Bezlepkové perníčky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, orechov a keďže tukovou zložkou je použité maslo zbavené laktózy sú perníčky bez lepku vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Tentokrát som na výrobu bezlepkových perníčkov použila len dve prirodzene bezlepkové múky a to 100 % bezlepkovú ovsenú múku a bezlepkovú pohánkovú múku
Ako som už spomenula na výrobu bezlepkových perníčkov som siahla po kombinácií len dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach akými sú 100 % bezlepková hladká ovsená múka a hladká biela pohánková múka
Prirodzene bezlepková hladká ovsená múka zastáva v bezlepkových perníčkoch funkciu hlavnej múky / suroviny. Samozrejme ak trpíte alergiou na ovos nahradiť ju môžete kombináciou napríklad hladkej bielej ryžovej múky spolu s hladkou cirokovou múkou. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou a zároveň doplnkovou / ľubovoľnou múkou v bezlepkových perníčkoch je hladká biela pohánková múka. Pre tmavšiu verziu bezlepkových perníčkov môžete siahnuť po hladkej tmavej pohánkovej múke … viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka Alebo môžete použiť je takmer totožné alternatívy v podobe rovnako prirodzene bezlepkovej hladkej cirokovej či hladkej cícerovej múke. Viac o nich viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Tukovou zložkou v bezlepkových perníčkoch je bezlaktózové maslo. Jeho plnohodnotnou náhradou je rovnako kokosový olej alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou jednoducho siahnite po klasickom masle.
Tentokrát som do perníčkov bez lepku nepoužila med ale vsadila som na kombináciu hnedého trstinového cukru spolu s černicovým sirupom so škoricou
Spojivom všetkých surovín v bezlepkových perníčkoch je použité jedno celé vajíčko. Pri alergii na vajíčka môžete použiť jeho náhrady a to napríklad v podobe detskej jablkovej výživy alebo ľanové vajíčko, … viac o alternatívach vajíčok v bezlepkovom pečení / varení viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Aby boli bezlepkové perníčky pekne nadýchané a bucľaté kypriacim činidlom je prášok do pečiva. Nahradiť ho môžete za jedlú sódou či vínny kameň.
Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkoch ani bezlepkové perníčky nie sú výnimkou a do receptúry som nakombinovala vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ). Vláknina okrem funkcie zlepšenia stráviteľnosti bezlepkových výrobkov zastáva tiež funkciu spojiva všetkých použitých surovín na docielenie pevnosti cesta a následne po upečení tak zamedzí drobivosti výsledného produktu.Viac o vláknine viď odkaz Psyllium
⇒ porcie : cca 50 perníčkov ( záleží od veľkosti a hrúbky ) doba prípravy : 20 minút + min. 5 hodín odležanie cesta + cca 7 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové perníčky
Ingrediencie
- 145 g 100 % prirodzene bezlepkovej hladkej ovsenej múky / hladkej bielej ryžovej + hladkej cirokovej
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej pohánkovej múky / hladkej tmavej pohánkovej / hladkej cícerovej
- 75 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 100 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového / medu
- ½ dcl černicového sirupu so škoricou / sirupu
- 1 celé vajíčko / náhrada vajíčok v kuchyni
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého kardamónu ( voliteľné )
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru ( voliteľné )
- 1 čajová lyžička mletých klinčekov
- štipka soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy / vinného kameňa
- 1 ½ polievkovej lyžice psyllia ( fiberHusk )
Postup
- V samostatnej miske zmiešame 100 % prirodzene bezlepkovú jednodruhovú ovsenú múku a rovnako prirodzene bezlepkovú hladkú bielu pohánkovú múku spolu s práškom do pečiva, štipkou soli, mletou škoricou, mletým kardamónom, mletým zázvorom a mletými klinčekmi.
- Zmäknuté bezlaktózové maslo vyšľaháme elektrickým mixérom spolu s hnedým trstinovým cukrom a černicovým sirupom so škoricou.
- Do vyšľahaného masla vmiešame múčnu zmes a celé vajíčko ( miešame rukou ).
- Nakoniec do cesta vmiešame vlákninu.
- Cesto na bezlepkové perníčky miešame pokiaľ sa nám nezačne oddeľovať od okrajov misky ( cesto má lepkavú, tukovú a jemnú konzistenciu ).
- Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na min. 5 hodín do chladničky.
- Odležané cesto na bezlepkové perníčky s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme a vykrajujeme Vami zvolené tvary.
- Bezlepkové perníčky preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a pečieme cca 6 – 7 minút pri teplote 200 °C.
- Upečené bezlepkové perníčky necháme na plechu úplne vychladnúť.
- Bezlepkové perníčky skladujeme v uzatvorenej dóze aby boli na Vianoce pekne mäkké.
Tip : Ak použijete náhradu vajíčka v podobe detskej jablkovej výživy či akéhokoľvek iného ovocného pyré, bezlepkové perníčky skladujte v pootvorenej dóze aby ste zamedzili zvlhnutiu a následnému splesniveniu perníčkov.
odporúčam tiež ďalšie verzie bezlepkových perníčkov od gazdinky :
- Chrumkavé bezlepkové perníčky
- Datľové perníčky bez lepku
- Bezlepkové vianočné perníčky
- a rovnako pozrite na Vianočný ebook od gazdinky ( viď úvodná stránka ) či samostatnú kategóriu Vianoce