : 20 minút + 1 hodina chladnutie cesta + cca 12 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové oriešky s orechovou plnkou
Ingrediencie
- 225 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 75 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 200 g horkej tmavej čokolády / čokolády
- 1 celé vajíčko / náhrada vajíčok v kuchyni
- 140 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 155 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky / tapiokovej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy / vinného kameňa
- 1 ½ polievkovej lyžice psyllia ( fiberHusk )
- 1 ½ čajovej lyžičky vanilkového cukru
- štipka soli
• plnka •
Ingrediencie
- 100 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 100 g práškového cukru
- 70 ml bezlaktózového mlieka / mandľového / ryžového
- 60 g mletých vlašských orechov
Postup
- Horkú tmavú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme ju mierne vychladnúť.
- Zmäknuté bezlaktózové maslo vymiešame spolu s hnedým trstinovým cukrom.
- V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú zemiakovú múku, vlákninu, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
- Do vymiešaného masla s cukrom vmiešame suchú misku s múkami, celé vajíčko a rozpustenú tmavú horkú čokoládu ( miesime ručne ).
- Vymiesené cesto na bezlepkové oriešky je redšie, tukové a hladké.
- Cesto spolu s miskou obalíme do potravinovej fólie a necháme ho na 1 hodinu postáť v chladničke.
- Po 1 hodine cestom plníme formičky v tvare orieškov.
- Naplnené presunieme na plech a pečieme pri teplote 150 °C po dobu 12 minút.
- Upečené bezlepkové oriešky necháme úplne vychladnúť a následne ich vyklopíme.
- PLNKA : mleté vlašské orechy sparíme vriacim bezlaktózovým mliekom. Sparené orechy necháme úplne vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame spolu s práškovým cukrom a po častiach vmiešavame vychladnuté orechy. … a plníme oriešky
Tip: Formičky na bezlepkové oriešky si pred prvým pečením vymastite bezlaktózovým maslom a vysypte hladkou bielou ryžovou múkou. Potom už nemusíte