Úžasný, bezlepkový rascový chlieb je vyrobený nie len bez lepku ale naviac aj bez laktózy, kravskej bielkoviny, sóje, vajec či bez orechov Bezlepkový rascový chlieb nepotrebuje dlhé kysnutie a na samotnú prípravu je veľmi jednoduchý, takže ho zvládne pripraviť ktokoľvek aj úplný začiatočník. Tým že je chlebík pečený aj so záparou, má nadýchanejšiu textúru a z povrchu je po upečení pekne chrumkavý
Bezlepkový rascový chlieb
Na jeho prípravu som použila kombináciu štyroch samozrejme prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Sú nimi hladká biela ryžová múka, hladká kukuričná múka, hladká tmavá pohánková múka a hladká tapioková múka
Hlavnou múkou v rascovom chlebe ktorú v receptúre určite nezamieňajte je hladká biela ryžová múka. Ryžová múka má všestranné využitie. Okrem jej neutrálnej chuti a bieleho sfarbenia tak neovplyvní konečnú pachuť chleba a skrz jej ľahkú stráviteľnosť je vhodná ako pre dospelých tak aj pre deti Viac sa o nej dozviete cez nasledujúci odkaz Ryžová múka
Druhou použitou múkou na bezlepkový rascový chlieb je hladká kukuričná múka. Tým že kukuričná múka má rovnako ako ďalšia použitá múka v receptúre tapioková vysoký podiel škrobu a sacharidov zabezpečí že chlieb v konečnom dôsledku bude mať pevnú štruktúru. To znamená že cesto krásne nakysne a aj po upečení krásne drží pokope a nedrobí sa Viac sa o škrobových múkach dozviete viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Pohánková múka je v receptúre na bezlepkový rascový chlieb doplnkovou múkou. Svojou chuťou po orechoch dodá chlebíku nie len chuť ale aj vôňu. Rovnako môžete použiť aj svetlú hladkú pohánkovú múku. Viac o nej viď Pohánková múka Ak vám však jej chuť prekáža môžete ju zameniť za cirokovú, cícerovú, teffovú, … už len kvôli použitému malému množstvu sa môže nahradiť snáď akoukoľvek prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou
Skoro ako u všetkých bezlepkových pekárenských výrobkoch spojivom všetkých surovín je vláknina vo forme psyllia – Skorocelu indického. Tentokrát som siahla po psylliu vo forme šupiek ktoré sú potrebné nechať napučať vo vode minimálne 30 minút. Týmto spôsobom docielime že cesto bude po upečení nadýchanejšie a správne upečené. Ako pracovať s vlákninou v práškovej podobe sa dozviete v článku Psyllium v kocke
Keďže prirodzene bezlepkové jednodruhové múky majú úplne iné vlastnosti ako napríklad pšeničná múka je dobré do receptúr pridať viac zvlhčujúcich zložiek. V bezlepkovom rascovom chlebe je ňou voda spolu s olivovým olejom
Aby som predišla spadnutiu cesta počas doby podkysnutia a počas pečenia použila som aj xantánovú gumu. Ak však budete nechávať cesto kysnúť v ošatke pridávať ju nemusíte Na čo slúži xantánová guma pri pečení s jednodruhovými múkami viď Guarová guma a xantánová guma
⇒ porcie : 1x chlieb cca 600g doba prípravy : 15 minút + 1 hodina napučanie vlákniny + 1 hodina 10 minút kysnutie + 1 hodina pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkový rascový chlieb
Ingrediencie
- 150 g prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej bielej ryžovej múky
- 50 g prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej kukuričnej múky
- 25 g prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej tmavej pohánkovej múky / cirokovej / cícerovej / teffovej
- 25 g prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej tapiokovej múky ( škrobu ) / kukuričného škrobu / zemiakového škrobu
- 15 g droždia
- 4 DL vody
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 20 g vlákniny ( psyllia )
- 1 polievková lyžica olivového oleja / oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička celej rasce
- štipka hnedého trstinového cukru
- + mix kukuričnej a ryžovej múky na podmúčenie a vymiesenie
Postup
- Vlákninu namočíme v 2 DL studenej vody.
