Bezlepkový banánový chlieb je vyrobený bez sóje, kukurice, vajíčok a keďže tukovou zložkou v tejto receptúre je kokosový olej a kvapalinou mandľové mlieko ( mandľový nápoj ) , pochutnajú si na ňom aj ľudia trpiacimi latózovou intoleranciou či alergiou na kravskú bielkovinu
Bezlepkový banánový chlieb je krásne voňavý po použitom ( podľa mňa ) jesennom korení akými sú škorica, zázvor a kardamón …
Na bezlepkový banánový chlieb som použila kombináciu troch prirodzene bezlepkových múk akými sú hladká prirodzene bezlepková biela ryžová múka, rovnako prirodzene bezlepková hladká tmavá pohánková múka a hladká tapioková múka / tapiokový škrob
Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka má pri bezlepkovej strave všestranné využitie. Svojou hladkou konzistenciou, bielym sfarbením a neutrálnou priam až žiadnou chuťou ju môžete nakombinovať s akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou
Pohánková múka má výraznejšiu celozrnnú až orieškovú chuť a tmavé sfarbenie. Výborne sa hodí ako na prípravu sladkých chlebíkov tak aj na hútnejšie celozrnné chleby, sušienky, koláče ale aj na cukrovinky či palacinky ako napríklad Palacinky bez lepku laktózy a vajec Ak však preferujete menej celozrnnú chuť a jemnejšie sfarbenie výsledného produktu prirodzene bezlepkovú hladkú tmavú pohánkovú múku môžete zameniť za hladkú svetlú pohánkovú múku. Viac o jej využití v bezlepkovom stravovaní sa dozviete cez odkaz Pohánková múka a o ryžovej sa viac dozviete cez odkaz Ryžová múka
Treťou, poslednou použitou múkou v bezlepkovom banánovom chlebe je tapioková múka / tapiokový škrob. Tapioková múka / tapiokový škrob je škrobovou zložkou potrebnou pri pečení s prirodzene jednodruhovými múkami. Rovnako ako napríklad zemiakový škrob je bez výraznej chuti a má biele sfarbenie. Keďže sa do receptúr zväčša pridáva len v malom množstve určite neovplyvní výslednú chuť produktu Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Bezlepkový banánový chlieb je vo vnútri vláčny a jemný skrz použité zrelé banány. Banán je vynikajúci ako náhrada za vajíčka pri alergiách na vajíčka samotné či na váječné bielka / žĺtka Vďaka nim je cesto na bezlepkový banánový chlieb nie len vláčnejší ale si aj lepšie udrží svoju konzistenciu. Vzhľadom na to že bezlepkový banánový chlieb je hútnejší, ťažší a chceme si udržať dostatočnú pevnosť cesta aj po jeho upečení odporúčam pridať aj jedno ľanové vajíčko. Ľanové vajíčko sa rovnako ako rozmixovaný banán používa ako náhrada vajíčok pri alergiách. Viac o ostatných alternatívach vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Bezlepkový banánový chlieb je prevoňaný použitím pre mňa typickým jesenným korením ako sú škorica, zázvor a kardamón. Bezlepkový banánový chlieb nie je zbytočne presladený nakoľko banány sú ( podľa mňa ) dostačujúcim sladidlom. Ak však máte v obľube sladšie chlebíky zvýšte podiel kokosového cukru
Kypriacim činidlom v bezlepkovom banánovom chlebe je prášok do pečiva. Môžete použiť aj jedlú sódu len treba rátať s jej výraznejšou pachuťou nakoľko je v bezlepkovom banánovom chlebe použité väčšie množstvo prášku do pečiva a to skrz to aby chlieb pekne podrástol a upiekol sa
Tukovou zložkou v bezlepkovom banánovom chlebe je kokosový olej. Chlieb pekne spolu s kokosovým olej, kokosovým cukrom a kokosovými chipsami príjemne rozvonia a zjednotí chuť. Ak doma nemáte kokosové chipsy môžete ich zameniť za strúhaný kokos. Rovnako môžete nahradiť aj kokosový olej za kokosové maslo
Tekutou zložkou v bezlepkovom banánovom chlebe je mandľové mlieko / mandľový nápoj. Spolu s použitými surovinami tvoria dokonalú kombináciu chuti. Ak však netrpíte laktózovou intoleranciou či alergiou na kravskú bielkovinu kľudne siahnite po kravskom mlieku
Bezlepkový banánový chlieb
⇒ porcie : 1 chlieb cca 500g doba prípravy: 15 minút + 1 hodina pečenie + chladnutie náročnosť: jednoduchá ⇐
Ingrediencie
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky / kombinácia hladkej bielej a hladkej celozrnnej ryžovej
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múky/ kombinácia hladkej tmavej a svetlej pohánkovej
- 25 g tapiokovej múky ( škrobu ) / kukuričného / zemiakového
- 50 g kokosových chipsov / strúhaného
- 3 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva / jedlej sódy / vinného kameňa
- 3 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička kardamónu
- štipka soli
- štipka muškátového orecha
- štipka vanilkového cukru
- 5 polievkových lyžíc kokosového oleja ( rozpusteného vo vodnom kúpeli ) / kokosového masla / masla
- 4 zrelé banány
- 2 dcl mandľového mlieka ( mandľového nápoja ) / kokosového / mlieka
- 1 ľanové vajíčko ( 1 PL ľanu + 2½ PL studenej vody ) / náhrada vajíčok v kuchyni
- 25 g kokosového cukru / hnedého trstinového / bieleho kryštálového
Postup
- V samostatnej ( väčšej miske ) zmiešame suché ingrediencie na prípravu bezlepkového banánového chlebu a to prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú tmavú pohánkovú múku, tapiokovú múku / škrob, kokosové chipsy ( cca 15g si necháme na dekoráciu nakoniec ) prášok do pečiva, mletý zázvor, mletú škoricu, kardamón, soľ a muškátový orech.
- Tri zrelé banány rozmixujeme, štvrtý si necháme na dekoráciu pred pečením.
- V pohári si pripravíme ľanové vajíčko ( 1 PL ľanu + 2½ PL vody ).
- Pripravíme si mokrú misku v ktorej zmiešame kokosový olej, vanilkový cukor, mandľové mlieko, kokosový cukor, rozmixované banány a ľanové vajíčko. Premiešame metličkou.
- Mokrú misku vmiešame do suchej múčnej misky. Cesto miešame mixérom. Po vymiešaní je cesto tuhšie ale zároveň liate.
- Chlebovú formu vystrieme papierom na pečenie a vlejeme cesto.
- Cesto zarovnáme a na vrch poukladáme cez polovicu rozkrojený banán a kokosové chipsy.
- Bezlepkový banánový chlieb pečieme v strednej časti rúry po dobu 1 hodiny alebo pokiaľ sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov chlebovej formy. Ak nie ste si úplne istý či je bezlepkový banánový chlieb upečený použite špáradlo.
- Upečený bezlepkový banánový chlieb prenesieme spolu s papierom na pečenie na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť .
- Po vychladnutí bezlepkový banánový chlieb zbavíme papieru na pečenie.
- Bezlepkový banánový chlieb je po vychladnutí vo vnútri krásne vláčny a mäkký a aby sme si ho udržali čo najdlhšie odporúčam ho skladovať v bavlnenej tkanine / kuchynskej utierke
Tip : Bezlepkový banánový chlieb nepečte príliš dlho. Čím dlhšie sa pečie je chlieb tvrdší. Bezlepkový banánový chlieb má byť vo vnútri vláčny čo neznamená že nie je dopečený!!!