Bezlepkový chlieb bez miesenia je vyrobený z prirodzene bezlepkových jednodruhový múk. Keďže je cesto krásne penové a takmer skoro nelepivé nie je potrebné cesto domiesiť do konečnej úpravy Rovnako ako lepok chlebík neobsahuje ani sóju, vajcia, kravskú bielkovinu, laktózu či orechy. Aby chlieb vydržal dlho mäkký použila som opäť moju obľúbenú metódu studeného kysnutia
Bezlepkový chlieb bez miesenia
tento chlebík ako som už spomenula na začiatku článku nie je vyrobený s pomocou kupovaných zmesí múk ( ako všetky recepty na tomto webe ) ale len z prirodzene bezlepkových jednodruhoviek. Konkrétne chlieb bez miesenia pozostáva z hladkej kukuričnej múky, hladkej tmavej pohánkovej múky a hladkej bielej ryžovej múky ( nie lepkavej )
Hlavnou múkou v bezlepkovom chlebe bez miesenia je hladká prirodzene bezlepková kukuričná múka. Vďaka jej použitiu vo väčšom množstve netreba pridávať žiaden samostatný bezlepkový škrob, vzhľadom na to že kukuričná múka sama o sebe patrí do kategórie škrobových múk Viac o škrobových múkach viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky.
Keďže kukuričná múka stojí v receptúre ako hlavná múka a je použité jej väčšie množstvo určite ju nezamieňajte za inú škrobovú múku !!!
Druhou použitou múkou v bezlepkovom chlebe je hladká tmavá pohánková múka. Pohánková múka docieli aby bol chlebík stráviteľnejší, tmavší a s jej typickou pachuťou po orechoch Ak chcete docieliť aby bol bezlepkový chlieb bez miesenia svetlejší použite hladkú svetlú pohánkovú múku. Ak trpíte alergiou na pohánku či Vám jej výraznejšia chuť prekáža môžete ju zameniť za rovnako bezlepkovú cirokovú či cícerovú múku. Ak chcete docieliť celozrnnejšiu textúru chleba siahnite po teffovej múke
Treťou a poslednou použitou múkou v bezlepkovom chlebe bez miesenia je hladká biela ryžová múka. Ryžová múka skoro v každej bezlepkovej receptúre je veľmi potrebnou múkou. Na rozdiel od kukuričnej ktorá obsahuje škrob, ryžová múka je bohatá na bielkoviny potrebné pri pečení bezlepkových výrobkov z jednodruhových múk aby sme docielili udržateľnosť cesta
Určite ju v tejto receptúre nenahradzuje za hnedú či celozrnnú ryžovú múku !!! Konečný výrobok by bol odlišný až drobivý či suchý. Ak sa chcete dozvedieť viac o ryžovej múka pozrite nasledujúci odkaz Ryžová múka
Ako vo všetkých mojich bezlepkových pekárenských výrobkoch aj tento recept obsahuje vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ) Vláknina zabezpečuje spojenie všetkých surovín v ceste a tak s jej pomocou docielime dokonalú štruktúru a kompatibilitu cesta Tentokrát som použila vlákninu vo forme šupiek ktoré treba predom namočiť v studenej vode a nechať napučať po dobu 1 hodiny vzhľadom na jej použité väčšie množstvo ( platí, čím väčší chlieb, tým viac vlákniny budete potrebovať ). Ak si chcete celý proces výroby chleba bez miesenia urýchliť použite tak vlákninu v práškovej forme, ktorú netreba nechávať napučať a stačí ju len do cesta vmiešať ako poslednú ingredienciu
Na čo slúži vláknina pri bezlepkovej strave sa dozviete z nasledujúcich dvoch odkazoch Psyllium a Psyllium v kocke
Kypriacim činidlo v bezlepkovom chlebe bez miesenia je čerstvé droždie.
Vzhľadom k použitému chlebovému koreniu som opäť použila metódu studeného kysnutia. Teda chlieb kysne dlhšie aby pekne voňal a chutil po použitom korení a surovinách a navyše vďaka tomuto spôsobu kysnutia Vám chlieb dlhšie vydrží mäkký
Recept na tento chlebík je obdobou mojej prvotiny ktorú nájdete na stránke pod názvom Tmavý bezlepkový chlieb .Rozdiel v oboch receptúrach určite spoznáte hneď na prvý pohľad
Bezlepkový chlieb bez miesenia
⇒ porcie : cca 1 kg chlieb doba prípravy : 1 hodina napučanie vlákniny + 2 hodiny kysnutia + ½ podkysnutie + cca 45 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Ingrediencie
- 6 DL studenej vody
- 10 g čerstvých bezlepkových kvasníc
- 30 g kvetového medu / medu
- 200 g prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej kukuričnej múky
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múky / svetlej pohánkovej / cirokovej / cícerovej
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička chlebového korenia / rasce / feniklu
- 40 g šupiek vlákniny Psyllia ( skorocelu indického )
- + hladká biela ryžová múka na podmúčenie plechu
Postup
- v 4 DL studenej vody necháme napučať šupky vlákniny po dobu 1 hodiny.
- Medzi tým si v samostatnej miske zmiešame suché ingrediencie na prípravu bezlepkového chleba bez miesenia ( hladkú kukuričnú múku, hladkú tmavú pohánkovú múku, hladkú bielu ryžovú múku, soľ a chlebové korenie ).
- V zbytku studenej vody, teda v 2 DL rozdrobíme bezlepkové čerstvé kvasnice spolu s kvetovým medom.
- Do kvasníc primiešame napučanú vlákninu a suchú misku ( miesime v kuchynskom robote s hákom ) cca 6 minút pokiaľ sa z neforemného a drobivého cesta nestane vláčne a jemne lepkavé, penové cesto ktoré sa oddeľuje od okrajov misky. Ak doma nemáte kuchynský robot cesto mieste ručne ( je to trošku pracnejšie ale nie nemožné ).
- Po dôkladnom vymiesení cesto jemne premiesime rukou tak aby zo spodnej časti ostalo hladké a spolu s miskou ho prekryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť na pracovnej doske po dobu 2 hodín.
- Po 2 hodinách je cesto pekne vykysnuté a penové až tak že pri jeho dotyku počuť jemné syčanie. Aby sme zachovali jeho nadýchanosť cesto si len jemne vyklopíme na ruku a druhou rukou ho už len jemne tvarujem do tvaru lopty. Treba dbať na to aby sme cesto len jemne vtláčali do tvaru nie miesili !!!
- Takto spracované cesto premiestnime na plech vystretý papierom na pečeni ktoré jemne podmúčime hladkou bielou ryžovou múkou. A opäť okraje chleba jemne vtlačíme dnu ( akoby sme ho točili na hrnčiarskom kruhu).
- Chlieb necháme ešte podkysnúť po dobu 30 minút bez pokrytia.
- Podkysnutý bezlepkový chlebový bochník pečieme pri teplote 220°C 25 minút a potom cca 20 minút pri teplote 200°C ( chlebík treba v rúre sledovať nakoľko každá rúra pečie inak ).
- Upečený bezlepkový chlieb bez miesenia necháme úplne vychladnúť na mriežke.
Tip : aby bezlepkový chlieb bez miesenia vydržal čo najdlhšie mäkký skladujeme ho po jebo vychladnutí v mikroténovom vrecku alebo v chlebníku
Amazing
The email will contain a link to your personal account where you can view and download your custom paper. Sign in to your personal account https://www.academicghostwriter.org/ to check the status of your order and see whether the writer has already been assigned.