Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy sú vylepšenou verziou klasických vianočných perníčkov Neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice a rovnako ani laktózu či kravskú bielkovinu, … Zázvorníky sú jemné, tenké perníčky ktoré Vám prevoňajú celú domácnosť zázvorom, klinčekmi a škoricou. Zázvorníky sú mojím číslom 1. vo vianočnom pečení, nakoľko vydržia neuveriteľne dlhú dobu
Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy
sú vyrobené z prirodzene bezlepkovej jednodruhovej mandľovej, pohánkovej a štipky konopnej múky.
Prirodzene bezlepková mandľová múka použitá v bezlepkových zázvorníkoch má špecifickú orechovú chuť a zrnitejšiu štruktúru. Má nízky glykemický index a obsahuje veľa zdravých tukov. Tým že orechové múky sú si veľmi podobné štruktúrou môžete mandľovú múku zameniť za akúkoľvek inú orechovú múku napr. lieskovcovú Viac sa o orechových múkach dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Druhou použitou múkou v bezlepkových zázvorníkoch bez vajec a laktózy je hladká tmavá pohánková múka. Má výraznejšiu až orechovú chuť a tmavé sfarbenie Ak chcete mať zázvorníky bledšie siahnite po svetlej pohánkovej múke. Pri alergii na pohánku ju môžete zameniť za bezlepkovú ovsenú, cirokovú či cícerovú múku. Viac o pohánkovej múke cez odkaz Pohánková múka
Doplnkovou múkou v zázvorníkoch bez lepku je konopná múka. Konopná múka má veľmi výraznú až horkastú chuť a má mastnejšiu konzistenciu, preto sa do receptúr pridáva len v malých množstvách !!! Ak ju doma nemáte, nezúfajte, môžete ju z receptúry vynechať alebo nahradiť rovnakým podielom za šípkovú múku. ⇒ Ak sa rozhodnete konopnú múku úplne vynechať nezabudnite zvýšiť podiel pohánkovej múky o 10 gramov a mandľovej múky o 10 gramov ⇐
Aby zázvorníky držali svoj tvar ako počas pečenia tak aj po upečení je potrebné siahnuť aj po škrobovej múke. V tomto recepte som použila tapiokovú múku / škrob. Tapioková múka / škrob je bez vône a má biele sfarbenia a tak sa vynikajúco hodí do všetkých bezlepkových receptov s použitím škrobovej zložky
Pre viac informácii o bezlepkových škroboch kliknite na odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Kypriacim činidlom v bezlepkových zázvorníkoch bez vajec a laktózy je jedlá sóda. Ak ste príliš háklivý na jedlú sódu skrz jej pachuť môžete ju skombinovať spolu s práškom do pečiva alebo nahradiť ju vinným kameňom
Ako samotný názov receptúry hovorí, zázvorníky neobsahujú žiadne vajíčka Použila som jablkovú detskú výživu ktorá je dostačujúca na udržanie a vláčnosť cesta. Môžete tiež použiť aj mix ako napríklad jablko spolu s banánom. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni.
Sladidlom v zázvorníkoch je kokosový cukor spolu s javorovým sirupom. Vynikajúca kombinácia určite vyskúšajte
Fantastickú chuť a zároveň jemnosť zázvorníkov docielime použitím mandľového nápoja ( mlieka ) a kokosového oleja, ktorý je tukovou zložkou v zázvorníkoch. Mandľový nápoj ( mlieko ) môžete vymeniť za bezlaktózové ak netrpíte intoleranciou či za kravské. Určite však neodporúčam použiť kokosový nápoj ( mlieko ) nakoľko v kombinácií s použitým kokosovým olejom by zázvorníky zmenili svoju jedinečnú nezameniteľnú chuť a vôňu
⇒ porcie: 30 veľkých zázvorníkov doba prípravy: 30 minút + 30 minút odležanie cesta + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové zázvorníky bez vajec a laktózy
Ingrediencie
- 200 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / orechovej
- 100 g prirodzene bezlepkovej pohánkovej múky / ovsenej / cirokovej/ celozrnnej ryžovej
- 15 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky – škrobu / hladkej zemiakovej
- 30 g prirodzene bezlepkovej konopnej múky / šípkovej / ( môžete vynechať )
- 50 g kokosového cukru / biele kryštálového / hnedého trstinového
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletých klinčekov
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy / prášku do pečiva / vinného kameňa
- ½ čajovej lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice jablkového pyré / jablko + banán / 1 – 2 vajíčka
- 50 g kokosového oleja / kokosového masla
- 50 g javorového sirupu / medu
- 50 g mandľového nápoj ( mlieka ) / bezlaktózového / mlieka
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu bezlepkových zázvorníkov bez vajec a laktózy.
- Miesime rukou alebo vareškou kým cesto nebude hladké, celistvé a jemne lepkavé.
- Takto pripravené cesto uložíme na 30 minút do chladničky aby sa stabilizovalo.
- Po 30 minútach cesto vyvaľkáme s pomocou dvoch papierov na pečenie na čo najtenšie ( zázvorníky sú chutnejšie keď sú tenšie ).
- Vykrajujeme rôzne tvary a veľkosti.
- Zázvorníky pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 175ºC po dobu 15 minút, alebo kým nedosiahnu zlatisté sfarbenie.
- Zázvorníky konzumujeme úplne vychladnuté.
Všetky ostatné recepty na bezlepkové vianočné pečivo nájdete pod odkazom :