Bezlepkový chlieb s vlákninou neobsahuje alergény akými sú lepok, sója, vajcia, orechy, … a keďže som použila bezlaktózové mlieko na vytvorenie kvásku je tento chlebík vhodný pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Bezlepkový chlieb s vlákninou má chrumkavú kôrku a príjemne mäkkú striedku, takmer na nerozoznanie od lepkových chlebíkov
Bezlepkový chlieb s vlákninou je vyrobený kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkou bielou ryžovou múkou, hladkou kukuričnou múkou a hladkou tmavou pohánkovou múkou
Hlavnou múkou v bezlepkovom chlebe s vlákninou je hladká biela ryžová múka. Ryžová múka obsahuje bielkoviny potrebné pri pečení s prirodzene bezlepkovými jednodruhovými múkami. Okrem jej neutrálnej chuti má biele sfarbenie a tak ju môžte skombinovať s akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou, viac o nej viď odkaz Ryžová múka
Ďalšími použitými doplnkovými múkami je hladká kukuričná a hladká tmavá pohánková múka. Hladká kukuričná múka obsahuje škrob preto je vynikajúca práve v spojení s ryžovou múkou. Hladkú pohánkovú múku v bezlepkovom chlebe s vlákninou môžete použiť ako bielu tak aj tmavú. Vzhľadom na použité malé množstvo sa nemusíte obávať typickej výraznejšej chuti po pohánke. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Škrobovou zložkou v bezlepkovom chlebe s vlákninou je kukuričný škrob – Maizena. Nahradiť ho môžete za rovnako bezlepkovú tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Keďže je bezlepkový chlieb s vlákninou vyrobený z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Tentokrát som kvások zakladala s použitím mlieka zbaveného laktózy. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete jednoducho použiť klasické mlieko alebo len teplú vodu
Aby bol bezlepkový chlieb s vlákninou z vonku chrumkavý a z vnútra mäkkučký treba použiť vopred namočenú vlákninu vo vode spolu s prvotným pečením s parou Po dlhších experimentoch sa mi najviac osvedčil pomer 1 polievková lyžica jemnej vlákniny na 2 ½ dcl vlažnej vody. Samozrejme pred finálnym domiesením cesta som použila aj samostatnú jemnú vlákninu. Viac o použití vlákniny v bezlepkovom pečení viď odkaz Psyllium
Pre lepšiu stabilizáciu bezlepkového chleba s vlákninou a pre jeho dlhšiu trvanlivosť som siahla aj po xantánovej gume. Nahradiť ju môžete za jej 100 % náhradu vo forme guarovej gumy. Viac o nich viď odkaz Guarová guma a xantánová guma
Bezlepkový chlieb s vlákninou som pripravovala s použitím ošatky. Ak ju doma nemáte stačí použiť akúkoľvek misku ktorú vysypete bezlepkovou múkou alebo bochník jednoducho necháte podkysnúť na plechu vystretom papierom na pečenie ( v tomto prípade môže vniknúť nižší chlebík ).
⇒ porcie : 1 chlieb ( o hmotnosti cca 650 g ) doba prípravy: 15 minút + 1 hodina napučanie vlákniny + 70 minút kysnutie + 1 hodina pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkový chlieb s vlákninou
Ingrediencie
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 25 g prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múky / hladkej bielej
- 25 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokovej múky – škrobu
- 15 g bezlepkových kvasníc
- 2 ½ dcl vlažnej vody
- 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka / mlieka / vody
- 2 polievkové lyžice psyllia ( fiberHusk )
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 1 polievková lyžica olivového oleja / oleja
- 1 čajová lyžička chlebového korenia / mletej rasce
- 1 čajová lyžička soli
- štipka hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- + 1 polievková lyžica ryžovej múky a 1 polievková lyžica kukuričnej múky na podmúčenie a vysypanie ošatky
Postup
- V 2 ½ dcl vlažnej vody zmiešame 1 polievkovú lyžicu vlákniny. Necháme ju napučať po dobu min. 1 hodiny.
- V rajničke si ohrejeme 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice so štipkou cukru a soli. Kvások necháme na teplom mieste podkysnúť pod kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninu.
- V samostatnej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku spolu s hladkou kukuričnou múkou, hladkou tmavou pohánkovou múkou, kukuričným škrobom, chlebovým korením a soľou.
- Do suchej misky s múkami vmiešame podkysnutý kvások spolu s napučanou vlákninou a 1 polievkovou lyžicou olivového oleja ( miešame elektrickým mixérom ).
- Nakoniec do cesta pridáme 1 polievkovú lyžicu suchej samostatnej vlákniny a xantánovú gumu ( miešame rýchlo mixérom a ku koncu keď začne cesto tuhnúť domiesíme vareškou ).
- Vymiesené cesto na bezlepkový chlieb s vlákninou je tuhšie, lepkavé.
- Cesto pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť po dobu 40 minút ( alebo pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem ) na teplom mieste.
- Medzitým v malej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku spolu s hladkou kukuričnou múkou. Budeme ju potrebovať na domiesenie cesta a rovnako na vysypanie ošatky.
- Po 40 minútach cesto premiesime na malé množstve zmiešaných múk ( biela ryžová + kukuričná ) a jemne vymiesime cesto do tvaru bochníka.
- So zvyškom zmiešaných múk vysypeme ošatku do ktorej vložíme vymiesený bochník a len jemne ho prekryjeme potravinovou fóliou.
- Cesto necháme podkysnúť na teplom mieste po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach bochník chleba prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie. Bochník jemne postriekame / pokropíme čistou vodou.
- Takto pripravený bochník dáme piecť s parou pri teplote 250 °C po dobu 10 minút a po 10 minútach teplotu stiahneme na 180 °C a pečieme ďalších cca 50 minút ( ako postupovať pri pečení s parou viď Tip na konci článku ).
- Upečený bezlepkový chlieb s vlákninou necháme pred krájaním vychladnúť.
Tip: Bezlepkový chlieb s vlákninou pečieme prvých 10 minút pri vysokej teplote 250 °C s parou a to následne : pred vložením chlebíka do rúry vložíme na spodnú časť rúry prázdny plech ( ja ho vkladám 5 minút pred dokysnutím chlebu ). Následne vložíme do rúry pokropený chlieb a do spodného plechu vlejeme vriacu vodu ( tak vytvoríme paru ) a ihneď zatvoríme vrátka na rúre. Po 10 minútach plech s vriacou vodou opatrne z rúry vyberieme, rúru vyvetráme a teplotu stiahneme na 180 °C. Ďalej už len bezlepkový chlieb s vlákninou pečieme.
Chcem sa spýtať kde zohnať bezlepkovè kvasnice?
Ďakujem
Dobrý deň, bezlepkové kvasnice zoženiete v bežných obchodných reťazcoch alebo v obchodoch so zdravou výživou
Dobry den, vas postup odporuje vasim radam ohladne pecenia bezlepkoveho kysnuteho, nakolko v tych radach pisete, ze kvasok nikdy nezakladame z tepleho mlieka ci vody a nikdy do neho nepridavame cukor ci sol…co je teda spravne? Ci to zavisi od receptu? Potom by som nevolila slova : ze nikdy nezakladame..
Dobry den,
prosim o radu ;) Chlieb mi pocas pecenia vzdy klesne. Do rury ide pekne vykysnuty a vyberam ho vzdy o polovicu mensi. Kde moze byt chyba? Dakujem