Bezlepkové pizzové slimáky sú síce vyrobené z kysnutého bezlepkového cesta ale vďaka použitému olivovému oleju je cesto veľmi podobné lístkovému, takže si viac pochutnáte na náplní ako na suchom ceste Bezlepkové pizzové slimáky neobsahujú alergény lepku, sóje, vajec, orechov, arašidov a keďže ani v tejto receptúre netreba zakladať kvások, na slimákoch si pochutnajú aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou
Bezlepkové pizzové slimáky sú vyrobené kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká biela ryžová múka a hladká kukuričná múka
Tentokrát sú obe spomenuté múky hlavnými múkami a rovnako jedinými použitými. Biela ryžová múka spolu s kukuričnou docielia perfektné spojenie vzhľadom na obsah bielkovín a sacharidov Keďže sú obe múky v tejto receptúre rovnocenné, nedajú sa zameniť za iné prirodzene bezlepkové jednodruhové múky ak chcete docieliť totožné bezlepkové kysnuté cesto !
Kypriacim činidlom v bezlepkových pizzových slimákoch sú bezlepkové kvasnice. Vzhľadom k tomu, že netreba vytvárať kvások, bezlepkové kvasnice stačí rozpustiť vo vlažnej vode
Použitý olivový olej je tukovou zložkou v bezlepkových pizzových slimákoch. S jeho použitím je cesto mastnejšie – tukové a po upečení príjemné jemné a krehké. Určite vyskúšajte
Pre potrebnú pevnosť cesta na bezlepkové pizzové slimáky som do receptúry použila aj vlákninu v podobe psyllia ( skorocelu indického ). Vláknina slúži na zhustnutie cesta a vytvorí pevnú väzbu s tekutinou. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium
Náplň v bezlepkových pizzových slimákoch pozostáva z kečupu, poctivej bezlepkovej šunky, čerstvej zelenej papriky a bezlaktózového strúhaného syra. Náplň si samozrejme môžete vyskladať podľa vlastnej chute a fantázie
⇒ porcie: cca 19 slimákov doba prípravy: 20 minút + 30 minút kysnutie + cca 17 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové pizzové slimáky
Ingrediencie
- 4 dcl vlažnej vody
- 25 g bezlepkových kvasníc
- 1 dcl olivového oleja / akéhokoľvek iného
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička práškového cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 20 g psyllia ( fiberHusk )
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- + ryžová múka na podmúčenie
- + domáci kečup / kečup
- + poctivá bezlepková šunka
- + strúhaný bezlaktózový syr
- + čerstvá zelena paprika nakrájaná na malé kúsky
Postup
- V samostatnej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku a hladkú kukuričnú múku.
- Vo vlažnej vode spolu s olivovým olejom rozpustíme bezlepkové kvasnice.
- Do rozpustených bezlepkových kvasníc vmiešame práškový cukor, soľ, sušenú bazalku a vlákninu a premiešame.
- Nakoniec vmiešame múčnu misku.
- Miešame mixérom pokiaľ sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov misky a nakoniec ľahko domiesime rukou ( cesto je hladké, mastné a jemné ).
- Cesto na bezlepkové pizzové slimáky spolu s miskou prekryjeme potravinovou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť po dobu 30 minúť.
- Po 30 minútach cesto prenesieme na pomúčenú dosku ( použijeme väčšie množstvo ryžovej múky, nakoľko je cesto jemné ).
- Cesto na bezlepkové pizzové slimáky vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme ho po celej dĺžke domácim kečupom, posypeme strúhaným bezlaktózovým syrom, plátkami poctivej bezlepkovej šunky a nakrájanou čerstvou zelenou paprikou.
- Naplnené cesto zrolujeme ako na roládu a nožom nakrájame na cca 19 kúskov ( cca 2 – 2½ cm ).
- Bezlepkové pizzové slimáky preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové pizzové slimáky pečieme pri teplote 250°C po dobu cca 17 minút ( do zlatista ).
- Upečené bezlepkové pizzové slimáky necháme pred konzumáciou jemne vychladnúť.
nice