Bezlepkové tekvicové sušienky sú s použitím výrobkov zbavených laktózy vhodné pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou. Ďalej neobsahujú ani alergény ako napríklad lepok, sója, vajcia, kukurica, … Bezlepkové tekvicové sušienky sú jemným, menej sladkým čajovým pečivom, ktoré má neutrálnu chuť a príjemnú vôňu po použitej vanilke a kokose
Na bezlepkové tekvicové sušienky som použila len jednu prirodzene bezlepkovú jednodruhovú kokosovú múku
Aj keď jej vlastnosť pohlcovať v receptúrach tekutiny či vytvárať drobivosť ( keď stojí samostatne či s použitím väčšieho množstva ), v týchto sušienkach spolu s použitými surovinami je dostačujúcou múkou bez nutnosti akejkoľvek kombinácie s inými rovnako prirodzene bezlepkovými múkami
Viac o kokosovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Použitý bezlaktózový smotanový syr a bezlaktózové maslo v ceste vytvárajú jednak tukovú ako aj krémovú textúru cesta na bezlepkové tekvicové sušienky. Bezlaktózové maslo môžete nahradiť za kokosový olej alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete siahnuť po klasickom masle či smotanovom syre
Hlavnou surovinou a spojivom všetkých surovín v bezlepkových tekvicových sušienkach je tekvicové pyré. Mňam
Pre výslednú pevnejšiu textúru bezlepkových tekvicových sušienok som do receptúry pridala aj xantánovú gumu. Xantánová guma slúži ako zahusťovadlo čím pomáha udržať výsledný bezlepkový produkt v celku a rovnako zvyšuje jeho trvanlivosť Čo sa vzhľadom na použité suroviny v bezlepkových tekvicových sušienkach veľmi hodí !!! 100% náhradou za xantánovú gumu je guarová guma. Viac o ich využití viď odkaz Guarová a xantánová guma
⇒ porcie: cca 25 sušienok doba prípravy: 15 minút + 10 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové tekvicové sušienky
Ingrediencie
- 60 g prirodzene bezlepkovej kokosovej múky
- 80 g bezlaktózového smotanového syra / smotanového syra
- 110 g mäkkého bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 110 g tekvicového pyré
- 60 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
Postup
- Mäkké bezlaktózové maslo spolu s hnedým trstinovým cukrom vymiešame do načuchovenej konzistencie ( miešame elektrickým mixérom ).
- Do vymiešaného masla s cukrom vmiešame bezlaktózový smotanový syr spolu s tekvicovým pyré a vanilkovým extraktom.
- Nakoniec do zmesi vmiešame kokosovú múku a xantánovú gumu ( konzistencia cesta je lepkavá až penová ale zato dostatočne pevná ).
- S pomocou rúk a trochou vody ( aby sa nám cesto nelepilo na ruky ) tvarujeme malé guľky, ktoré preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Guľky nakoniec s pomocou vidličky jemne sploštíme.
- Bezlepkové tekvicové sušienky pečieme pri teplote 180 °C po dobu cca 10 minút.
- Upečené bezlepkové tekvicové sušienky necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť ( sušienky sú po upečení veľmi krehké a potrebujú čas na stabilizovanie / stuhnutie ).
Tip: Bezlepkové tekvicové sušienky netvarujte do veľkých a hlavne príliš tenkých tvarov. Jednak by sušienky aj po vychladnutí nedržali svoj tvar a rovnako by Vám zospodu pri pečení prihoreli !!!