Bezlepkový pohánkový chlieb

Bezlepkový pohánkový chlieb

sója vajcia sezam pšenica ovos orechy mlieko mäkkýše arašidy

Novšia, vylepšená receptúra na jednoduchší bezlepkový pohánkový chlieb  smile Tentokrát som využila studené kysnutie aby chlieb nie len krásne voňal po pohánke ale aj aby vystúpili všetky jeho chute po použitých ingerdienciách. Bezlepkový pohánkový chlieb okrem toho že neobsahuje lepok je vyrobený bez sóje, laktózy, vajec, orechov a keďže som v receptúre nepoužila žiadne mlieko je vhodný aj pre ľudí trpiacimi alergiou na kravskú bielkovinu či alergiu na laktózu  heart 

Bezlepkový pohánkový chlieb

je vyrobený len z jednej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múky a to hladkej tmavej pohánkovej spolu s kombináciou, rovnako prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu.

Prirodzene bezlepková jednodruhová hladká pohánková múka sa vyznačuje jej typickou výraznejšou chuťou po orechoch good Okrem tmavej pohánkovej múky poznáme aj svetlú pohánkovú múku, ktorá naproti tmavej má svetlé sfarbenie a je menej aromatická. Keďže pohánková múka ako jedna z mála jednodruhových bezlepkových múk môže stáť v receptúre samostatne hlavne čo sa týka chlebíkov bola by škoda túto šancu nevyužiť. Pokiaľ však pečiete drobné cukrovinky je dobré ju použiť v pomere 1:3 ( samozrejme záleží aj od ďalších použitých surovinách )  yes  Viac sa o pohánkovej múke dozviete cez nasledujúci odkaz Pohánková múka

Ako som už v prvom odstavci článku spomenula, do receptúry na pohánkový chlieb bez lepku zakombinovala aj kukuričný škrob. Škrob je pri pečení z jednodruhových bezlepkových múk veľmi potrebný. Okrem toho že ma za úlohu stabilizovať cesto, rovnako cesto zahusťuje a tým dosiahneme celistvé cesto s ktorým sa dá pekne pracovať victory Ak trpíte neznášanlivosťou na kukuricu môžete ho zameniť za zemiakový škrob či tapiokový ktoré sú rovnako bezlepkové. Viac sa o bezlepkových škroboch dozviete viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Pri tomto recepte na pohánkový chlieb som využila „ STUDENÉ KYSNUTIE ”. Ide vlastne o spôsob kysnutia cesta v ktorom nevytváram samostatný kvások ( teplá tekutina + droždie + štipka cukru + štipka soli ) ale použijeme studenú tekutinu ( v tomto prípade studenú vodu ) v ktorej bezlepkové droždie rozmiešame a ihneď pridávame ostatné suroviny. Tento spôsob je vynikajúci pri pečení s výraznejšími múkami ako napríklad pohánková múka či ciroková, teffová, cícerová, …. či pri pečení celozrnných chlebov kde chceme dosiahnuť vyzdvihnutie všetkých benefitov použitých surovín. Teda chleby budú voňavejšie, výraznejšie a plné chuti. Samozrejme ako sa hovorí na dobré sa čaká, preto si pri „ STUDENOM KYSNUTÍ ” treba počkať na výsledok. Je dobré chlieb nechať kysnúť minimálne zo 2 a viac hodinky ( záleží od veľkosti )  yes 

Keďže je pohánkový chlebík vyrobený z jednodruhových múk je potrebné do cesta pridať vlákninu, ktorá všetky použité suroviny spojí v jendotnú hmotu ( cesto ). Vláknina vo forme Skorocelu indického Psyllium vytvorí z pololiateho cesta pevné cesto s ktorým sa dá krásne pracovať. Použiť môžete vlákninu vo forme šupiek ( v tomto prípade treba nechať vlákninu napučať v tekutine cca 1hodinu ) alebo práškovú vlákninu ( FiberHusk ) ktorú stačiť zakombinovať do cesta vo finálnom miesení. Treba však dbať o rýchle miešanie cesta ( odporúčam použiť mixér ) alebo zvýšiť rýchlosť kuchynského robota na vyššie obrátky aby sme predišli hrudkám v ceste. Na čo všetko slúži vláknina viď Psyllium a rovnako článok Psyllium v kocke   wink

Pohánková múka je skvelým spoločníkom sladkých doplnkov. Túto jej úžasnú vlastnosť som využila a siahla som po malinovom sirupe. Použiť však môžete akýkoľvek iný tmavý sirup.

