Bezlepkové plnené žemle sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, … a keďže sa náplň skladá aj z bezlaktózovej mozzarelly sú vhodné pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Bezlepkové plnené žemle sú príjemné mäkké a vláčne a to aj po 3 dňoch vďaka penovému, jemne lepkavému vaječnému cestu
Na bezlepkové plnené žemle som použila kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú celozrnnú ryžovú múku a mandľovú múku.
Prirodzene bezlepková hladká celozrnná ryžová múka je hlavnou múkou. Hladká ryžová múka spolu s mandľovou tvoria vynikajúcu dvojku. A to nie len obsahom bielkovín a tukov ale aj farebne. Celozrnnú ryžovú múku môžete nahradiť hladkou bielou ryžovou múkou. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou múkou v bezlepkových plnených žemliach je už spomenutá mandľová múka. Vďaka jej obsahu zdravých tukov a zrnitejšej štruktúre je vynikajúcou náhradou za polohrubú pšeničnú múku. Viac o využití mandľovej múky viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka P.S. v tejto receptúre sa nemusíte obávať jej špecifickej orechovej chuti a to vzhľadom k použitému malému množstvu
Hlavnou surovinou v bezlepkových plnených žemliach sú celé vajíčka S ich použitím je cesto vláčne, nadýchané až penové. Bohužiaľ vzhľadom na použité množstvo vajíčok nie je možné ich nahradiť ani kombináciou ľanového vajíčka spolu s pyré.
Tukovou zložkou v bezlepkových plnených žemliach je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou zameniť ho môžete za klasické maslo.
Ako vo väčšine bezlepkových výrobkoch aj v bezlepkových plnených žemliach som použila vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ). Vláknina pekne scelí a spojí všetky použité suroviny a tým vytvorí pevnú štruktúru cesta. Viac o použití vlákniny v bezlepkovom stravovaní viď odkaz Psyllium
Bezlepkové plnené žemle som naplnila sušenými paradajkami a bezlaktózovou mozzarellou. Mňam Samozrejme náplň môžete použiť akúkoľvek dokonca aj sladkú vzhľadom na neutrálnu chuť cesta.
⇒ porcie: 10 menších žemlí doba prípravy: 15 minút + 20 minút odležanie cesta + cca 25 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové plnené žemle
Ingrediencie
- 50 g bezlaktózového masla / masla
- 2 dcl čistej vody
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej ryžovej celozrnnej múky / hladkej bielej ryžovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky
- 2 polievkové lyžice psyllia ( FiberHusk )
- 4 celé vajcia
• plnka •
Ingrediencie
- 125 g bezlaktózovej mozzarelly / mozzarelly
- 20 g sušených paradajok
- + olivový olej
Postup
- V rajničke ohrejeme čistú vodu v ktorej rozpustíme bezlaktózové maslo. Po rozpustení masla rajničku odložíme bokom jemne vychladnúť.
- V samostatnej miske rozšľaháme celé vajíčka.
- V ďalšej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú celozrnnú ryžovú múku spolu s rovnako prirodzene bezlepkovou mandľovou múkou.
- Do zmesi múk vmiešame maslo s vodou a rozšľahané vajíčka ( miešame elektrickým mixérom ).
- Nakoniec do cesta vmiešame vlákninu ( miešame rýchlo pretože cesto rýchlo tuhne ).
- Vymiesené cesto na bezlepkové plnené žemle necháme 20 minút postáť bez pokrytia.
- Medzitým si nakrájame bezlaktózovú mozzarellu a sušené paradajky na menšie kúsky ( ak použijete sušené paradajky bez nálevu pridajte kvapku olivového oleja ).
- Po 20 minútach je cesto pevnejšie a jemne lepkavé, preto si ruky jemne naolejujeme.
- V rukách tvoríme žemle ktoré naplníme nakrájanou mozzarellou a sušenými paradajkami.
- Naplnené bezlepkové žemle uložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové plnené žemle pečieme pri teplote 200 °C po dobu 25 minút.
- Upečené bezlepkové plnené žemle necháme pred konzumáciou jemne vychladnúť.
Tip: Bezlepkové plnené žemle sú vynikajúce samostatne ale aj ako príloha k šalátom.