Bezlepkový mrkvový koláč bez múky je vyrobený len z dvoch hlavných surovín a to z mrkvy a vlašských orechov Bezlepkový mrkvový koláč bez múky neobsahuje alergény lepku, sóje, kukurice, laktózy, … Vo vnútri je koláč príjemne vláčny a na povrchu jemne chrumkavý
Na bezlepkový mrkvový koláč bez múky Vám nebude treba ani štipku múky. Potrebnú koláčovú konzistenciu nám zabezpečia miesto múky použité mleté vlašské orechy Nahradiť ich môžete akýmikoľvek inými Vami obľúbenými orechmi.
Mrkva použitá v bezlepkovom koláči je jemne nastrúhaná a vďaka jej použitiu spolu s citrónovou šťavou je koláč šťavnatý aj nasledujúce 2 dni po upečení
Spojivom všetkých surovín v bezlepkovom mrkvovom koláči bez múky sú vajíčka. Ak trpíte alergiou na vajíčka, môžete ich nahradiť napríklad jablkovou detskom výživou. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Kypriacim činidlom v koláči je prášok do pečiva.
Sladkou zložkou v bezlepkovom mrkvovom koláči bez múky je datľový sirup. Ak ho doma nemáte môžete si ho jednoducho vyrobiť a to tak, že datle v malom množstve vody krátko prevaríte a potom rozmixujete v kuchynskom robote Alebo postupujte ako v predchádzajúcom recepte viď odkaz Bezlepkové osie hniezda s datľami
Rovnako dobré je použiť aj javorový sirup alebo med.
Tukovou zložkou ktorú som použila do bezlepkového mrkvového koláča bez múky je olivový olej.
Na povrch bezlepkového mrkvového koláča bez múky som naniesla kokosovú penu. Vďaka nej Váš mrkvový koláč posuniete o level vyššie. Úžasne osviežujúca kombinácia orechov a mrkvy s kokosom je neopísateľná. Recept na kokosovú penu nájdete v spodnej časti článku
⇒ porcie: 1 koláč o priemere 24 cm doba prípravy: 15 minút + 35 minút pečenie + cca 1 hodina kokosový krém náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkový mrkvový koláč bez múky
Ingrediencie
- 220 g mletých vlašských orechov / akýchkoľvek iných orechov
- 2 ks mrkvy
- 3 ks celých vajíčok / jablková výživa
- 85 g olivového oleja / kokosového / oleja
- 75 g datľového sirupu / javorového / medu
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 1½ čajovej lyžičky mletej škorice
- štipka mletých klinčekov
- + mleté vlašské orechy na vysypanie formy
- + olivový olej na omastenie formy
Postup
- Vlašské orechy pomelieme a mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle ( ako syr ).
- V miske zmiešame nastrúhanú mrkvu, olivový olej, rozšľahané vajíčka, datľový sirup a citrónovú šťavu.
- V druhej miske zmiešame ostatné suché ingrediencie na prípravu bezlepkového mrkvového koláča bez múky.
- Suchú misku zmiešame s mrkvovou. Miešame metličkou, kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto je hladké, tekuté.
- Oválnu formu na koláč vymastíme olivovým olejom a vysypeme mletými orechmi.
- Do pripravenej formy nalejeme cesto na bezlepkový mrkvový koláč.
- Bezlepkový mrkvový koláč bez múky pečieme pri teplote 175°C po dobu 35 minút.
- Bezlepkový mrkvový koláč bez múky necháme pred konzumáciou a nanesením kokosovej peny úplne vychladnúť.
• kokosová pena •
Ingrediencie
- 250 ml stuhnutého kokosového mlieka v plechovke ( je dôležité aby ste použili stuhnuté kokosové mlieko – potrebujete tuhú hmotu z mlieka, v opačnom prípade Vám pena nebude držať )
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja rozpusteného vo vodnom kúpeli
- 3 polievkové lyžice agáve sirupu / javorového
- 1 čajová lyžička vanilkového prášku
- 1 čajová lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
Postup
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu kokosového krému.
- Miešame metličkou kým sa všetky suroviny nespoja a nevytvoríme celistvú penu.
- Vymiešanú penu uložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Po 1 hodine polievkovou lyžicou natrieme penu na bezlepkový mrkvový koláč bez múky.
Dobrý večer,
Môžem sa spýtať,kde sa dá kúpiť to stuhnuté kokosové mlieko a vanilkový prášok?
Vopred dakujem
Pingback: 3emulation