Chrumkavé bezlepkové perníčky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, arašidov, … Vďaka použitému kokosovému oleju si na nich pochutnajú aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou Jedinečnosť chrumkavých bezlepkových perníčkov spočíva v jednoduchej a hlavne rýchlej príprave nakoľko cesto nemusíte uskladňovať v chladničke počas celej noci
Na chrumkavé bezlepkové perníčky som siahla po kombinácii dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach akými sú hladká biela ryžová múka a mandľová múka
Hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou preto nie je možné ju nahradiť akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou!
Použitá mandľová múka dodá perníčkom jedinečnú chuť a naviac spolu s bielou ryžovou múkou zabezpečí dostatočnú pevnosť vďaka obsahu bielkovín a tým zamedzí drobivosť perníčkov po upečení Nahradiť ju môžete za napríklad lieskovcovú múku, ktorá má rovnaké vlastnosti ako mandľová múka. Recept ako si obe prirodzene bezlepkové orechové jednodruhové múky vyrobíte aj v pohodlí domova viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Potrebnou škrobovou zložkou v chrumkavých bezlepkových perníčkoch je tapioková múka / škrob. Má neutrálnu chuť a bielu farbu. Nahradiť ju môžete za akýkoľvek iný prirodzene bezlepkový škrob. Pre malú inšpiráciu viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Ako som už spomenula tukovou zložkou v chrumkavých bezlepkových perníčkoch je kokosový olej. Spolu s mandľovou múkou a typickými perníkovými koreninami akými sú mletá škorica, klinčeky a zázvor majú perníčky naozaj veľmi príjemnú chuť a vôňu. Určite vyskúšajte
Sladidlom v chrumkavých bezlepkových perníčkoch je kvetový med a levanduľový sirup. Okrem sladkosti slúžia aj ako spojivo spolu s použitým celým vajíčkom. Ak trpíte alergiou na vajíčka siahnite po jej ( v tomto prípade ) 100% náhrade a to napríklad vo forme jablkovej detskej výživy. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Kypriacim činidlom v chrumkavých bezlepkových perníčkoch je jedlá sóda.
Aby cesto pekne držalo svoj tvar počas miesenia ale rovnako aj po následnom vaľkaní a po upečení perníčkov, som do receptúry pridala aj vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ). S jeho použitím je cesto pružnejšie a tak sa s ním lepšie pracuje. Viac o využití vlákniny viď odkaz Psyllium
⇒ porcie: cca 50 perníčkov rôznych veľkostí doba prípravy: 30 minút + 1 hodina tuhnutie cesta + cca 7 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Chrumkavé bezlepkové perníčky
Ingrediencie
- 60 g levanduľového sirupu / akéhokoľvek iného svetlého
- 50 g kvetového medu / akéhokoľvek iného
- 50 g kokosového oleja / bezlaktózového masla
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
- 1 celé vajce / detská jablková výživa
- 1 ½ čajovej lyžičky jedlej sódy / prášku do pečiva
- 90 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / lieskovcovej
- 120 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 2 ½ polievkovej lyžice tapiokovej múky ( škrobu ) / kukuričného škrobu
- 1 polievková lyžica psyllia ( fiberHusk )
Postup
- V rajničke zohrejeme levanduľový sirup, kvetový med, kokosový olej, mletú škoricu, mletý zázvor, mleté klinčeky a pomarančovú kôru. Po miernom zohriatí necháme tukovú zmes vychladnúť.
- V miske zmiešame jedlú sódu a polovičné dávky hladkej bielej ryžovej múky, mandľovej múky a psyllia.
- Do vychladnutej tukovej zmesi vmiešame celé vajíčko ( miešame mixérom pokiaľ sa všetky suroviny nespoja ).
- Vymiešaný tuk spolu s vajíčkom vlejeme do polovičnej dávky múk ( miešame mixérom ).
- Nakoniec primiešame druhú polovicu dávky v zložení hladkej bielej ryžovej múky, mandľovej múky a psyllia ( miesime rukou pokiaľ nevytvarujeme lepkavé, jemne tuhé cesto.
- Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky.
- Po 1 hodine s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkáme cesto na Vami zvolenú hrúbku ( cca 1 cm ) a vykrajujeme rôzne tvary perníčkov.
- Perníčky preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a pečieme ich pri teplote 175 °C cca 7 minút ( do zlatista ).
- Upečené chrumkavé bezlepkové perníčky necháme na plechu úplne vychladnúť ( po upečení sú ešte veľmi krehké a chladnutím získajú potrebnú pevnosť ).
vyskúšajte aj iné rovnako bezlepkové perníčky :