Fantastický recept na bezlepkový parmezánový knäckebrot. Samozrejme je vyrobený bez lepku a tiež alergénov typu sója, vajcia, kukurica, arašidy, … Bezlepkový parmezánový knäckebrot patrí do skupiny veľmi jednoduchých receptov, jediné čo treba dodržať je pomer surovín. P.S. je bez krájania
Na prípravu bezlepkového parmezánového knäckebrotu som použila prirodzene bezlepkovú hladkú ryžovú múku. Ryžová múka je skvelá voľba pretože je takmer bez chuti a má schopnosť udržať všetky suroviny pekne pokope. Odporúčam siahnuť práve po nej Ale čo by to bol za recept bez možnosti zámeny
môžete ju nahradiť za hoc akú hladkú prirodzene bezlepkovú múku. Napríklad kukuričnú, quiunovú, cirokovú, … netreba zabúdať, že treba zvoliť múku, ktorá nie je chuťovo moc výrazná, aby neprebila chuť parmezánu a tým nepokazila celkovú jemnú chuť bezlepkového parmezánového knäckebrotu
Pre lepšiu pevnosť a potrebnú tvrdosť knäckebrotu som nakombinovala v malom množstve pohánkové lupienky spolu so sezamovými semienkami Pohánkové lupienky môžete vymeniť za konopné, quinové. Sezam sa mi dosť osvedčil vzhľadom k jeho drobnosti ale môžete ho vymeniť za rozdrvené ľanové semienka.
Samozrejme na prípravu bezlepkového parmezánového knäckebrotu treba aj parmezán. Ten som nastrúhala na jemnom strúhadle.
Pre lepšiu manipuláciu s cestom som pridala vriacu vodu a olivový olej.
Tentokrát knäckebrot nie je potrebné krájať, stačí ho nechať vychladnúť a jednoducho nalámať na kúsky. Veľkosť už nechám na Vás
⇒ porcie: cca 20 kúskov ( plech o rozmere 40×35 cm ) doba prípravy: 12 minút + 1 hodina pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkový parmezánový knäckebrot
Ingrediencie
- 110 g prirodzene bezlepkovej hladkej ryžovej múky
- 35 g pohánkových vločiek
- 35 g sezamových semienok
- štipka soli
- 100 g parmezánu
- ½ dcl olivového oleja
- 2 dcl vriacej vody
Postup
- V miske si zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu bezlepkového parmezánového knäckebrotu.
- Suchú zmes prelejeme olivovým olejom a vriacou vodou.
- Zmes necháme napučať po dobu 10 minút. Dobu 10 minút určite neskracujte !
- Po 10 minútach zmes premiešame vareškou tak aby sa nám všetky suroviny spojili.
- Cesto na bezlepkový parmezánový knäckebrot má tuhšiu, mastnú a lepkavú konzistenciu.
- Cesto prenesieme na papier na pečenie a za pomoci druhého papiera na pečenie vyvaľkáme tenšie cesto o veľkosti plechu ( 40×35 cm ).
- Cesto prenesieme na plech na pečenie.
- Povyťahujeme cesto do strán plechu a odstránime vrchný papier na pečenie.
- Bezlepkový parmezánový knäckebrot pečieme pri teplote 150ºC po dobu 1 hodiny.
- Po 1 hodine knäckebrot vytiahneme a necháme ho úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí bezlepkový parmezánový knäckebrot jednoducho rukami nalámeme na väčšie kúsky.
- Bezlepkový parmezánový knäckebrot skladujeme v dobre tesniacich nádobách.
Tip: Bezlepkový parmezánový knäckebrot môžete jesť samotný ale je tiež výborný s paradajkovou polievkou.