Celozrnný chlieb bez lepku patrí medzi hútnejšie bezlepkové pečivo. Vďaka použitým múkam akými sú pohánková, teffová a šípková má chlieb celozrnnú chuť a štruktúru Celozrnný chlieb bez lepku je vyrobený bez alergénov lepku, sóje, kukurice, vajec a kedže na jeho prípravu netreba použiť žiaden mliečny výrobok je vhodný pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou
Celozrnný chlieb bez lepku je vyrobený kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká pohánková múka, hladká teffová múka a hladká šípková múka
Pohánkovú múku môžete použiť rovnako ako bielu aj tmavú ( ja som siahla po tmavej ). V tomto recepte pohánková múka zastáva funkciu hlavnej múky. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Teffovú múku môžete zameniť za cirokovú múku nakoľko má veľmi podobnú štruktúru a vlastnosti ako teffová. Viac o týchto dvoch spomínaných múkach viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Treťou použitou múkou je šípková múka. Má výraznú chuť aj sfarbenie ktoré je jedinečné a nedá sa zameniť za inú prirodzene bezlepkovú múku V recepte je použité len nepatrné množstvo preto ak ju doma nemáte môžete ju vynechať. Viac o šípkovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka
Kypriacim činidlom v celozrnnom chlebe bez lepku sú bezlepkové kvasnice. Tentokrát netreba vytvárať kvások.
Funkciu vajíčka teda spojivom všetkých surovín v celozrnnom chlebe bez lepku sú ľanové semienka. Vďaka ich schopnosti vytvoriť spolu s tekutinou gélovú textúru sú dokonalou náhradou za vajíčka. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Použité slnečnicové semienka spolu s pohánkovými vločkami dodajú chlebu jedinečnú celozrnnú chuť Siahnuť môžete aj po tekvicových semienkach alebo quinových vločkách.
Absolútnu jedinečnosť celozrnného chleba bez lepku zabezpečili použité sušené hrozienka, ktoré som zakombinovala do receptúry. Vďaka ich použitiu je chlieb jemnejší a vlhkejší. Použiť môžete aj sušené višne, marhule alebo slivky
Ako pri každom bezlepkovom pečive aj v celozrnnom chlebe bez lepku som použila vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ) S použitím vlákniny sa liate cesto premení na tuhšiu, celistvú a jemne lepkavú hmotu, teda vláknina sa naviaže na kvapalinu. Viac o funkcii vlákniny pri bezlepkovom pečení viď odkaz Psyllium
Aby bol celozrnný chlieb bez lepku pekne vysoký na jeho pečenie som použila chlebovú formu. Vďaka dostatočnej gélovitosti cesta netreba formu vykladať papierom na pečenie ani vymastiť tukom.
⇒ porcie: 1 chlieb o hmotnosti 1 kg ( chlebová forma s objemom 1 ½ L ) doba prípravy: 15 minút + 2 hodiny kysnutie + 1 hodina pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Celozrnný chlieb bez lepku
Ingrediencie
- 570 ml studenej vody
- 15 g bezlepkových kvasníc
- 40 g celých ľanových semienok
- 75 g slnečnicových semienok / tekvicových
- 75 g pohánkových vločiek / quinových
- 15 g prirodzene bezlepkovej hladkej šípkovej múky
- 75 g prirodzene bezlepkovej hladkej teffovej múky / hladkej cirokovej
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky
- 15 g kvetového medu / medu
- 2 čajové lyžičky soli
- 30 g psyllia ( fiberHusku )
- 150 g sušených hrozienok / višní / marhúľ
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie okrem vlákniny a hrozienok na prípravu celozrnného chlebu bez lepku. Cesto opatrne miešame mixérom nakoľko je jeho štruktúra liata.
- Potom primiešame do cesta vlákninu a nakoniec hrozienka ( cesto je celistvé, tuhšie, lepkavé ).
- Vymiešané cesto na celozrnný chlieb bez lepku vložíme do chlebovej formy s objemom 1 ½ L a s pomocou stierky zarovnáme povrch.
- Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste po dobu 2 hodín.
- Po 2 hodinách celozrnný chlieb bez lepku pečieme pri teplote 200 °C po dobu 1 hodiny.
- Upečený celozrnný chlieb bez lepku necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí chlieb vyklopíme z chlebovej formy a preložíme ho na mriežku ( chlieb necháme vysušiť ).
- Celozrnný chlieb bez lepku skladujeme v bavlnenej tkanine / kuchynskej utierke na chladnom mieste ( vzhľadom k použitým ľanovým semienkam chlieb určite neskladujte v mikroténových vreckách či taškách – chlieb by splesnivel ).
Tip: Pre dosiahnutie ešte lepšej chuti nechajte chlieb po upečení a vyklopení z chlebovej formy na chladnom mieste odležať po dobu 12 hodín.