Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia

Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia je vyrobený bez alergénov lepku, sóje, vajec, laktózy a orechov smile  Na rozdiel od ostatného bezlepkového pečiva Vám jeho príprava zaberie menej ako jednu hodinu nakoľko je kypriacim činidlom jedlá sóda. Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia sa hodí ako príloha ku polievkam ale aj vo forme raňajok vďaka jeho hutnej konzistencii a nutričnej hodnote wink 

Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia je vyrobený kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk good  Sú nimi hladká škrobová prirodzene bezlepková kukuričná múka, hladká rovnako prirodzene bezlepková zemiaková múka a prirodzene bezlepková teffová múka  smile  good 

Ak trpíte alergiou na zemiaky môžete zemiakovú múku nahradiť za tapiokovú múku / škrob. Viac o zámenách škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  yes

Teffovú múku môžete použiť ako svetlú tak aj tmavú verziu. Teffová múka má špecifickú hrubšiu zrnitosť a veľmi sa podobá lepkovej grahamovej múke. Hodí sa ako na pečenie hutnejších chlebov, tak aj na jemnejšie druhy pečiva akými sú napríklad ciabatty, rožky ale aj na palacinky či vafle. Jej vynikajúcou náhradou je rovnako bezlepková ciroková múka. Viac o využití teffovej a cirokovej múke pri bezlepkovom stravovaní sa viď nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka  victory

Kypriacim činidlom v receptúre na sódový chlieb je jedlá sóda spolu s kyslou / zásaditou zložkou v podobe jablčného ocotu. Jedlá sóda spolu so zásaditou tekutinou má za následok že cesto kysne dvakrát. Prvýkrát pri zmiešaní so zásaditou tekutinou a druhýkrát počas pečenia. Viac o použití jedlej sódy viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni  wink

Správnu štruktúru a pevnosť bezlepkového sódového chleba bez kysnutia zabezpečí jemná vláknina vo forme psyllia – Skorocelu indického a xantánová guma ktorú môžete nahradiť guarovou  ok

Hlavnou úlohou vlákniny pri varení bez lepku je viazať kvapaliny čím poskytuje zgélovatenie, teda spojenie cesta do normálnej konzistencie. Okrem iného vláknina psyllium dodáva hotovým jedlám nadýchaný tvar. Viac sa o využití psyllia dozviete cez prepojenie Psyllium  victory

Sladkou pochutinou v bezlepkovom sódovom chlebe je kvetový med kiss  Nahradiť ho môžete akýmkoľvek iným medom alebo agáve či javorovým sirupom.

Pre zvýšenie nutričnej hodnoty bezlepkového sódového chleba bez kysnutia som do cesta pridala ľanové a slnečnicové semienka.

Sódový chlieb bez kysnutia
Sódový chlieb bez kysnutia

⇒ porcie: 2 x 450 g chlebíky   doba prípravy: 10 minút + 10 minút odpočinutie cesta + 30 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame vlažnú vodu, med a jablčný ocot.
  2. V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu bezlepkového sódového chleba bez kysnutia. 
  3. Suchú misku zmiešame s tekutou ( miešame rýchlo a zároveň krátku dobu elektrickým mixérom ).
  4. Vymiešané cesto je celistvé, tuhé a jemne lepkavé.
  5. Cesto na sódový chlieb bez kysnutia necháme 10 minút bez zakrytia pri izbovej teplote postáť.
  6. Po 10 minútach cesto rozdelíme na dve časti a s pomocou teffovej múky vymiesime 2 bochníky, ktoré preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
  7. Oba bochníky hlbšie prerežeme do kríža nožom a posypeme teffovou múkou.
  8. Sódový chlieb bez lepku pečieme pri teplote 200°C po dobu 30 minút.
  9. Po dopečení necháme chlieb vychladnúť na mriežke.

Tip: Ak máte radšej jemnejšie a ľahšie chleby pridajte do cesta jedno vajíčko  heart

Bezlepkový sódový chlieb
Bezlepkový sódový chlieb

Počet zobrazení 7 728
 

2 Komentárov

  1. Dobrý den, je tam nutná ta xantanová guma?

     
  2. Dobrý deň, pridala som až 6 dcl vody. Cesto bolo hodne tuhé. Je táto konzistencia v poriadku? Ďakujem.

     

Zanechať komentár