Recept na bezlepkové parené buchty mám vytvorený už veľmi dlhú dobu len akosi som ich vždy skôr zjedla ako nafotila a tak mi ostali v zálohe Okrem toho že receptúra na parené buchty je vytvorená bez lepku, rovnako je bez sóje, orechov a keďže tekutou zložkou je bezlepkový ovsený nápoj je tento recept vhodný aj pre ľudí trpiacimi alergiou na kravskú bielkovinu či laktózu
Samozrejme recept neobsahuje žiadne kupované, hotové zmesi múk !!!
Bezlepkové parené buchty
samotný recept pozostáva z dvoch potrebných múk a jedného druhu škrobu na vytvorenie dokonalého bezlepkového kysnutého cesta na buchty. Tieto použité múky a škrob sú osvedčenou klasikou v mojich receptúrach a zatiaľ ich kombinácia nikdy nesklamala. Sú nimi prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka, prirodzene bezlepková hladká kukuričná múka a rovnako prirodzene bezlepkový kukuričný škrob
Ako vo väčšine mojich receptov z jednodruhových múk, hladká biela ryžová múka zastáva funkciu hlavnej múky. Vďaka tomu že má biele sfarbenie a žiadnu konkrétnu / výraznú pachuť má pri bezlepkovom stravovaní sa všestranné využitie nie len pri kysnutých cestách určených na paru ale takmer vo všetkých receptúrach na ktoré si len spomeniete Viac sa o hladkej ryžovej múke dozviete cez nasledujúci odkaz Ryžová múka
Druhou mojou overenou stálicou pri vytváraní nových receptúr v bezlepkovej kuchyni je použitá hladká kukuričná múka. Na rozdiel od ryžovej múky má žltkasté sfarbenie a tak konečný produkt v tomto prípade bezlepkové parené buchty budú pekne žltučké a cesto príjemné nadýchané ako perinka a to aj vďaka jej obsahu škrobu
Rovnako ako kukuričná múka aj použitý kukuričný škrob spadá do kategórie škrobových múk. Spolu s kukuričnou múkou a ryžovou dotvoria vynikajúci kontrast chuti, vône a správneho pomeru múk v recepte na bezlepkové parené buchty. Ak však doma nemáte práve spomínaný kukuričný škrob a vzhľadom na to že je ho v recepte použité malé množstvo, môžete ho nahradiť tapiokovým škrobom alebo zemiakovým, ktoré majú totožné vlastnosti kukuričného škrobu Viac o škrobových múkach, ich náhradách a využití pri bezlepkovom pečení sa dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Ako som už na začiatku spomenula do receptu na bezlepkové parené buchty som nezakomponovala žiaden mliečny výrobok obsahujúci laktózu či kravskú bielkovinu, nakoľko sama tieto produkty nemôžem Preto tekutinou a zároveň náhradou za ne je ovsený nápoj ktorý je bez lepku a stôp orechov. Na parené buchty som tentokrát použila ovsený nápoj určený na latté / kávu a poviem Vám konečný výsledok sa mi pozdával lepší ako s použitím mandľového nápoja, ktorý využívam takmer stále. Cesto nebolo príliš lepkavé a tak som takmer skoro nemusela cesto pomúčovať . Určite vyskúšajte ! Samozrejme môžete použiť aj akýkoľvek iný nápoj / mlieko len budete musieť použiť viac múky pri práci s cestom
Ak pozorne čítate moje bezlepkové recepty mohli ste si všimnúť že pri múčnikoch, koláčoch, pečive … vytváram alebo nevytváram kvások. Tento rozdiel je dosť očividný a naozaj má zmysel robiť rozdiely.
Zatiaľ čo pri chlebíkoch preferujem studené / pomalé kysnutie a nevyžadujem vytváranie kvásku nakoľko chcem aby bol chlebík výraznejší a viac fermentovaný, zato pri výrobe kysnutého cesta na múčniky si priam kvások vyžadujem. Cesto je potom nadýchanejšie, voňavejšie, jemnejšie a celkovo sa s ním veľmi dobre pracuje.
Takže pri parených buchtách tomu nebolo naopak a kvások som vytvárala z čerstvého droždia / kvasníc + teplého bezlepkového ovseného nápoja + štipky cukru a štipky soli
Nadýchanosť, vláčnosť a pevné spojenie všetkých surovín som docielila použitím jedného celého vajíčka Určite by som v tomto recepte na bezlepkové parené buchty vajíčko nevynechávala. Výsledok by nebol určite totožný !!!