- V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu bezlepkového rascového chleba, teda hladkú bielu ryžovú múku, hladkú kukuričnú múku, hladkú tmavú pohánkovú múku, hladkú tapiokovú múku, xantánovú gumu, soľ, rascu a hnedý trstinový cukor.
- V 2 DL vlažnej vody rozpustíme kvasnice ( netreba vytvárať kvások ) a pridáme olivový olej.
- Nakoniec vmiešame napučanú vlákninu spolu so suchou miskou.
- Poriadne vymiesime v kuchynskom robote pokiaľ sa cesto nezačne odlepovať od okrajov misky. Cesto je polotuhé, lepkavé.
- Vymiesené cesto necháme kysnúť pod potravinovou fóliou po dobu 40 minút.
- Po 40 minútach cesto na bezlepkový rascový chlieb vymiesime do oválu na podmúčenej pracovnej doske ( cesto sa bude lepiť tak použite väčšie množstvo múky ).
- Vypracované cesto na bezlepkový rascový chlieb preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a bez pokrytia necháme podkysnúť po dobu 30 minút.
- Chlebík pokropíme vodou a pečieme so záparou pri teplote 250°C 10 minút potom teplotu stiahneme na 180°C a už bez zápary pečieme 50 minút.
- Upečený bezlepkový rascový chlieb necháme úplne pred krájaním úplne vychladnúť na mriežke.
• vyskúšajte aj iné chlebíky z mojej produkcie •
- Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia
- Bezlepkový chlieb s vlákninou
- Vajíčkový chlieb bez lepku
- Sirupový chlieb bez lepku
- Celozrnný chlieb bez lepku
- Tmavý bezlepkový chlieb
- Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena
- Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C
- Bezlepkový olivový chlieb
- Mrkvový chlieb bez lepku
- Bezlepkový banánový chlieb
- Pohánkový chlebík
Dakujem velmi pekne za recept. Vydaril sa mi chutny chlebik so super nadychanou strukturou. Nedrobi sa a to som ani nepouzila xantanovu gumu, iba psylium
Otazocka, myslite ze by som mohla ingrediencie aj dvojnasobit a vytvorit tak velky podlhovasty pecen? fungovalo by to pri tomto konkretnom recepte? pripadne ako dlho by sa asi piekol? Este raz dakujem za super receptik
Velmi sa mi paci, ze pouzivate jednodruhove muky a nie kupovane mixy, i ked niektore suroviny neviem zohnat (na zelande) stale mam pocit ze do muky viac vidim ako ked je v recepte namiesany kupovany mix, ktory sa v zahranici neda kupit..
Dobrý podvečer prajem. Veľmi pekne ďakujem za milé slová
Suroviny na chlebík môžete kľudne zdvojnásobiť ( robím to tak bežne ). Teplotu vždy nechávam rovnakú len pečiem dlhšiu dobu ale to odsledujete voľným okom, už len kvôli tomu že každá rúra pečie pri inej teplote. Keďže mi bohužiaľ nechodia notifikácie na komentovanie poprosím Vás ak máte ďalšie otázky písať na mail: info@ugazdinky.sk
Vynikajúci 👌👌👌, dokonalý 😎
I desire to read even more things about it!|
It is appropriate time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
I’ve learn this post and if I may I wish to recommend you
some fascinating issues or advice. Maybe you could write next articles regarding this article.
I wish to read more things approximately it!|
I’ve been browsing on-line greater than three hours today, yet
I never found any interesting article like yours. It’s lovely
value enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the internet will likely be much more useful than ever before.|
Nice content thanks for sharing,good writeup ,admin of this site is working
Service is a titan in the field of essay aid. The business has been relieving learners of countless education-related problems for over 11 years now. It is a https://expert-writers.net/process-essay well-known writing service that has gained a ton of respect. This US-located essay agency is one of the greatest options out there.