Veľmi jednoduché bezlepkové ovsené sušienky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, orechov, … a keďže som použila bezlaktózové produkty akými sú mlieko a maslo sú vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Bezlepkové ovsené sušienky obsahujú 100 % bezlepkovú ovsenú múku spolu so 100 % bezlepkovými ovsenými vločkami
Bezlepkové ovsené sušienky sú vyrobené kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkou kukuričnou múkou, hladkou bielou ryžovou múkou a hladkou 100 % bezlepkovou ovsenou múkou, ktorá nebola spracovaná na spoločnej linke s obilninami obsahujúcimi lepok
Kukuričná múka spolu s ryžovou zabezpečia sušienkam správne chrumkavé a jemné cesto preto by som tieto dve spomínané múky určite nezamieňala Naviac sa perfektne dopĺňajú s obsahom sacharidov a bielkovinami a rovnako aj farebným kontrastom. Viac o nich viď odkaz Ryžová múka a Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Doplnkovou a zároveň treťou použitou múkou v bezlepkových ovsených sušienkach je 100 % bezlepková ovsená múka. Ovsená múka má schopnosť viazať tekutiny a tým vytvárať gélovú textúru cesta. Okrem jej jemne orechovej chuti má vysokú energetickú a nutričnú hodnotu, ďalej je bohatým zdrojom vlákniny, obsahuje lecitín, vitamíny skupiny B, … Ak však trpíte alergiou na ovos nahradiť ju môžete za napríklad cirokovú múku alebo za polovičný podiel quinovú múku. Obe spomenuté múky sú prirodzene bezlepkové
Keďže bezlepkové ovsené sušienky sú z tukového cesta použila som bezlaktózové maslo. Viac o bezlepkovom tukovom ceste viď odkaz Tipy pri pečený s prirodzene bezlepkovými múkami
Pre zamedzenie drobivosti sušienok som pridala do receptúry vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ). Vďaka nemu sú bezlepkové ovsené sušienky pevnejšie a celistvejšie
Kypriacim činidlom v bezlepkových ovsených sušienkach je prášok do pečiva. Nahradiť ho môžete jedlou sódou.
⇒ porcie: 25 sušienok ( veľkosť lineckých ) doba prípravy: 10 minút + 10 minút tuhnutie cesta + cca 6 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové ovsené sušienky
Ingrediencie
- 80 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 25 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 40 g 100 % prirodzene bezlepkovej hladkej ovsenej múky / hladkej cirokovej
- 50 g 100 % bezlepkových ovsených vločiek / ryžových
- 75 g bezlaktózového masla o izbovej teplote / masla
- 2 polievkové lyžice bezlaktózového mlieka / mlieka / vody
- 1 polievková lyžica psyllia ( fiberHusk )
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / jedlej sódy
- štipka soli
Postup
- V miske zmiešame vareškou alebo rukou všetky ingrediencie na prípravu bezlepkových ovsených sušienok.
- Cesto je po vymiesení jemne lepkavé, celistvé a tukové ako na linecké.
- Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho po dobu 10 minút stuhnúť v chladničke.
- Po 10 minútach s pomocou dvoch papierov na pečenie cesto vyvaľkáme ( hrúbku nechám na Vás ja som vaľkala ako na linecké ).
- S pomocou pohára alebo formičky vykrajujeme kruhy ktoré prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové ovsené sušienky pečieme pri teplote 225 °C po dobu 6 – 7 minút ( do zlatista ).
- Upečené bezlepkové ovsené sušienky necháme po upečení jemne vychladnúť nakoľko sú ihneď po upečení ešte krehké ( chladnutím sa stabilizujú t.j. sa spevnia ).