Bezlepkový chlieb s vlákninou

Bezlepkový chlieb s vlákninou

vajcia sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkový chlieb s vlákninou neobsahuje alergény akými sú lepok, sója, vajcia, orechy, … a keďže som použila bezlaktózové mlieko na vytvorenie kvásku je tento chlebík vhodný pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Bezlepkový chlieb s vlákninou má chrumkavú kôrku a príjemne mäkkú striedku, takmer na nerozoznanie od lepkových chlebíkov yes Bezlepkový chlieb s vlákninou je vyrobený kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkou bielou ryžovou múkou, hladkou kukuričnou múkou a hladkou tmavou pohánkovou múkou victory

Hlavnou múkou v bezlepkovom chlebe s vlákninou je hladká biela ryžová múka. Ryžová múka obsahuje bielkoviny potrebné pri pečení s prirodzene bezlepkovými jednodruhovými múkami. Okrem jej neutrálnej chuti má biele sfarbenie a tak ju môžte skombinovať s akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou, viac o nej viď odkaz Ryžová múka good

Ďalšími použitými doplnkovými múkami je hladká kukuričná a hladká tmavá pohánková múka. Hladká kukuričná múka obsahuje škrob preto je vynikajúca práve v spojení s ryžovou múkou. Hladkú pohánkovú múku v bezlepkovom chlebe s vlákninou môžete použiť ako bielu tak aj tmavú. Vzhľadom na použité malé množstvo sa nemusíte obávať typickej výraznejšej chuti po pohánke. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka kiss

Škrobovou zložkou v bezlepkovom chlebe s vlákninou je kukuričný škrob – Maizena. Nahradiť ho môžete za rovnako bezlepkovú tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Keďže je bezlepkový chlieb s vlákninou vyrobený z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Tentokrát som kvások zakladala s použitím mlieka zbaveného laktózy. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete jednoducho použiť klasické mlieko alebo len teplú vodu smile

Aby bol bezlepkový chlieb s vlákninou z vonku chrumkavý a z vnútra mäkkučký treba použiť vopred namočenú vlákninu vo vode spolu s prvotným pečením s parou  wink Po dlhších experimentoch sa mi najviac osvedčil pomer 1 polievková lyžica jemnej vlákniny na 2 ½ dcl vlažnej vody. Samozrejme pred finálnym domiesením cesta som použila aj samostatnú jemnú vlákninu. Viac o použití vlákniny v bezlepkovom pečení viď odkaz Psyllium

Pre lepšiu stabilizáciu bezlepkového chleba s vlákninou a pre jeho dlhšiu trvanlivosť som siahla aj po xantánovej gume. Nahradiť ju môžete za jej 100 % náhradu vo forme guarovej gumy. Viac o nich viď odkaz Guarová guma a xantánová guma

Bezlepkový chlieb s vlákninou som pripravovala s použitím ošatky. Ak ju doma nemáte stačí použiť akúkoľvek misku ktorú vysypete bezlepkovou múkou alebo bochník jednoducho necháte podkysnúť na plechu vystretom papierom na pečenie ( v tomto prípade môže vniknúť nižší chlebík ).


⇒ porcie : 1 chlieb ( o hmotnosti cca 650 g )   doba prípravy:  15 minút + 1 hodina napučanie vlákniny + 70 minút kysnutie + 1 hodina pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový chlieb s vlákninou


Ingrediencie

Postup

  1. V 2 ½ dcl vlažnej vody zmiešame 1 polievkovú lyžicu vlákniny. Necháme ju napučať po dobu min. 1 hodiny.
  2. V rajničke si ohrejeme 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice so štipkou cukru a soli. Kvások necháme na teplom mieste podkysnúť pod kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninu.
  3. V samostatnej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku spolu s hladkou kukuričnou múkou, hladkou tmavou pohánkovou múkou, kukuričným škrobom, chlebovým korením a soľou.
  4. Do suchej misky s múkami vmiešame podkysnutý kvások spolu s napučanou vlákninou a 1 polievkovou lyžicou olivového oleja ( miešame elektrickým mixérom ).
  5. Nakoniec do cesta pridáme 1 polievkovú lyžicu suchej samostatnej vlákniny a xantánovú gumu ( miešame rýchlo mixérom a ku koncu keď začne cesto tuhnúť domiesíme vareškou ).
  6. Vymiesené cesto na bezlepkový chlieb s vlákninou je tuhšie, lepkavé.
  7. Cesto pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť po dobu 40 minút ( alebo pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem ) na teplom mieste.
  8. Medzitým v malej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku spolu s hladkou kukuričnou múkou. Budeme ju potrebovať na domiesenie cesta a rovnako na vysypanie ošatky.
  9. Po 40 minútach cesto premiesime na malé množstve zmiešaných múk ( biela ryžová + kukuričná ) a jemne vymiesime cesto do tvaru bochníka.
  10. So zvyškom zmiešaných múk vysypeme ošatku do ktorej vložíme vymiesený bochník a len jemne ho prekryjeme potravinovou fóliou.
  11. Cesto necháme podkysnúť na teplom mieste po dobu 30 minút.
  12. Po 30 minútach bochník chleba prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie. Bochník jemne postriekame / pokropíme čistou vodou.
  13. Takto pripravený bochník dáme piecť s parou pri teplote 250 °C po dobu 10 minút a po 10 minútach teplotu stiahneme na 180 °C a pečieme ďalších cca 50 minút ( ako postupovať pri pečení s parou viď Tip na konci článku ).
  14. Upečený bezlepkový chlieb s vlákninou necháme pred krájaním vychladnúť.

Tip: Bezlepkový chlieb s vlákninou pečieme prvých 10 minút pri vysokej teplote 250 °C s parou a to následne : pred vložením chlebíka do rúry vložíme na spodnú časť rúry prázdny plech ( ja ho vkladám 5 minút pred dokysnutím chlebu ). Následne vložíme do rúry pokropený chlieb a do spodného plechu vlejeme vriacu vodu ( tak vytvoríme paru ) a ihneď zatvoríme vrátka na rúre. Po 10 minútach plech s vriacou vodou opatrne z rúry vyberieme, rúru vyvetráme a teplotu stiahneme na 180 °C. Ďalej už len bezlepkový chlieb s vlákninou pečieme.

Bezlepkový chlieb s vlákninou

Bezlepkový chlieb s vlákninou

Počet zobrazení 14 196
 

4 Komentárov

  1. Chcem sa spýtať kde zohnať bezlepkovè kvasnice?
    Ďakujem

     
  2. Dobry den, vas postup odporuje vasim radam ohladne pecenia bezlepkoveho kysnuteho, nakolko v tych radach pisete, ze kvasok nikdy nezakladame z tepleho mlieka ci vody a nikdy do neho nepridavame cukor ci sol…co je teda spravne? Ci to zavisi od receptu? Potom by som nevolila slova : ze nikdy nezakladame..

     
  3. Dobry den,
    prosim o radu ;) Chlieb mi pocas pecenia vzdy klesne. Do rury ide pekne vykysnuty a vyberam ho vzdy o polovicu mensi. Kde moze byt chyba? Dakujem

     

Zanechať komentár