Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi

Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Veľmi jednoduchý bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi je vyrobený bez použitia alergénov akými sú lepok, sója, kukurica, arašidy. Keďže koláč neobsahuje laktózu je vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou heart  Bezlepkový čokoládový koláč je príjemné jemný, vláčny s výraznejšou chuťou po použitom pomaranči  kiss 

Na bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi som použila len jednu prirodzene bezlepkovú jednodruhovú múku a to mandľovú. Mandľová múka má vysoký podiel bielkovín a nízky obsah sacharidov. Vďaka tomu v bezlepkovom pečení môže stáť samostatne bez použitia inej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múky. Recept ako si ju jednoducho vyrobíte aj v pohodlí domova viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka  good

Druhou hlavnou a potrebnou surovinou na prípravu bezlepkového koláča s pomarančom sú mleté vlašské orechy yes  Nahradiť ich však môžete akýmikoľvek inými obľúbenými orechmi.

Tukovou zložkou v bezlepkovom čokoládovom koláči je olivový olej. Pre zintenzívnenie chuti môžete použiť aj kokosový olej alebo jednoducho siahnuť po bezlaktózovom masle  yes

Tekutou zložkou ktorá okrem zvláčnenia dodá koláču aj jedinečnú chuť a vôňu je pomarančová šťava. Ja som použila čerstvo vylisovanú, samozrejme môžete použiť aj pomarančový džús  wink

Spojivom všetkých surovín v bezlepkovom čokoládovom koláči s pomarančom a orechmi sú vajíčka. Okrem funkcie spojiva slúžia aj ako zvláčnujúca zložka pre správne nadýchané a jemné piškótové cesto victory  Keďže som v receptúre použila 3 celé vajíčka určite ich nenahradzujte len ľanovým vajíčkom ale použite kombináciu spolu s jablkovým pyré alebo rozmixovanom banáne. Ak sa tak rozhodnete, nezabudnite že treba znížiť podiel pomarančovej šťavy !!! Viac sa o náhradách vajíčok pri bezlepkovom pečení dozviete cez nasledujúci odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni  yes

Kypriacim činidlom v bezlepkovom koláči s pomarančom a orechmi je prášok do pečiva. Nahradiť ho môžete aj jedlou sódou, vinným kameňom alebo ich kombináciou  victory

Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi


⇒ porcie: 1 koláč ( chlebová forma s objemom 1 ½ L )   doba prípravy: 30 minút + 45 minút pečenie + stuhnutie polevy   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi


• koláč •

Ingrediencie

  • 125 g mletých vlašských orechov / akýchkoľvek iných
  • 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej mandľovej múky 
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy
  • 1 polievková lyžica pomarančovej kôry
  • 25 g kakaa
  • 120 g olivového oleja / kokosového / bezlaktózového masla
  • 75 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy / pomarančového džúsu
  • 3 celé vajcia / náhrada vajíčok v kuchyni 
  • 90 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového 
  • + olivový olej na vymastenie formy

• poleva •

Ingrediencie

  • 50 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy / pomarančového džúsu
  • 100 g tmavej horkej čokolády / čokolády

Postup

  1. Do formy s objemom 1 ½ L vystrieme na dno papier na pečenie a boky vymastíme olivovým olejom.
  2. V samostatnej miske zmiešame mleté vlašské orechy, mandľovú múku, prášok do pečiva, pomarančovú kôru a kakao. 
  3. V druhej miske vymiešame olivový olej s pomarančovou šťavou ( miešame metličkou pokiaľ sa ingrediencie pekne nespoja ).
  4. V ďalšej miske samostatne vyšľaháme hnedý trstinový cukor spolu s celými vajíčkami. Šľaháme mixérom cca 5 minút.
  5. Do vyšľahaných vajíčok s cukrom vmiešame olejovú misku s pomarančovou šťavou a nakoniec suchú misku s ostatnými ingredienciami na prípravu bezlepkového čokoládového koláča s pomarančom a orechmi ( cesto má liatu konzistenciu ).
  6. Takto vymiešané cesto vlejeme do vopred pripravenej formy.
  7. Bezlepkový čokoládový koláč pečieme pri teplote 175°C po dobu 45 minút.
  8. Medzitým si pripravíme polevu: tmavú horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a vmiešame pomarančovú šťavu. Krátko premiešame a uložíme ju na chladné miesto aby jemne stuhla.
  9. Upečený bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi necháme cca na 20 minút vychladnúť a opatrne ho vyklopíme z formy.  Na vychladnutý koláč polievkovou lyžicou nanesieme v hrubšej vrstve čokoládovú polevu.
  10. Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi uložíme do chladničky. Po stuhnutí polevy konzumujeme.

Tip : koláč môžete ozdobiť orechmi, sušeným ovocím či kokosovými hoblinkami  heart 

Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi

 

Počet zobrazení 4 460
 

Zanechať komentár