Bezlepkové vianočné perníčky sú na neporovnanie od klasických lepkových. Ich vôňa, chuť a mäkkosť je jednoducho neodolateľná Bezlepkové vianočné perníčky neobsahujú alergény lepku, vajec, sóje, arašidov, kukurice a s použitím bezlaktózového masla neobsahujú ani laktózu.
Bezlepkové vianočné perníčky sú vyrobené kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk Sú nimi hladká biela ryžová múka a teffová múka. Prirodzene bezlepkovú ryžovú múku môžete nahradiť celozrnnou ryžovou múkou. Prirodzene bezlepková teffová múka je naozaj výborná práve do vianočných perníčkov, ale môžete ju nahradiť napríklad pohánkovou. Viac o zámenách prirodzene bezlepkových múk viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Škrobovými múkami v bezlepkových vianočných perníčkoch je prirodzene bezlepková zemiaková a tapioková múka / škrob. Ak trpíte alergiou na zemiaky vymente zemiakovú múku za kukuričnú. Viac o náhradách škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Ako kypriace činidlo v bezlepkových vianočných perníčkoch som siahla po jedlej sóde. Vďaka použitým aromatickým koreninám akými sú škorica a zázvor sa určite nemusíte obávať jej špecifickej pachuti. Avšak môžete ju nahradiť práškom do pečiva
Vláčnosť bezlepkových vianočných perníčkov dosiahneme pridaním kokosového mlieka S jeho pridaním budú perníčky výraznejšej chuti, ale ak Vám jeho chuť nevyhovuje, môžete kokosové mlieko nahradiť bezlaktózovým alebo mandľovým mliekom.
Sladidlom v bezlepkových vianočných perníčkoch je kombinácia domáceho černicového sirupu so škoricou s hnedým trstinovým cukrom. Samozrejme výber sirupu nechávam na Vás.
Tuková zložka v perníčkoch je v zastúpení bezlaktózového masla. Ak netrpíte alergiou na kravskú bielkovinu použite klasické maslo
Vďaka použitej xantánovej gume cesto na bezlepkové vianočné perníčky pekne drží pokope. Xantánovú gumu môžete nahradiť guarovou gumou. Viac o ich použití viď odkaz Guarová a xantánová guma
⇒ porcie: cca 50 perníčkov doba prípravy: 30 minút + 12 hodín odležanie cesta + 13 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové vianočné perníčky
Ingrediencie
- 120 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 1 dcl domáceho černicového sirupu so škoricou / akéhokoľvek iného
- 50 g bezlaktózového masla / masla
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 1½ dcl kokosového mlieka / mandľového / bezlaktózového / mlieka
- 1 čajová lyžička jedlej sódy / prášku do pečiva
- 100 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky
- 120 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 160 g prirodzene bezlepkovej teffovej múky / pohánkovej
- 80 g prirodzene bezlepkovej zemiakovej múky / kukuričnej
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- + prirodzene bezlepková teffová múka na podsypanie
Postup
- V rajničke zohrejeme cukor, sirup, bezlaktózové maslo, mletú škoricu a zázvor.
- Po dosiahnutí bodu varu rajničku odstavíme a vlejeme do kokosového mlieka. Necháme vychladnúť.
- V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné suroviny na prípravu bezlepkových vianočných perníčkov.
- Suchú misku zmiešame s tukovou ( cukor, sirup, maslo, …).
- Cesto miešame vareškou, kým sa všetky suroviny nespoja a nedosiahneme tuhé, jemne lepkavé a celistvé cesto.
- Vymiesené cesto na bezlepkové vianočné perníčky spolu s miskou zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky po dobu 12 hodín ( ak čas predĺžite nič sa nestane práve naopak ).
- Po uplynutí 12 hodín cesto vyberieme z chladničky a na jemne podsypanej pracovnej doske ( teffová múka ) vyvaľkáme cesto na cca 3 – 4 milimetre. Vykrajujeme perníčky.
- Perníčky premiestníme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové vianočné perníčky pečieme pri teplote 175ºC po dobu 13 minút.
- Upečené vianočné perníčky po úplnom vychladnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.