Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou je vyrobený bez jedinej štipky múky a okrem toho že neobsahuje lepok, rovnako neobsahuje alergény akými sú sója, kukurica, ovos, … Keďže trpím alergiou na kravskú bielkovinu zvolila som ako tukovú zložku kozie maslo a tým je koláč rovnako vhodný aj pre ľudí trpiacimi intoleranciou na laktózu V jednoduchosti je krása a to platí dvojnásobne pre tento bezlepkový makový koláč, nakoľko ho budete mať pripravený raz – dva
Recept na bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou
je krásne prevoňaný po použitých surovinách akými sú vlašské orechy, med, kokosový cukor, domáci marhuľový džem či samotných slivkách …
Použité mleté vlašské orechy sú plnohodnotným zdrojom omega 3 mastných kyselín, podieľajú sa pri znižovaní cholesterolu v krvi a rovnako obsahujú pre človeka prospešné tuky Okrem toho vlašské orechy obsahujú pomerne veľké množstvo vitamínov B1, B2, B3, B6, E, draslík, horčík, železo, mangán, fosfor, zinok, …
Ako som už na začiatku spomenula tukovou zložkou v koláči so slivkami a želatínou je kozie maslo. Ak sa bojíte jeho výraznejšej chuti v tomto recepte nemusíte mať vôbec žiadne obavy. Jeho špecifickú chuť prekryjú ostatné použité suroviny. Samozrejme môžete ho nahradiť za kokosový olej alebo ak netrpíte intoleranciou či alergiou na kravské mlieko / kravskú bielkovinu siahnite po bezlaktózovom masle či po klasickom kravskom masle
Sladkosť koláča okrem samotného kvetového medu zabezpečí aj použitý kokosový cukor spolu s vanilkovým cukrom. Med môžete použiť akýkoľvek napríklad aj lesný alebo siahnite po agáve sirupe či ryžovom sirupe.
Spojivom všetkých surovín v koláči sú použité celé vajíčka. Vajíčka zabezpečia dostatočnú pevnosť ale aj nadýchanosť / kyprosť korpusu. Ak vajíčka nemôžete skrz alergiu, nahradiť ich môžete v podobe ľanového vajíčka, ktoré slúži ako spojivo spolu s jablkovou výživou ktorá je vynikajúcou náhradou za šľahané vaječné bielka. Viac o zámene vajíčok pri alergii sa dozviete cez nasledujúci odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Aby bol koláč výnimočnejší naniesla som na upečený a vychladnutý makový korpus svoj domáci marhuľový džem s kúskami marhúľ. Marhule spolu so slivkami vytvoria dokonalú kombináciu chuti ktorá je naozaj výnimočná
Určite už tušíte že finálnym / posledným krokom v bezlepkovom makovom koláči je želatína. Ja som použila rastlinnú želatínu vo forme morskej riasy Agar. Agar je prirodzeným želírujúcim prostriedkom s jemnou chuťou a bielou farbou. Agar je čisto rastlinného pôvodu a je bez kalórii. Prirodzený agar je bohatý na jód a jeho stopové prvky. Kedže Agar vytvára hutnejšie želé než živočíšna želatína tak sa tak rýchlo nerozpustí a treba ju prehnať varom Použiť ju môžete vo forme perál alebo ako ja v tejto receptúre v podobe prášku.
Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou
⇒ porcie : koláč o priemere 20cm doba prípravy : 20 minút + cca 20 minút pečenie + chladnutie náročnosť : jednoduchá ⇐
Ingrediencie
- 120 g mletého maku
- 80 g mletých vlašských orechov
- 1 polievková lyžica kokosového cukru / hnedého trstinového / bieleho kryštálového
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru
- štipka vanilkového extraktu
- 150 g kvetového medu / medu / agáve sirupu
- 125 g kozieho masla / bezlaktózového / masla / kokosového oleja
- 3 celé vajíčka / náhrada vajíčok v kuchyni
- cca 150 g sliviek
- marhuľový džem s kúskami marhúľ / čistý marhuľový
- 3 g agaru + cca 3 dcl vody / živočíšnej želatíny
Postup
- Vaječné žĺtka oddelíme od bielkov z ktorých vyšľaháme sneh.
- Kozie maslo o izbovej teplote vyšľaháme spolu s kvetovým medom do peny. Následne pridáme vaječné žĺtka a krátko zašľaháme.
- Ďalej prisypeme mletý mak, mleté vlašské orechy, kokosový cukor spolu s vanilkovým cukrom a vanilkový extraktom.
- Nakoniec opatrne vmiešame vareškou sneh z bielkov.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie ( aj okraje formy ) a vlejeme cesto na makový koláč so slivkami. Cesto zarovnáme.
- Cesto na korpus pečieme pri teplote 180 °C po dobu 18 – 20 minút ( správnosť upečeného korpusu vykonajte špáradlom ).
- Upečený korpus na makový koláč necháme úplne vychladnúť vo forme.
- Slivky nakrájame na tenké plátky.
- Po vychladnutí korpus necháme stále vo forme. Korpus natrieme marhuľovým džemom s kúskami marhúľ na ktorý rovnomerne poukladáme nakrájané plátky sliviek.
- Následne si pripravíme Agar. V studenej vode rozmiešame Agar a necháme ho za občasného miešania zavariť. Akonáhle sa zavarí odstavíme ho z ohňa a hotovým Agarom zalejeme koláč.
- Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou necháme pred podávaním úplne stuhnúť. Najlepšie v chladničke.
Vyskúšajte aj iné vynikajúce sladké recepty z môjho blogu :
Pingback: 2dictatorship