Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy

Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy

sója vajcia sezam psenica ovos mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy sú vylepšenou verziou klasických vianočných perníčkov ok Neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice a rovnako ani laktózu či kravskú bielkovinu, … Zázvorníky sú jemné, tenké perníčky ktoré Vám prevoňajú celú domácnosť zázvorom, klinčekmi a škoricou. Zázvorníky sú mojím číslom 1. vo vianočnom pečení, nakoľko vydržia neuveriteľne dlhú dobu wink 

Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy

sú vyrobené z prirodzene bezlepkovej jednodruhovej mandľovej, pohánkovej a štipky konopnej múky.

Prirodzene bezlepková mandľová múka použitá v bezlepkových zázvorníkoch má špecifickú orechovú chuť a zrnitejšiu štruktúru. Má nízky glykemický index a obsahuje veľa zdravých tukov. Tým že orechové múky sú si veľmi podobné štruktúrou môžete mandľovú múku zameniť za akúkoľvek inú orechovú múku napr. lieskovcovú  victory Viac sa o orechových múkach dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka

Druhou použitou múkou v bezlepkových zázvorníkoch bez vajec a laktózy je hladká tmavá pohánková múka. Má výraznejšiu až orechovú chuť a tmavé sfarbenie  heart Ak chcete mať zázvorníky bledšie siahnite po svetlej pohánkovej múke. Pri alergii na pohánku ju môžete zameniť za bezlepkovú ovsenú, cirokovú či cícerovú múku. Viac o pohánkovej múke cez odkaz Pohánková múka

Doplnkovou múkou v zázvorníkoch bez lepku je konopná múka. Konopná múka má veľmi výraznú až horkastú chuť a má mastnejšiu konzistenciu, preto sa do receptúr pridáva len v malých množstvách !!! Ak ju doma nemáte, nezúfajte, môžete ju z receptúry vynechať alebo nahradiť rovnakým podielom za šípkovú múku. ⇒ Ak sa rozhodnete konopnú múku úplne vynechať nezabudnite zvýšiť podiel pohánkovej múky o 10 gramov a mandľovej múky o 10 gramov ⇐  yes

Aby zázvorníky držali svoj tvar ako počas pečenia tak aj po upečení je potrebné siahnuť aj po škrobovej múke. V tomto recepte som použila tapiokovú múku / škrob. Tapioková múka / škrob je bez vône a má biele sfarbenia a tak sa vynikajúco hodí do všetkých bezlepkových receptov s použitím škrobovej zložky good Pre viac informácii o bezlepkových škroboch kliknite na odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Kypriacim činidlom v bezlepkových zázvorníkoch bez vajec a laktózy je jedlá sóda. Ak ste príliš háklivý na jedlú sódu skrz jej pachuť môžete ju skombinovať spolu s práškom do pečiva alebo nahradiť ju vinným kameňom  ok

Ako samotný názov receptúry hovorí, zázvorníky neobsahujú žiadne vajíčka  wink Použila som jablkovú detskú výživu ktorá je dostačujúca na udržanie a vláčnosť cesta. Môžete tiež použiť aj mix ako napríklad jablko spolu s banánom. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni.

Sladidlom v zázvorníkoch je kokosový cukor spolu s javorovým sirupom. Vynikajúca kombinácia určite vyskúšajte  heart

Fantastickú chuť a zároveň jemnosť zázvorníkov docielime použitím mandľového nápoja ( mlieka ) a kokosového oleja, ktorý je tukovou zložkou v zázvorníkoch. Mandľový nápoj ( mlieko ) môžete vymeniť za bezlaktózové ak netrpíte intoleranciou či za kravské. Určite však neodporúčam použiť kokosový nápoj ( mlieko ) nakoľko v kombinácií s použitým kokosovým olejom by zázvorníky zmenili svoju jedinečnú nezameniteľnú chuť a vôňu  wink


⇒ porcie: 30 veľkých zázvorníkov   doba prípravy: 30 minút + 30 minút odležanie cesta + 15 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu bezlepkových zázvorníkov bez vajec a laktózy.
  2. Miesime rukou alebo vareškou kým cesto nebude hladké, celistvé a jemne lepkavé.
  3. Takto pripravené cesto uložíme na 30 minút do chladničky aby sa stabilizovalo.
  4. Po 30 minútach cesto vyvaľkáme s pomocou dvoch papierov na pečenie na čo najtenšie ( zázvorníky sú chutnejšie keď sú tenšie ).
  5. Vykrajujeme rôzne tvary a veľkosti.
  6. Zázvorníky pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 175ºC po dobu 15 minút, alebo kým nedosiahnu zlatisté sfarbenie.
  7. Zázvorníky konzumujeme úplne vychladnuté.

Všetky ostatné recepty na bezlepkové vianočné pečivo nájdete pod odkazom :

VIANOCE  kiss

Zázvorníky bez lepku, vajcia a laktózy

Zázvorníky bez lepku, vajec a laktózy

Počet zobrazení 5 751
 

Zanechať komentár