Bezlepkové princezky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, arašidov a keďže som v receptúre použila výrobky zbavené laktózy sú princezky vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Cesto na bezlepkové princezky je tukové a jemne aromatické skrz použitý kávový výluh
určite vyskúšajte Bezlepkové princezky sú vyrobené kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednoruhových múk. Sú nimi prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka, hladká tmavá pohánková múka a rovnako prirodzene bezlepková jemná mandľová múka.
Tentokrát nie je v receptúre potrebné siahnuť po akomkoľvek prirodzene bezlepkovom škrobe, nakoľko kombinácia už spomínaných múk je dostačujúca pre vytvorenie dokonalého bezlepkového tukového cesta. Samozrejme záleží na Vás či sa poistíte aj škrobovou zložkou. V takom prípade použite tapiokový škrob a to max. v množstve 1 polievkovej lyžice
Hlavnou použitou múkou v bezlepkových princezkách je hladká biela ryžová múka. Okrem funkcie hlavnej múky obsahuje potrebné bielkoviny, ktoré napomáhajú vytvoriť dostatočne pevné bezlepkové tukové cesto Pre zdravšiu verziu môžete hladkú bielu ryžovú múku nahradiť za rovnako prirodzene bezlepkovú hladkú ryžovú celozrnnú múku. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Druhovu použitou múkou v bezlepkových princezkách je jemná mandľová múka. Jej špecifickosť spočíva vo všestrannom využití pri bezlepkovej diéte. Okrem obsahu zdravých tukov, bielkovín, … sa mandľová múka spolu s inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou používa aj ako náhrada polohrubej či hrubej pšeničnej múky Viac o využití mandľovej múky či ako ju nahradiť v bezlepkových receptúrach viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Treťou použitou múkou v bezlepkových princezkách je doplňujúca prirodzene bezlepková jednodruhová hladká tmavá pohánková múka. Vďaka nej sú bezlepkové princezky nie len stráviteľnejšie ale aj spolu s použitím kávovým výluhom voňavejšie, nakoľko pohánková múka spolu s kávou či čokoládou nadobúda neopísateľne výnimočné spojenie chutí … mňam Samozrejme ak Vám prekáža výraznejšia chuť pohánky môžete ju nahradiť za jej jemnejšiu verziu v podobe bielej pohánky, či napríklad za rovnako prirodzene bezlepkovú hladkú pšenovú, hladkú cirokovú múku… Viac sa o pohánke a jej využití viď odkaz Pohánková múka
Keďže sú bezlepkové princezky vyrobené z bezlepkového tukového cesta, tukovou zložkou je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte intoleranciou na laktózu použite klasické maslo Ak sa rozhodnete siahnuť po kokosovom oleji treba rátať so skrátenou dobou chladnutia cesta, nakoľko cesto tuhne rýchlejšie !!!
Vzhľadom na použitú mandľovú múku ktorá má funkciu pohlcovať väčšie množstvo tekutín zvolila som tekutinu vo forme bezlaktózového mlieka Rovnako dobré je použiť aj moje obľúbené Mandľové „ mlieko ” recept ako si ho doma jednoducho vyrobíte viď odkaz Mandľové mlieko
Potrebnú pevnosť počas váľkania cesta a rovnako aj po upečení zabezpečí použitá xantánová guma. Xantánová guma má za úlohu cesto pekne sceliť a zamedzuje tak následnej drobivosti pečiva a to hlavne pri bezlepkovom tukovom ceste !!! Ako použiť xantánovú gumu a rovnako jej 100 % náhradu vo forme guarovej gumy pri bezlepkovej diéte viď odkaz Guarová guma a xantánová guma
Jedinečnosť bezlepkových princeziek spočíva v samotnej plnke, kde som sa rozhodla použiť rozvar. Síce sa vďaka nemu príprava trošku predĺži ale výsledok určite stojí za to. Táto kávová plnka sa hodí nie len do princeziek ale aj do napríklad košíčkov ( Orechové košíčky bez lepku )
Ako polevu som použila tmavú horkú čokoládu s pridaním kokosového oleja ( skrz jeho vôňu a jemnú kokosovú chuť ) a bielu čokoládu.
⇒ porcie : 30 princeziek doba prípravy : 40 minút + cca 1 hodina chladnutie cesta + cca 9 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové princezky
Ingrediencie
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky / hladkej bielej ryžovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej jemnej mandľovej múky
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múky / hladkej bielej pohánkovej / hladkej cirokovej
- 150 g bezlaktózového masla / masla / kokosového oleja
- 80 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice zrnkovej kávy ( vychladnutej )
- 3 polievkové lyžice bezlaktózového mlieka / mandľového / mlieka
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
• plnka •
ROZVAR
Ingrediencie
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 3 čajové lyžičky nescafé
- 1 polievková lyžica vody
Ingrediencie
- 125 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 4 polievkové lyžice bezlaktózového sušeného mlieka / sušeného mlieka
Postup
- V samostatnej miske zmiešame suché ingrediencie a to prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, jemnú mandľovú múku, hladkú tmavú pohánkovú múku, práškový cukor a xantánovú gumu.
- Do suchej misky vmiešame zmäknuté bezlaktózové maslo, vychladnutú kávu a nakoniec bezlaktózové mlieko.
- Cesto miesime ručne. Konzistencia cesta má byť hladká, jemnejšia a lepkavá.
- Takto vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 1 hodinu umiestníme do chladničky.
- Medzitým si pripravíme plnku na ktorú použijeme aj rozvar : v rajničke ohrejeme práškový cukor vo vode spolu s nescou. Akonáhle sa práškový cukor úplne rozpustí odstavíme rozvar z ohňa a necháme ho úplne vychladnúť. Do vychladnutého rozvaru vmiešame zmäknuté bezlaktózové maslo, práškový cukor a bezlaktózové sušené mlieko. Hotovú plnku necháme jemne stuhnúť.
- Po 1 hodine ( ak je cesto dostatočne tuhé a nelepí sa ) cesto s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme a vykrajujeme princezky.
- Bezlepkové princezky preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a princezky pečieme pri teplote 180 °C po dobu cca 9 minút.
- Po upečení bezlepkové princezky necháme na plechu úplne vychladnúť ( chladnutím sa bezlepkové princezky pekne spevnia / stvrdnú ).
- Vychladnuté bezlepkové princezky plníme plnkou a zliepame. Po úplnom stuhnutí bezlepkové princezky máčame v čokoládovej poleve.
- Bezlepkové princezky skladujeme v krabiciach / vzduchotesných dózach v chladnej miestnosti alebo chladničke.
pre ďalšiu rovnako bezlepkovú a bezlaktózovú verziu princeziek nahliadnite do ebooku ktorý nájdete v menu stránky