Chia mrkvové karbonátky bez lepku neobsahujú alergény lepku, sóje, vajec, laktózy, kukurice, orechov … Vďaka použitým chia semienkám s kombináciou s kvapalinou vo forme vody nebudete potrebovať na spojenie surovín ani jedno vajíčko. Jedinečnosť chia mrkvových karbonátok bez lepku spočíva v konzumácií sú skvelé teplé aj studené
Na prípravu chia mrkvových karbonátok bez lepku som siahla po dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach. Sú nimi hladká biela ryžová múka a hladká kinoa ( quinoa ) múka Bielu ryžovú múku môžete nahradiť celozrnnou ryžovou múkou. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka. Kinoa ( quinoa ) múku za napríklad chia múku.
Hlavnou zložkou v chia mrkvovoých karbonátkach bez lepku je nastrúhaná surová mrkva. Mrkva dodá karbonátkam jemne nasládlu chuť a spolu s kurkumou oranžové sfarbenie
Spojivom všetkých surovín v chia mrkvových karbonátkach bez lepku sú chia semienka. Vďaka ich úžasnej schopnosti spolu s kvapalinou vytvoriť gélovú textúru sú karbonátky dostatočne pevné a nedrobia sa Viac o náhradách vajíčok a využitie chia semienok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Pre lepšiu chuť a zároveň stráviteľnosť som do chia mrkvových karbonátok bez lepku zakombinovala pohánkové vločky. Sladká chuť mrkvy a mierne horkastá špecifická chuť pohánky Vám v ústach pošteklia Vaše chuťové poháriky. Naviac, pohánka je ľahko stráviteľná a bohatá na železo Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Tukovou zložkou v chia mrkvových karbonátkach bez lepku je olivový olej. Zameniť ho môžete za akýkoľvek iný Vami obľúbený olej
Chia mrkvové karbonátky bez lepku sa dajú pripraviť dvoma spôsobmi a to ako v rúre tak aj na panvici s použitím malého množstva olivového oleja
⇒ porcie: 10 karbonátok doba prípravy: 10 minút + 15 minút postátie cesta + 20 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Chia mrkvové karbonátky bez lepku
Ingrediencie
- 45 g chia semienok
- 60 g pohánkových vločiek
- 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 35 g prirodzene bezlepkovej hladkej kinoa ( quinoa ) múky / chia
- 2 ks surovej mrkvy ( nastrúhanej na jemno )
- 3 polievkové lyžice olivového oleja / slnečnicového
- 2 dcl vlažnej vody
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajový lyžička soli
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka mletej červenej papriky
- štipka kurkumi
Postup
- Surovú mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle.
- Do nastrúhanej mrkvy primiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu chia mrkvových karbonátok bez lepku.
- Zmes necháme postáť 15 minút pri izbovej teplote bez zakrytia.
- Po 15 minútach v rukách tvarujeme karbonátky ktoré ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Chia mrkvové karbonátky bez lepku pečieme pri teplote 180°C 10 minút z každej strany.
- Upečené chia mrkvové karbonátky bez lepku môžeme ihneď konzumovať alebo po vychladnutí zamraziť.
Tip: Chia mrkvové karbonátky bez lepku sú výborné v kombinácií s domácou cuketovou horčicou, s dipmi na báze horčičných semien ale aj so zeleninovým šalátom.