Kypriacim činidlom v bezlepkovom pohánkovom chlebe je čerstvé bezlepkové droždie. Na Slovenku odporúčam siahnuť po značke VIVO či FALA. Ak máte v obľube droždie v práškovej forme ( instantnej ), môžete v tomto recepte použiť aj to. Teda keď som použila 10g čerstvých kvasníc použite 4g sušených ( instantných )  good 

Bezlepkový pohánkový chlieb


Bezlepkový pohánkový chlieb

⇒ porcie : cca 425 g chlieb   doba prípravy : 15 minút + 3 hodiny kysnutie + 30 minút podkysnutie + 1 hodina pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐


Ingrediencie

  • 250 g studenej vody
  • 50 g malinového sirupu / tmavého 
  • 10 g čerstvých kvasníc / 4 g sušených
  • 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múky / hladkej svetlej
  • 25 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrob / zemiakového / tapiokového
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL chlebového korenia / kombinácia mletej rasce + mletého feniklu 
  • 20 g práškového psyllia ( FiberHusk ) / psyllium vločiek

S použitím práškového psyllia

Postup

  1. V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie okrem psyllia na prípravu bezlepkového pohánkového chleba.
  2. Vo väčšej miske v studenej vode rozpustíme čerstvé droždie spolu s domácim černicovým sirupom.
  3. Cesto miešame vareškou ( cesto je liate ).
  4. Nakoniec do liateho cesta vmiešame psyllium ( miešame eletrickým mixérom ) pokiaľ sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov misky ).
  5. Vymiešané cesto na pohánkový chlieb spolu s miskou zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť po dobu 3 hodín.
  6. Po 3 hodinách cesto s pomocou pohánkovej múky vymiesime do tvaru lopty ( cesto sa jemne lepí ).
  7. Takto pripravený chlieb preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a necháme ho finálne podkysnúť bez pokrytia 30 minút.
  8. Podkysnutý chlieb pečieme v strednej časti rúry 1 hodinu pri teplote 200°C.
  9. Upečený bezlepkový pohánkový chlieb necháme pred konzumáciu úplne vychladnúť na mriežke.

S použitím šupiek psyllia

Postup

  1. Šupky psyllia necháme napučať v 2 DL studenej vody po dobu 1 hodiny
  2. V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu bezlepkového pohánkového chleba.
  3. Vo väčšej miske v zbytku studenej vody (½ DL ) rozpustíme čerstvé droždie spolu s domácim černicovým sirupom a napučanou vlákninou.
  4. Nakoniec vmiešame suchú misku. Cesto môžete miesiť v kuchynskom robote s hákom ( je to jednoduchšie ) alebo ručne. 
  5. Cesto miesime pokiaľ nie je hladké a jemne lepkavé.
  6. Vymiešané cesto na pohánkový chlieb spolu s miskou zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť po dobu 3 hodín.
  7. Po 3 hodinách cesto s pomocou pohánkovej múky vymiesime do tvaru lopty ( cesto sa jemne lepí ).
  8. Takto pripravený chlieb preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a necháme ho finálne podkysnúť bez pokrytia 30 minút.
  9. Podkysnutý chlieb pečieme v strednej časti rúry 1 hodinu pri teplote 200°C.
  10. Upečený bezlepkový pohánkový chlieb necháme pred konzumáciu úplne vychladnúť na mriežke.

TIP : rozdiel medzi použitím práškového psyllia a šupiek psyllia je o rýchlosti absorbovaní tekutín teda vytvorenia gélu. Pri použití práškovej formy nie je nutné nechávať psyllium napučať nakoľko rýchlejšie absorbuje tekutinu a tak ho stačí vmiešať nakoniec. Šupky pomalšie absorbujú tekutinu a tak trvá dlhšiu dobu pokiaľ vytvoria gél preto je dobré šupky predom namáčať.

Bezlepkový pohánkový chlieb

Počet zobrazení 967
 

Zanechať komentár