Cícerové mašličky bez vajec

Cícerové mašličky bez vajec

vajcia sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Cícerové mašličky bez vajec sú rýchlou a sýtou domácou bezlepkovou cestovinou. Neobsahuje lepok, vajcia, laktózu, sóju ani orechy. Táto domáca cestovina patrí ako do bezlepkovej, tak aj vegetariánskej kuchyne. 

Cícerové mašličky bez vajec sú vyrobené z prirodzene bezlepkovej cícerovej múky. Preto majú výraznejšiu chuť. Funkciu vajíčka zastáva pomleté ľanové semienko. Ak máte len semienka v celku, postačí Vám použiť mažiar alebo tĺčik good. Vďaka ľanovému semienku Vám bude cestovina držať pokope a uľahčí Vám prácu s cestom.

Na prípravu Vám teda postačia 3 zložky: prirodzene bezlepková, hladká cícerová múka, ľanové semienka a vlažná voda  smile

Ak máte chuť na cícerové mašličky bez vajec ešte dnes, odporúčam. Túto cestovinu nemusíte nechávať presušiť, preto ju môžete ihneď variť v slanej vode  ok


⇒porcie: 4   doba prípravy: 5 minúť + 30 minúť odstátie + 4 minúty varenia   náročnosť: jednoduchá⇐

Cícerové mašličky bez vajec


Ingrediencie

  • 4 polievkové lyžice mletého ľanového semienka
  • 12 polievkových lyžíc vlažnej vody
  • 500 g prirodzene bezlepkovej, hladkej cícerovej múky + na podsypanie

Postup

  1. V miske zmiešame mleté ľanové semienko s vlažnou vodou. Necháme ho postáť 5 minút, kým nenadobudne rôsolovitú konzistenciu.
  2. Na pracovnú dosku nasypeme prirodzene bezlepkovú, hladkú cícerovoú múku a v strede vytvoríme jamku.
  3. Do pripravenej jamky vmiešame rôsolovité ľanové semienko. Poriadne premiešame, až kým nevytvoríme tuhé, nelepivé cesto ( ako by ste pracovali s klasickým váječným cestom na cestoviny ).
  4. Takto vymiesené cesto na cícerové mašličky bez vajec, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať pri izbovej teplote 25 minút.
  5. Po 25 minútach si podsypeme pracovnú dosku múkou a vyvaľkáme si tenké cesto ( ako na rezance ).
  6. Cesto si nakrájame na štvorčeky ( veľkosť záleží na Vás). Za pomoci dvoch prstov stlačíme protiľahlé hrany štvorčeka cesta a vytvoríme mašličku. Takto postupujeme aj pri ostatných. 
  7. Hotové cícerové mašličky bez vajec necháme vyschnúť na papieri na pečenie a na druhý deň uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Ak ich chcete spotrebovať ihneď, uvarte ich vo  vriacej a osolenej vode po dobu 3 – 5 minút.

P.S.: Z cesta na cícerové mašličky bez vajec si môžete vytvoriť tvary cestovín podľa vlastného gusta. Od rezancov až po mašličky.  yes

Cícerové mašličky bez vajecCícerové mašličky bez vajecCícerové mašličky bez vajec

Počet zobrazení 784
 

Zanechať komentár