Bezlepkové slivkové knedle ( gule ) sú vyrobené bez alergénov akými sú lepok, sója, orechy, … a rovnako sú vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Moja bezlepková verzia slivkových knedlí je z klasického bezlepkového zemiakového cesta, ktoré sa hodí ako na samotné slivkové knedle tak aj na šúľance alebo gnocchi
Na bezlepkové slivkové knedle ( gule ) som použila kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú bielu ryžovú múku a hladkú kukuričnú múku
Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou preto ju v tejto receptúre určite nezamieňajte !!! Obsahuje potrebné bielkoviny vďaka ktorým zabezpečí potrebnú pevnosť cesta na výrobu bezlepkových slivkových knedlí. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou bezlepkovou múkou je hladká kukuričná. Nie len že spolu s ryžovou múkou vytvárajú perfektnú dvojku čo sa týka zloženia ale aj docielia pekne žltkasté sfarbenie a neutrálnu chuť cesta
Škrobovou zložkou v bezlepkových slivkových knedliach je rovnako prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – Maizena. Spomedzi všetkých bezlepkových škrobov som si vybrala tento skrz použitú kukuričnú múku Nahradiť ho môžete za napr. tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Bezlepkové slivkové knedle, ako som už spomenula sú vyrobené z bezlepkového zemiakového cesta. Na jeho výrobu som použila múčne zemiaky, ktoré som varila v šupke. Tento spôsob tepelnej úpravy sa mi osvedčil najviac. Odporúčam
Spojivom všetkých surovín sú celé vajíčka. Okrem funkcie spojenia v bezlepkových slivkových knedliach slúžia aj ako tekutá zložka. Ak trpíte alergiou na vajíčka odporúčam pozrieť odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
P.S. ak sa Vám už zbiehajú slinky na bezlepkové slivkové knedle ale trpíte alergiou na kukuricu odporúčam použiť zemiakové cesto s použitím ryžovej a zemiakovej múky viac odkaz Domáce bezlepkové gnocchi
⇒ porcie: cca 16 knedlí ( záleží od veľkosti ) doba prípravy: 15 minút + cca 25 minút varenie zemiakov + 20 minút odpočinutie cesta + cca 6 minút varenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové slivkové knedle
Ingrediencie
- 4 stredne veľké zemiaky ( cca 450 g )
- 180 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 65 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 20 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokovej múky ( škrobu )
- 2 celé vajcia
- štipka soli
- slivky / marhule
- + mletý mak / opražená bezlepková strúhanka / kakao
- + bezlaktózové maslo / maslo / kokosový olej
Postup
- Zemiaky so šupkou dáme variť do dostatočne osolenej vody. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ich na jemnom strúhadle ( ako na syr ) nastrúhame.
- Vo väčšej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku s rovnako prirodzene bezlepkovou hladkou kukuričnou múkou a kukuričným škrobom – Maizenou.
- Do zmesi múk vložíme nastrúhané zemiaky a celé vajcia.
- Cesto miesime rukou pokiaľ nám nevznikne hladké, pevné cesto, ktoré sa len jemne lepí.
- Vymiesený bochník cesta necháme odpočinúť po dobu 20 minút ( cesto nezakrývame ).
- Po 20 minútach z cesta s pomocou rúk tvoríme 16 guličiek ktoré sploštíme a plníme slivkami ( ja som použila len polovicu slivky na jednu knedličku ).
- Naplnené knedle vkladáme do vriacej jemne osolenej vody.
- Bezlepkové slivkové knedle varíme cca 5 minút pod pokrievkou a po vyplávaní na hladinu bez pokrievky 1 minútu ( samozrejme záleží od veľkosti knedlí ).
- Uvarené bezlepkové slivkové knedle opatrne vyberieme z vody, posypeme mletým makom a prelejeme roztopeným bezlaktózovým maslom … a papáme
Naozaj vynikajuci recept,ďakujem 👌