Bezlepkový pizzový koláč

Bezlepkový pizzový koláč

sója sezam psenica ovos orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkový pizzový koláč je slaný koláč vyrobený kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a bezlaktózového tvrdého syra – Ementálu kiss  Pizzový koláč okrem lepku neobsahuje ani sóju, laktózu či orechy. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a náplň si môžete vyskladať podľa vlastnej chuti či fantázie  wink 

Ako som už spomenula na bezlepkový pizzový koláč som použila prirodzene bezlepkové jednodruhové múky. Sú nimi hladká biela ryžová múka a hladká kukuričná múka  good

Siahla som práve to tejto kombinácií skrz ich vynikajúce vlastnosti pri pečení. Obe múky zaručia dostatočne pevné a chrumkavé cesto. Pre celozrnnú chuť môžete primiešať malé množstvo hladkej celozrnnej ryžovej múky. Viac o ryžovej a kukuričnej múke viď odkazy Ryžová múka a Kukuričná múka  yes

Ako pri všetkých pekárenských výrobkoch aj recept na bezlepkový pizzový koláč obsahuje vlákninu v podobe psyllia. Netreba na ňu zabudnúť. Bez použitia vlákniny cesto nebude držať pekne pokope. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium ( skorocel indický )  victory

Tukovou zložkou v bezlepkovom pizzovom koláči je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použiť klasické maslo.

Kypriacim činidlom v bezlepkovom pizzovom koláči je prášok do pečiva. S jeho použitím bude cesto vláčnejšie a nadýchanejšie. Nahradiť ho môžete za jedlú sódu  yes

Pre väčšiu originálnosť som do cesta pridala bezlaktózový tvrdý syr – Ementál, určite odporúčam vyskúšať  heart


⇒ porcie: 1 koláč o priemere 35 cm   doba prípravy: 10 minút + 30 minút odpočinutie cesta + 40 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový pizzový koláč


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu bezlepkového pizzového koláča. 
  2. Nakoniec do cesta vmiešame nastrúhaný bezlaktózový tvrdý syr Ementál, bezlaktózové maslo a studenú vodu ( miešame vidličkou alebo rukou ).
  3. Vymiešané cesto je celistvé, tuhé a nelepkavé.
  4. Cesto na bezlepkový pizzový koláč zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
  5. Po 30 minútach cesto s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme na priemer cesta o 35 cm. 
  6. Cesto naplníme ľubovoľnou náplňou cca 7 cm od okrajov.
  7. Okraje preložíme pred náplňou a potrieme ich vajíčkom zmiešaným s vodou.
  8. Bezlepkový pizzový koláč pečieme pri teplote 200°C po dobu 40 minút alebo pokiaľ okraje nezhnednú.
  9. Bezlepkový pizzový koláč konzumujeme ešte teplý. 

Tip: Moja náplň na bezlepkový pizzový koláč pozostáva z 5 ks cherry paradajok, 1 ks červenej cibule, 100 g suchej bezlepkovej salámi a soli. Mňam  smile

Bezlepkový pizzový koláč Bezlepkový pizzový koláč

Počet zobrazení 746
 

Zanechať komentár