Na bezlepkový mazanec som opäť siahla po bezlaktózových produktoch akými sú bezlaktózové maslo a bezlaktózové mlieko. Pokiaľ trpíte alergiou na kravskú bielkovinu spomenuté bezlaktózové suroviny môžete nahradiť rastlinnými. Okrem spomínanej laktózy je bezlepkový mazanec vyrobený aj bez alergénov lepku, sóje, arašidov, ovsu, … Mazanec je krásne voňavý po použitom vanilkovom cukre, mandliach a hrozienkach ….
Bezlepkový mazanec je vyrobený z troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk v kombinácií s typickými mletými vlašskými orechmi a hrozienkami, ktoré ( podľa mňa ) rozhodne nemôžu chýbať v žiadnom mazanci
Základnou múkou v bezlepkovom mazanci je hladká biela ryžová múka. Je bez chuti, vône a je vynikajúca v spojitosti s akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou múkou Viac o nej viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou múkou v mazanci bez lepku je hladká kukuričná múka. S jej použitím má cesto okrem žltkastého sfarbenia jemnú až mastnejšiu textúru vďaka jej obsahu škrobu. Ak sa chcete viac dozvedieť o škrobových múkach pri bezlepkovej strave viď Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Poslednou doplňujúcou múkou je jemná mandľová múka. Okrem jej obsahu bielkovín dodá cestu jemnú chuť po mandliach a zároveň cesto pekne prevzdušní Recept ako si vyrobiť v pohodlí domova a rovnako aj získať mandľové mlieko cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka ,
https://www.ugazdinky.sk/mandlove-mlieko/
Keďže ani jedna spomínaná múka nie je škrobom siahla som po prirodzene bezlepkovom kukuričnom škrobe skrz použitú kukuričnú múku. Prečo sa škroby primiešavajú do bezlepkových múk sa dozviete cez odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Tukovou zložkou v bezlepkovom mazanci je bezlaktózové maslo. Rovnako môžete siahnuť aj po kokosovom oleji.
Použité celé vajíčka v bezlepkovom mazanci zastávajú funkciu spojiva a dodávajú cestu potrebnú ľahkosť a vláčnosť. Ak trpíte alergiou na vajíčka môžete ich zameniť za produkt Noagg spolu s jablkovou detskou výživou
O dostatočnú pevnosť ako pri väčšine pekárenských výrobkoch sa postarala použitá vláknina vo forme psyllia ( skorocelu indického ) spolu s xantánovou gumou. Ak mazanec pripravujete vo formách a obľubujete úplne jemné až rozpadajúce sa vo vnútri cestá, xantánovú gumu môžete vynechať
⇒ porcie: 1 x 800 gramový mazanec doba prípravy: 20 minút + 10 minút postátie cesta + 80 minút kysnutie + cca 35 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkový mazanec
Ingrediencie
- 2 celé vajcia
- 70 g bezlaktózového masla ( rozpusteného ) / kokosového oleja / kozieho masla
- 80 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového / kokosového
- 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
- 120 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky / cícerovej
- 40 g prirodzene bezlepkovej hladkej mandľovej múky / akejkoľvek inej orechovej
- 35 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu / tapiokového
- 21 g bezlepkových kvasníc
- 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka / mandľového / vody
- 40 g mletých vlašských orechov / akýchkoľvek iných
- 50 g žltých hrozienok
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 polievková lyžica psyllia ( FiberHusk )
- 1 čajový lyžička xantánovej gumy / guarovej
- štipka citrónovej kôry
- štipka mletého muškátového orechu
- štipka mletého badiánu
- štipka soli
- + bezlaktózové maslo na vytvarovanie
- + rozšľahané vajíčko na potretie
- + mandľové lupienky na dekoráciu
Postup
- V rajničke ohrejeme bezlaktózové mlieko v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a štipkou hnedého trstinového cukru. Kvások zakryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
- V samostatnej miske mixérom vymiešame 2 celé vajíčka spolu s rozpusteným bezlaktózovým maslom, hnedým trstinovým cukrom a vanilkovým cukrom. Miešame pokiaľ nebude zmes načuchorená.
- Žlté hrozienka sparíme s jednou polievkovou lyžicou rumu.
- Zvlášť zmiešame všetky ostatné suché ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu bezlepkového mazanca.
- Do vymiešanej tukovej zmesi vmiešame suchú misku spolu s podkysnutým kváskom a sparenými hrozienkami.
- Nakoniec primiešame vlákninu a xantánovú gumu.
- Cesto miešame mixérom pokiaľ sa nezačne oddeľovať od okrajov misky. Cesto je tuhšie, lepkavé a celistvé.
- Takto vymiešané cesto necháme 10 minút postáť bez pokrytia ( vláknina spolu s xantánovou gumou začnú cesto spájať, teda cesto nadobudne tuhšiu textúru ).
- Po 10 minútach s pomocou bezlaktózového masla na rukách vytvarujeme z cesta bochník ktorý prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie. Pokryjeme ho bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť po dobu 1 hodiny.
- Po 1 hodine mazanec bez lepku v strede jemne narežeme ( do tvaru menšieho krížika ) potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
- Mazanec necháme ešte 20 minút postáť bez pokrytia ( samozrejme záleží od vykysnutia ak sa na ceste objavujú prasklinky dajte bezlepkový mazanec ihneď piecť ).
- Bezlepkový mazanec pečieme pri teplote 170 °C po dobu cca 35 minút ( skúšku upečeného mazanca vykonajte pichnutím špáradlá do stredu narezaného mazanca, ak sa cesto nelepí je upečený ).
- Upečený bezlepkový mazanec pred konzumáciou necháme úplne vychladnúť.
Tip: Upečený mazanec môžete ešte teplý potrieť rozpusteným bezlaktózovým maslom
The most reliable Malwarebytes customer support number
If you are using Malwarebytes in your computer, you can have total peace of mind. It is a highly effective antimalware program that keeps the system squeaky clean and protects it from online threats.
Are you experiencing some minor troubles with your Malwarebytes these days? Has [url=https://www.assistanceforall.com/services/antivirus-support/malware-bytes-support/] Malwarebytes stopped working?[/url]
If yes, then you need not feel disappointed as you can get all help and assistance from our [url=https://www.assistanceforall.com/services/antivirus-support/malware-bytes-support/]Malwarebytes customer support number[/url].
Just dial our toll free number 1-877-916-7666 from anywhere across the country to get access to our reliable help line. Our qualified engineer will solve your problem without any delay.