Bezlepkový banánový chlieb

Bezlepkový banánový chlieb

sója vajcia sezam ovos pšenica mlieko mäkkýše kukurica arašidy

Bezlepkový banánový chlieb je vyrobený bez sóje, kukurice, vajíčok a keďže tukovou zložkou v tejto receptúre je kokosový olej a kvapalinou mandľové mlieko ( mandľový nápoj )  wink, pochutnajú si na ňom aj ľudia trpiacimi latózovou intoleranciou či alergiou na kravskú bielkovinu  heart  Bezlepkový banánový chlieb je krásne voňavý po použitom ( podľa mňa ) jesennom korení akými sú škorica, zázvor a kardamón …

Na bezlepkový banánový chlieb som použila kombináciu troch prirodzene bezlepkových múk akými sú hladká prirodzene bezlepková biela ryžová múka, rovnako prirodzene bezlepková hladká tmavá pohánková múka a hladká tapioková múka / tapiokový škrob  good 

Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka má pri bezlepkovej strave všestranné využitie. Svojou hladkou konzistenciou, bielym sfarbením a neutrálnou priam až žiadnou chuťou ju môžete nakombinovať s akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou  yes

Pohánková múka má výraznejšiu celozrnnú až orieškovú chuť a tmavé sfarbenie. Výborne sa hodí ako na prípravu sladkých chlebíkov tak aj na hútnejšie celozrnné chleby, sušienky, koláče ale aj na cukrovinky či palacinky ako napríklad Palacinky bez lepku laktózy a vajec  heart  Ak však preferujete menej celozrnnú chuť a jemnejšie sfarbenie výsledného produktu prirodzene bezlepkovú hladkú tmavú pohánkovú múku môžete zameniť za hladkú svetlú pohánkovú múku. Viac o jej využití v bezlepkovom stravovaní sa dozviete cez odkaz Pohánková múka a o ryžovej sa viac dozviete cez odkaz Ryžová múka  wink 

Treťou, poslednou použitou múkou v bezlepkovom banánovom chlebe je tapioková múka / tapiokový škrob. Tapioková múka / tapiokový škrob je škrobovou zložkou potrebnou pri pečení s prirodzene jednodruhovými múkami. Rovnako ako napríklad zemiakový škrob je bez výraznej chuti a má biele sfarbenie. Keďže sa do receptúr zväčša pridáva len v malom množstve určite neovplyvní výslednú chuť produktu good Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Bezlepkový banánový chlieb je vo vnútri vláčny a jemný skrz použité zrelé banány. Banán je vynikajúci ako náhrada za vajíčka pri alergiách na vajíčka samotné či na váječné bielka / žĺtka  yes  Vďaka nim je cesto na bezlepkový banánový chlieb nie len vláčnejší ale si aj lepšie udrží svoju konzistenciu. Vzhľadom na to že bezlepkový banánový chlieb je hútnejší, ťažší a chceme si udržať dostatočnú pevnosť cesta aj po jeho upečení odporúčam pridať aj jedno ľanové vajíčko. Ľanové vajíčko sa rovnako ako rozmixovaný banán používa ako náhrada vajíčok pri alergiách. Viac o ostatných alternatívach vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni  victory

Bezlepkový banánový chlieb je prevoňaný použitím pre mňa typickým jesenným korením ako sú škorica, zázvor a kardamón. Bezlepkový banánový chlieb nie je zbytočne presladený nakoľko banány sú ( podľa mňa ) dostačujúcim sladidlom. Ak však máte v obľube sladšie chlebíky zvýšte podiel kokosového cukru  yes

Kypriacim činidlom v bezlepkovom banánovom chlebe je prášok do pečiva. Môžete použiť aj jedlú sódu len treba rátať s jej výraznejšou pachuťou nakoľko je v bezlepkovom banánovom chlebe použité väčšie množstvo prášku do pečiva a to skrz to aby chlieb pekne podrástol a upiekol sa kiss 

Tukovou zložkou v bezlepkovom banánovom chlebe je kokosový olej. Chlieb pekne spolu s kokosovým olej, kokosovým cukrom a kokosovými chipsami príjemne rozvonia a zjednotí chuť. Ak doma nemáte kokosové chipsy môžete ich zameniť za strúhaný kokos. Rovnako môžete nahradiť aj kokosový olej za kokosové maslo  wink

Tekutou zložkou v bezlepkovom banánovom chlebe je mandľové mlieko / mandľový nápoj. Spolu s použitými surovinami tvoria dokonalú kombináciu chuti. Ak však netrpíte laktózovou intoleranciou či alergiou na kravskú bielkovinu kľudne siahnite po kravskom mlieku  heart

Bezlepkový banánový chlieb


Bezlepkový banánový chlieb

⇒ porcie : 1 chlieb cca 500g   doba prípravy: 15 minút + 1 hodina pečenie + chladnutie   náročnosť: jednoduchá ⇐


Ingrediencie

Postup

  1. V samostatnej ( väčšej miske ) zmiešame suché ingrediencie na prípravu bezlepkového banánového chlebu a to prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú tmavú pohánkovú múku, tapiokovú múku / škrob, kokosové chipsy ( cca 15g si necháme na dekoráciu nakoniec ) prášok do pečiva, mletý zázvor, mletú škoricu, kardamón, soľ a muškátový orech.
  2. Tri zrelé banány rozmixujeme, štvrtý si necháme na dekoráciu pred pečením. 
  3. V pohári si pripravíme ľanové vajíčko ( 1 PL ľanu + 2½ PL vody ).
  4. Pripravíme si mokrú misku v ktorej zmiešame kokosový olej, vanilkový cukor, mandľové mlieko, kokosový cukor, rozmixované banány a ľanové vajíčko. Premiešame metličkou.
  5. Mokrú misku vmiešame do suchej múčnej misky. Cesto miešame mixérom. Po vymiešaní je cesto tuhšie ale zároveň liate.
  6. Chlebovú formu vystrieme papierom na pečenie a vlejeme cesto.
  7. Cesto zarovnáme a na vrch poukladáme cez polovicu rozkrojený banán a kokosové chipsy.
  8. Bezlepkový banánový chlieb pečieme v strednej časti rúry po dobu 1 hodiny alebo pokiaľ sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov chlebovej formy. Ak nie ste si úplne istý či je bezlepkový banánový chlieb upečený použite špáradlo. 
  9. Upečený bezlepkový banánový chlieb prenesieme spolu s papierom na pečenie na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť .
  10. Po vychladnutí bezlepkový banánový chlieb zbavíme papieru na pečenie.
  11. Bezlepkový banánový chlieb je po vychladnutí vo vnútri krásne vláčny a mäkký a aby sme si ho udržali čo najdlhšie odporúčam ho skladovať v bavlnenej tkanine / kuchynskej utierke  good 

Tip : Bezlepkový banánový chlieb nepečte príliš dlho. Čím dlhšie sa pečie je chlieb tvrdší. Bezlepkový banánový chlieb má byť vo vnútri vláčny čo neznamená že nie je dopečený!!!

Bezlepkový banánový chlieb

Počet zobrazení 3 228
 

Zanechať komentár