Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena

Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena je nesladeným chlebom ktorý je ako stvorený pre tých ktorý majú radšej zdravšie verzie chlebíkov heart  Tentokrát chlieb kysne za studena teda v chladničke. Vďaka tomuto spôsobu kysnutia má výraznejšiu chuť a lepšiu štruktúru. Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena neobsahuje alergény akými sú lepok, laktóza, vajcia, sója, kukurica, orechy ,…  ok 

Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena je dôkazom toho, že bezlepkové kysnutie prebieha aj pri chladných podmienkach. Kysnutie tohoto chlebíka prebieha v chladničke. Kysnutie trvá dlhšiu dobu ale výsledok stojí zato. Vďaka dlhšiemu kysnutiu bezlepkový kvasnicový chlieb za studena nadobúda svoju špecifickú chuť a vôňu. Viac o kysnutom bezlepkovom ceste viď článok: Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  wink

Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena je vyrobený z troch chuťovo výraznejších prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Sú nimi teffová, ciroková a pohánková múka good  Všetky tri spomínané bezlepkové múky majú zrnitejšiu konzistenciu. Pre jemnejšiu verziu môžete teffovú múku zameniť za celozrnnú ryžovú. Cirokovú múku za cícerovú a pohánkovú za napríklad quinoú múku.

Keďže ide o bezlepkový kvasnicový chlieb za studena použila som ako kypriace činidlo bezlepkové potravinárske kvasnice. Opäť ako pri bezlepkovom kysnutom ceste som kvasnice rozpustila v studenej vode  smile

Spevňujúcou zložkou v podobe vlákniny v bezlepkovom kvasnicovom chlebe za studena je fiberHusk – psyllium  wink


⇒ počet: cca 450 gramový chlieb   doba prípravy: 5 minút + 9 hodín kysnutie + 1 hodina pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena


Ingrediencie

Postup

  1. Do väčšej misky nalejeme studenú vodu a rozpustíme v nej kvasnice.
  2. Primiešame ostatné suroviny na prípravu bezlepkového kvasnicového chleba za studena ( cesto sa dá vymiešať elektrickým mixérom ).
  3. Cesto spolu s miskou obalíme potravinovou fóliou a uložíme na 8 hodín do chladničky.
  4. Po 8 hodinách cesto vyberieme a v rukách vytvarujeme bochník ( cesto je jemne lepkavé, celistvé, ťažké až gumové ).
  5. Vytvarovaný bochník bezlepkového kvasnicového chleba za studena položíme na plech vystretý papierom na pečenie.
  6. Chlieb necháme ešte 1 hodinu podkysnúť pri izbovej teplote.
  7. Po uplynutí 1 hodiny bezlepkový kvasnicový chlieb za studena párkrát priečne narežeme nožom ( nemusíte ) a posypeme teffovou múkou ( teffovú múku môžete vymeniť za cirokovú alebo pohánkovú múku ).
  8. Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena pečieme pri teplote 225ºC po dobu 1 hodiny.
  9. Po upečení chlieb necháme vychladnúť aby sa dostatočne stabilizoval a dal sa pekne nakrájať. 

Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena

Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena

Počet zobrazení 1 791
 

Zanechať komentár