Cícerové mašličky bez vajec sú rýchlou a sýtou domácou bezlepkovou cestovinou. Neobsahuje lepok, vajcia, laktózu, sóju ani orechy. Táto domáca cestovina patrí ako do bezlepkovej, tak aj vegetariánskej kuchyne.
Cícerové mašličky bez vajec sú vyrobené z prirodzene bezlepkovej cícerovej múky. Preto majú výraznejšiu chuť. Funkciu vajíčka zastáva pomleté ľanové semienko. Ak máte len semienka v celku, postačí Vám použiť mažiar alebo tĺčik . Vďaka ľanovému semienku Vám bude cestovina držať pokope a uľahčí Vám prácu s cestom.
Na prípravu Vám teda postačia 3 zložky: prirodzene bezlepková, hladká cícerová múka, ľanové semienka a vlažná voda
Ak máte chuť na cícerové mašličky bez vajec ešte dnes, odporúčam. Túto cestovinu nemusíte nechávať presušiť, preto ju môžete ihneď variť v slanej vode
⇒porcie: 4 doba prípravy: 5 minúť + 30 minúť odstátie + 4 minúty varenia náročnosť: jednoduchá⇐
Cícerové mašličky bez vajec
Ingrediencie
- 4 polievkové lyžice mletého ľanového semienka
- 12 polievkových lyžíc vlažnej vody
- 500 g prirodzene bezlepkovej, hladkej cícerovej múky + na podsypanie
Postup
- V miske zmiešame mleté ľanové semienko s vlažnou vodou. Necháme ho postáť 5 minút, kým nenadobudne rôsolovitú konzistenciu.
- Na pracovnú dosku nasypeme prirodzene bezlepkovú, hladkú cícerovoú múku a v strede vytvoríme jamku.
- Do pripravenej jamky vmiešame rôsolovité ľanové semienko. Poriadne premiešame, až kým nevytvoríme tuhé, nelepivé cesto ( ako by ste pracovali s klasickým váječným cestom na cestoviny ).
- Takto vymiesené cesto na cícerové mašličky bez vajec, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať pri izbovej teplote 25 minút.
- Po 25 minútach si podsypeme pracovnú dosku múkou a vyvaľkáme si tenké cesto ( ako na rezance ).
- Cesto si nakrájame na štvorčeky ( veľkosť záleží na Vás). Za pomoci dvoch prstov stlačíme protiľahlé hrany štvorčeka cesta a vytvoríme mašličku. Takto postupujeme aj pri ostatných.
- Hotové cícerové mašličky bez vajec necháme vyschnúť na papieri na pečenie a na druhý deň uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Ak ich chcete spotrebovať ihneď, uvarte ich vo vriacej a osolenej vode po dobu 3 – 5 minút.
P.S.: Z cesta na cícerové mašličky bez vajec si môžete vytvoriť tvary cestovín podľa vlastného gusta. Od rezancov až po mašličky.