Bezlepkový pizzový koláč je slaný koláč vyrobený kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a bezlaktózového tvrdého syra – Ementálu Pizzový koláč okrem lepku neobsahuje ani sóju, laktózu či orechy. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a náplň si môžete vyskladať podľa vlastnej chuti či fantázie
Ako som už spomenula na bezlepkový pizzový koláč som použila prirodzene bezlepkové jednodruhové múky. Sú nimi hladká biela ryžová múka a hladká kukuričná múka
Siahla som práve to tejto kombinácií skrz ich vynikajúce vlastnosti pri pečení. Obe múky zaručia dostatočne pevné a chrumkavé cesto. Pre celozrnnú chuť môžete primiešať malé množstvo hladkej celozrnnej ryžovej múky. Viac o ryžovej a kukuričnej múke viď odkazy Ryžová múka a Kukuričná múka
Ako pri všetkých pekárenských výrobkoch aj recept na bezlepkový pizzový koláč obsahuje vlákninu v podobe psyllia. Netreba na ňu zabudnúť. Bez použitia vlákniny cesto nebude držať pekne pokope. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium ( skorocel indický )
Tukovou zložkou v bezlepkovom pizzovom koláči je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použiť klasické maslo.
Kypriacim činidlom v bezlepkovom pizzovom koláči je prášok do pečiva. S jeho použitím bude cesto vláčnejšie a nadýchanejšie. Nahradiť ho môžete za jedlú sódu
Pre väčšiu originálnosť som do cesta pridala bezlaktózový tvrdý syr – Ementál, určite odporúčam vyskúšať
⇒ porcie: 1 koláč o priemere 35 cm doba prípravy: 10 minút + 30 minút odpočinutie cesta + 40 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkový pizzový koláč
Ingrediencie
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 15 g vlákniny Psyllia ( FiberHusk )
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 100 g bezlaktózového masla / masla ( rozpusteného na izbovú teplotu )
- 30 g bezlaktózového tvrdého syru – Ementálu / syru ( nastrúhaného )
- 160 g studenej vody
- + 1 celé vajíčko zmiešané s 1 polievkovou lyžicou vody na potretie okrajov / pri neznášanlivosti vajíčok môžete vajíčko nahradiť bezlaktózovým mliekom
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu bezlepkového pizzového koláča.
- Nakoniec do cesta vmiešame nastrúhaný bezlaktózový tvrdý syr Ementál, bezlaktózové maslo a studenú vodu ( miešame vidličkou alebo rukou ).
- Vymiešané cesto je celistvé, tuhé a nelepkavé.
- Cesto na bezlepkový pizzový koláč zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
- Po 30 minútach cesto s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme na priemer cesta o 35 cm.
- Cesto naplníme ľubovoľnou náplňou cca 7 cm od okrajov.
- Okraje preložíme pred náplňou a potrieme ich vajíčkom zmiešaným s vodou.
- Bezlepkový pizzový koláč pečieme pri teplote 200°C po dobu 40 minút alebo pokiaľ okraje nezhnednú.
- Bezlepkový pizzový koláč konzumujeme ešte teplý.
Tip: Moja náplň na bezlepkový pizzový koláč pozostáva z 5 ks cherry paradajok, 1 ks červenej cibule, 100 g suchej bezlepkovej salámi a soli. Mňam