Spojivom všetkých surovín v parených buchtách je ako vždy vláknina – Psyllium ( skorocel indický ). Tentokrát v práškovej forme, ktorá sa mi zdá lepšia na jemnejšie druhy kysnutého cesta ako použitie napučaných šupiek psyllia. Tento rozdiel som už rozoberala v starších receptoch a rovnako aj článkoch venovaných samotnej vláknine stačí pohľadať
Ako ste si už viacerý mohli všimnúť niekedy do receptúry vložím aj xantánovú alebo guarovú gumu. Robievam to zväčša preto aby som vytvorila výrobok ktorý bude pekne držať svoj tvar hlavne v záverečnej fáze tepelnej úpravy a rovnako v konečnom výsledku produktu. V recepte na bezlepkové parené buchty som ju použila pre lepšiu elasticitu cesta a tým som predišla možnému trhaniu cesta Skrz použité malé množstvo pri neznášanlivosti tohto produktu môžete túto zložku vynechať a zvýšiť gramáž vlákniny. Treba však rátať s možným pretrhávaním cesta preto cesto nevaľkajte príliš na tenko.
Keďže bezlepkové parené buchty rovnako ako lepkové potrebujú tukovú zložku vsadila som na slnečnicový olej. Z mojich skúseností sa na parené buchty či knedľu hodí najviac nakoľko neovplyvní konečnú chuť a vôňu
Bezlepkové parené buchty
⇒ porcie : cca 15 buchiet doba prípravy : 15 minút + 1 hodina kysnutie + 10 minút parenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Ingrediencie
- 180 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 70 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 35 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu / zemiakového / tapiokového
- 300 g bezlepkového ovseného nápoja určeného na latté / ovseného nápoja / mandľového
- 1 celé vajíčko
- 2 PL slnečnicového oleja / oleja
- 21 g čerstvého droždia / kvasníc
- 20 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- štipka soli
- 10 g práškovej vlákniny Psyllia ( fiberHusk )
- 5 g xantánovej gumy / guarovej
Postup
- Najskôr si vytvoríme kvások. V rajničke si ohrejeme 100 g bezlepkového ovseného nápoja v ktorom rozmiešame čerstvé kvasnice spolu so štipkou cukru a soli.
- V samostatnej miske si zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, prirodzene bezlepkovú hladkú kukuričnú múku, bezlepkový kukuričný škrob a hnedý trstinový cukor.
- Do väčšej misky vložíme zvyšok bezlepkového ovseného nápoja spolu s vajíčkom, slnečnicovým olejom, predpripraveným kváskom a nakoniec primiešame múčnu misku na prípravu bezlepkových parených buchiet.
- Miešame na nízkych otáčkach pokiaľ sa suroviny nespoja a nevytvoríme polo – liate bezlepkové cesto.
- Nakoniec do cesta primiešame práškovú vlákninu spolu s xantánovou gumou. Miesime na vyšších otáčkach pokiaľ sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov misky.
- Vymiesené cesto na bezlepkové parené buchty je jemne lepkavé, polotuhé a nadýchané.
- Takto vymiesené cesto spolu s miskou zakryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
- Po 1 hodine cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske ( hladká biela ryžová múka + hladká kukuričná múka ) na hrúbku asi 1 cm a narežeme si z neho štvorce. Každý štvorec naplníme marmeládou a zabalíme do tvaru guličky.
- Bezlepkové parené buchty paríme v paráku cca 10 minút a vytiahneme.
- Bezlepkové parené buchty môžeme ihneď konzumovať a nečakať na ich vychladnutie !!!
TIP : ja osobne nedám dopustiť na posýpku pozostávajúcu z bezlepkovej strúhanky, práškového cukru a trošku vegánského masla. A nebolo tomu inak ani v tomto recepte
Strúhanková posýpka na cca 10 buchiet :
Ingrediencie
- 4 PL bezlepkovej strúhanky / domácej / kupovanej
- 4 PL práškového cukru
- 1 PL vegánského masla / masla
Postup
- Všetky tri ingrediencie na prípravu strúhankovej posýpky vložíme na panvicu a opatrne miešame / oprážame pokiaľ nám posýpka nechytí zlatistú farbu a nedosiahneme chrumkavú, sladkú konzistenciu. Pozor na pripálenie !
This is a really good post. Must admit that you are amongst the best bloggers I have read. Thanks for posting this informative article.if you want to get the information about How is Justfly So Cheap. So, here you can get all details for the same
Hi, your content is very unique and informative, Keep spreading this useful information. Meanwhile, Here on JustCol you can find all the essential Contact Information of Air India Office San Francisco including Customer Care Telephone , address, fax and email. Coming up next is ticket booking, bargains city, air terminal contact nuances, at any rate it might be delegated head, lost and found, payload office, corporate and rule office. You can demand tickets and reservations successfully by using these under nuances.