Bezlepkové vanilkové rožteky sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Tentokrát som siahla po mletých mandliach namiesto mletých vlašských orechov. Bezlepkové vanilkové rožteky neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice a s použitím bezlaktózového masla ani alergén laktózy
Na bezlepkové vanilkové rožteky som použila prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku. Ak Vám neprekáža tmavšie sfarbenie rožtekov môžete ju nahradiť prirodzene bezlepkovou hladkou celozrnnou ryžovou múkou
Škrobovou zložkou bezlepkových vanilkových rožtekov je prirodzene bezlepková tapioková múka / tapiokový škrob. Nahradiť ju môžete napríklad kukuričných škrobom. Viac o náhradách škrobu viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Tukovou zložkou v bezlepkových vanilkových rožtekoch je bezlaktózové maslo. Ak neparíte do skupiny alergikov na kravskú bielkovinu môžete siahnuť po klasickom masle alebo použiť kokosový olej
Či už recept na lepkové alebo v tomto prípade bezlepkové vanilkové rožteky nesmie v nich chýbať surovina v podobe mletých orechov. Na moje bezlepkové vanilkové rožteky som použila mleté mandľové orechy. Samozrejme ich môžete nahradiť hocakými inými orechmi.
Kypriacim činidlom vo vanilkových rožtekoch je prášok do pečiva
Pre dostatočnú pevnosť a zároveň jemnosť vanilkových rožtekoch som do receptu pridala xantánovú gumu a vajíčka.
Ak trpíte alergiou na vajíčka nahraďte ich jablkovou detskou výživou alebo viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Xantánovú gumu môžete vymeniť za guarovú . Viac o ich použití viď odkaz Guarová guma a xantánová guma
Sladkosť bezlepkových vanilkových rožtekov zabezpečí vanilkový cukor, vanilkový extrakt a kokosový cukor. A samozrejme práškový cukor na obalenie hotových bezlepkových vanilkových rožtekov
⇒ porcie: cca 50 rožtekov doba prípravy: 15 minút + 12 hodín odpočinutie cesta + 6 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové vanilkové rožteky
Ingrediencie
- 80 g mletých mandľových orechov / akýchkoľvek iných
- 70 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 20 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / kukuričného škrobu
- 30 g bezlaktózového masla ( roztopeného na izbovú teplotu ) / masla / kokosového oleja
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica kokosového cukru / hnedého trstinového / bieleho kryštálového
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- + práškový cukor na obaľovanie
Postup
- V samostatnej miske zmiešame roztopené bezlaktózové maslo s vajíčkami.
- V druhej miske zmiešame všetky ostatné suché suroviny ( okrem práškového cukru na obaľovanie ) na prípravu bezlepkových vanilkových rožtekov.
- Suchú misku zmiešame s tukovou ( miešame vareškou alebo rukou ).
- Vymiesené cesto je celistvé a lepkavé.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 12 a viac hodín do chladničky.
- Po 12 hodinách z cesta tvarujeme rožteky.
- Bezlepkové vanilkové rožteky pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 180°C cca 6 minút.
- Po upečení bezlepkové vanilkové rožteky necháme úplne vychladnúť aby sa dostatočne stabilizovali a tým získali potrebnú pevnosť.