Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek

Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek

sója sezam ovos psenica orechy makkyse kukurica arasidy

Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, orechov, … wink Hlavnou surovinou v bezlepkových tyčinkách sú quinoa ( kinoa ) vločky, ktoré zastávajú funkciu múky, ktorá pri ich výrobe nie je potrebná  heart 

Náhradou bezlepkovej múky v bezlepkových tyčinkách sú quinoa ( kinoa ) vločky. Quinoa vločky okrem toho že sú prirodzene bezlepkové majú vysokú výživovú hodnotu. Obsahujú vysoký podiel bielkovín, vitamíny ako napríklad kyselinu listovú, beta – karotén, C, … Rovnako sú bohatým zdrojom minerálnych látok – vápnika, železa, horčíku, zinku, … Naviac sú quinoa vločky ľahko stráviteľné. Quinoa vločky sú fantastické v sladkej aj slanej verzii. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Viac o quinoi viď odkaz Prirodzene bezlepková amarantová, quinoa a šípková múka  heart

Pre vylepšenú verziu bezlepkových tyčiniek z quinoa vločiek som do receptu pridala parmezán. Ak samozrejme trpíte alergiou na laktózu syr vynechajte  yes

Spojivom všetkých surovín v bezlepkových tyčinkách z quinoa vločiek sú vajíčka. Samozrejme ak vajíčka nemôžete, nahradiť ich môžete napríklad ľanovým gélom victory  Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni

Aby boli bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek nadýchanejšie a zároveň vo vnútri jemné použila som jedlú sódu.

Keďže quinoa vločky nemajú príliš výraznú chuť pridala som pár aromatických korenín spolu s čerstvým cesnakom. Mňam odporúčam  kiss

Taktiež odporúčam podávať salsu. Pre tieto tyčinky extra vyrobená Chilli salsa. Recept na ňu viď odkaz Domáca chilli salsa  wink


⇒ porcie: cca 20 tyčiniek   doba prípravy: 15 minút + 50 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek


Ingrediencie

  • 1 dcl vody
  • 125 g quinoa vločiek
  • 75 g parmezánu
  • 2 vajcia / ľanový gél
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka mletej papriky
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • štipka pikant korenia 
  • štipka majoránky

Postup

  1. V rajničke zovrieme vodu.
  2. Po zovretí rajničku odstavíme z ohňa a vmiešame quinoa vločky. Po zmiešaní necháme quinoa vločky mierne vychladnúť.
  3. Parmezán nastrúhame na jemnom strúhadle a cesnak prelisujeme. 
  4. V miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu bezlepkových tyčiniek z quinoa vločiek.
  5. Primiešame vychladnuté quinoa vločky. Miešame vareškou. Cesto je tuhšie a lepkavé.
  6. Vymiešané cesto s pomocou polievkovej lyžice natrieme na plech o rozmere 29×23 cm vystretý papierom na pečenie.
  7. Cesto pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút.
  8. Po 20 minútach teplotu znížime na 100°C a cesto nakrájame na obdĺžniky ( tyčinky ) veľkosť nechám na Vás.
  9. Nakrájané tyčinky pečieme ďalších 30 minút.
  10. Po upečení bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek necháme úplne vychladnúť.

Tip: Ak preferujete chrumkavú verziu tyčiniek nechajte bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek po upečení voľne položené na papieri na pečenie bez zakrytia 1 deň.

Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek

Bezlepkové tyčinky z quinoa vločiek

Počet zobrazení 587
 

Zanechať komentár