Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, orechov, … Hlavnou surovinou v bezlepkových tyčinkách sú quinoa ( kinoa ) vločky, ktoré zastávajú funkciu múky, ktorá pri ich výrobe nie je potrebná
Náhradou bezlepkovej múky v bezlepkových tyčinkách sú quinoa ( kinoa ) vločky. Quinoa vločky okrem toho že sú prirodzene bezlepkové majú vysokú výživovú hodnotu. Obsahujú vysoký podiel bielkovín, vitamíny ako napríklad kyselinu listovú, beta – karotén, C, … Rovnako sú bohatým zdrojom minerálnych látok – vápnika, železa, horčíku, zinku, … Naviac sú quinoa vločky ľahko stráviteľné. Quinoa vločky sú fantastické v sladkej aj slanej verzii. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Viac o quinoi viď odkaz Prirodzene bezlepková amarantová, quinoa a šípková múka
Pre vylepšenú verziu bezlepkových tyčiniek z quinoa vločiek som do receptu pridala parmezán. Ak samozrejme trpíte alergiou na laktózu syr vynechajte
Spojivom všetkých surovín v bezlepkových tyčinkách z quinoa vločiek sú vajíčka. Samozrejme ak vajíčka nemôžete, nahradiť ich môžete napríklad ľanovým gélom Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Aby boli bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek nadýchanejšie a zároveň vo vnútri jemné použila som jedlú sódu.
Keďže quinoa vločky nemajú príliš výraznú chuť pridala som pár aromatických korenín spolu s čerstvým cesnakom. Mňam odporúčam
Taktiež odporúčam podávať salsu. Pre tieto tyčinky extra vyrobená Chilli salsa. Recept na ňu viď odkaz Domáca chilli salsa
⇒ porcie: cca 20 tyčiniek doba prípravy: 15 minút + 50 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek
Ingrediencie
- 1 dcl vody
- 125 g quinoa vločiek
- 75 g parmezánu
- 2 vajcia / ľanový gél
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka mletej papriky
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka pikant korenia
- štipka majoránky
Postup
- V rajničke zovrieme vodu.
- Po zovretí rajničku odstavíme z ohňa a vmiešame quinoa vločky. Po zmiešaní necháme quinoa vločky mierne vychladnúť.
- Parmezán nastrúhame na jemnom strúhadle a cesnak prelisujeme.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu bezlepkových tyčiniek z quinoa vločiek.
- Primiešame vychladnuté quinoa vločky. Miešame vareškou. Cesto je tuhšie a lepkavé.
- Vymiešané cesto s pomocou polievkovej lyžice natrieme na plech o rozmere 29×23 cm vystretý papierom na pečenie.
- Cesto pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút.
- Po 20 minútach teplotu znížime na 100°C a cesto nakrájame na obdĺžniky ( tyčinky ) veľkosť nechám na Vás.
- Nakrájané tyčinky pečieme ďalších 30 minút.
- Po upečení bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek necháme úplne vychladnúť.
Tip: Ak preferujete chrumkavú verziu tyčiniek nechajte bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek po upečení voľne položené na papieri na pečenie bez zakrytia 1 deň.