Zväčša sa vyhýbam receptom na ktoré sa musí čakať viac než 2 hodiny ale tentokrát som spravila výnimku a naozaj neľutujem. S cestom na bezlepkové perníčky z ovsenej a mandľovej múky sa veľmi dobre pracuje nakoľko sa vôbec nelepí a výsledok je naozaj ohromujúci Ako vo väčšine mojich bezlepkových receptov ani tento neobsahuje alergény akými sú lepok, sója, kukurica, vajcia a rovnako ani kravskú bielkovinu či laktózu
Bezlepkové perníčky z ovsenej a mandľovej múky
ich receptúra sa skladá už zo spomenutých dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to z hladkej ovsenej múky a mandľovej múky
Hlavnou múkou v bezlepkových perníčkoch je hladká ovsená múka. Ľudia ktorý trpia alergiou na lepok či samotnou celiakou sa jej zväčša ( podľa mojej skúsenosti ) vyhýbajú. Ale sú aj tí ako ja ktorý na ňu nedajú dopustiť Pri samotnej kúpe ovsenej múky buďte obzvlášť opatrný nakoľko nie každá odroda je bezlepková a ak je vo väčšine je bohužiaľ spracovávaná spolu s obilninami obsahujúcimi lepok !!! T.j. prirodzene bezlepková ovsená múka použitá v perníčkoch veľmi dobre viaže kvapaliny a preto ju v bezlepkových recetúrach môžete použiť vo väčšom množstve. Svojou štruktúrou a jemnou chuťou po orechoch sa veľmi podobá pohánkovej múke. Ovsenú múku môžete použiť ako na cukrovinky tak aj na akékoľvek iné pečivo v podobe cukroviniek, chlebov, placiek ale aj palaciniek, vaflí, …. Samozrejme ak trpíte alergiou na ovos jej takmer 100% náhradu nájdete v rovnako prirodzene bezlepkových múkach ako napríklad ciroková, teffová, pohánková, …
Bezlepková mandľová múka je doplnkovou múkou v recepte na bezlepkové perníčky. Mandľová múka je mojou obľúbenou múkou pretože ju môžete kombinovať s akoukoľvek inou bezlepkovou múkou. Aj keď sa zväčša pridáva v malom množstve rozjasní každý recept svojou orieškovou chuťou. Aj keď nie vždy je to pravda, pretože moje bezlepkové vianočné kapustníky ktoré nájdete na stránke v sekcii Vianoce sú vyrobené práve zo spomínanej mandľovej múky a sladké rozhodne nie sú Preto záleží s čím a ako ju použijete. Viac o mandľovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Tým že bezlepkové perníčky z ovsenej a mandľovej múky neobsahujú laktózu a kravskú bielkovinu pochutnajú si na nich aj ľudia trpiaci alergiou a laktózovou intoleranciou či kravskú bielkovinu. Tuková zložka v podobe kravského masla je vynikajúcou alternatívou za bezlaktózové či kravské tuky.
Aby boli bezlepkové perníčky po upečení bucľatejšie a krehkejšie zakombinovala som do receptúry aj vaječné bielko. Vaječné bielko počas pečenia spolu s jedlou sódou ( kypriacim činidlom ) cesto nadvihne a tým predídeme suchým a tvrdím perníčkom. Vaječné bielka netreba predom vyšľahávať do peny, stačí ich zmiešať s ostatnými surovinami na bezlepkové perníčky.
Ako asi väčšina z Vás hlavne pri vianočnom pečení nenechávam nič na náhodu či pečenie formou pokus – omyl. Pečenie z jednodruhovými múkami je niekedy beh na dlhú trať a tak radšej ( pre mňa potrebné ) suroviny pridávam ako odoberám. A tak som do perníčkového cesta vložila aj vlákninu v podobe psyllia Skorocelu indického ( fiberhusk ) a guarovú gumu. Viac o guarovej gume viď odkaz Guarová a xantánová guma
Vláknina v bezlepkovom stravovaní je obzvlášť potrebná nie len skrz lepšiu stráviteľnosť pokrmu ale aj skrz jej schopnosť viazať tekutiny a sceľovať cesto a to nie len počas spracovania cesta ale hlavne po jeho upečení O vláknine sa môžete viac dočítať v mojom článku cez nasledujúci odkaz Psyllium
Samozrejmosťou perníčkov je ich typické vianočné korenie v podobe zázvoru, klinčekov a škorice ale aj kardamónu a badiánu
⇒ porcie : cca 50 perníčkov ( záleží od veľkosti ) doba prípravy : 7 minút + odležanie cesta počas noci + 8 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové perníčky z ovsenej a mandľovej múky
Ingrediencie
- 50 g práškového cukru
- 50 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 50 g kvetového medu / akéhokoľvek iného medu / agáve sirupu
- 75 g kozieho masla / bezlaktózového / masla
- štipka soli
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletých klinčekov
- ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička jedlej sódy / prášku do pečiva / vinného kameňa
- 200 g prirodzene bezlepkovej hladkej ovsenej múky / cirokovej / teffovej / pohánkovej
- 60 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / lieskovcovej
- 1 čajová lyžička vlákniny Psyllia ( FiberHusk )
- 1 čajová lyžička guarovej gumy / xantánovej
- 1 vaječný bielok
Postup
- V rajničke zmiešame preosiaty práškový cukor spolu s hnedým trstinovým cukrom, medom, kozím maslom, mletou škoricou, mletými klinčekmi, mletým zázvorom a štipkou škorice. Za neustáleho miešania privedieme do varu a odstavíme z plameňa.
- V samostatnej miske ( suchá miska ) zmiešame ostatné ingrediencie okrem vaječného bielka, t.j. jedlú sódu, štipku soli, hladkú ovsenú múku, mandľovú múku, vlákninu a guarovú gumu.
- Do suchej misky vmiešame vychladnutú zmes cukru a tuku a nakoniec vmiešame vaječný bielok ( miešame elektrickým mixérom a potom ručne vytvarujme do gule ).
- Takto pripravené cesto na bezlepkové perníčky zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na noc do chladničky.
- Nasledujúci deň cesto s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme ( hrúbku nechám na Vás ) a vytvarujeme rôzne tvary a veľkosti.
- Cesto je trošku pracnejšie na vyvaľkanie lebo je tuhšie ale potom sa s ním veľmi dobre pracuje.
- Bezlepkové perníčky pečieme v strednej časti rúry s horným a dolným ohrevom pri teplote 170ºC cca 8 minút ( záleží od veľkosti a hrúbky cesta ).
- Upečené bezlepkové perníčky necháme jemne vychladnúť ( necháme ich stabilizovať aby sa spevnili ) a preložíme ich do dózy.
Existuje veľmi veľa receptov na perníčky či už bez laktózy, bez kravskej bielkoviny, bez vajec, bez kukurice, bez sóje … a preto nahliadnite aj do ďalších receptúr ktoré som pre Vás pripravila :
alebo
Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy
Pingback: 1faithfulness