Famózne spojenie chutí citrónu a maku. Citrónky s makom neobsahujú lepok, vajcia, laktózu ani sóju. Sú vyrobené z prirodzene bezlepkových, jednodruhových múk. Citrónkami s makom môžete obohatiť napríklad Váš sviatočný stôl
Na prípravu citróniek s makom som použila môj obľúbený kokosový olej. O vláčnosť a celistvosť citróniek s makom sa postaralo jablkové pyré. Ako už samotný názov hovorí, použila som kôru aj šťavu z citróna a čerstvo zomletý mak.
Citrónky s makom patria do skupiny nesladkých cukroviniek. Preto ak dávate prednosť sladšej verzii pridajte viac cukru
⇒porcie: 20 citróniek s makom doba prípravy: 15 minút + 30 minút chladenie cesta + 14 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Citrónky s makom
Ingrediencie
- 120 g biela ryžová múka
- 100 g ciroková múka
- 50 g mandľová múka
- 30 g kukuričná múka/ zemiaková/ tapioková
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja
- 50 g kryštálového cukru/ hnedého
- 2 polievkové lyžice jablkového pyré
- 2 ½ polievkových lyžíc citrónovej šťavy
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 1 polievková lyžica mletého maku
Postup
- V miske vymiešame mixérom kokosový olej s cukrom, jablkovým pyré a citrónovou šťavou. Miešame pokiaľ zmes nebude hladká a nadýchaná.
- V druhej miske zmiešame prirodzene bezlepkové múky, citrónovú kôru a mak.
- Pomaly primiešavame suchú misku do tukovej (ak sa Vám zdá cesto príliš vlhké, prisypte viac ryžovej múky).
- Cesto na citrónky s makom ma byť jemne lepkavé a hladké.
- Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré zabalíme do potravinovej fólie. Na 30 minút ich uložíme do chladničky.
- Po 30 minútach za pomoci papiera na pečenie (namiesto pomúčenia si vystrieme papier na pečenie na cesto aj pod cesto) vyvaľkáme cesto na ¼ hrúbky cesta a vykrajujeme kolieska alebo iné Vami zvolené tvary.
- Pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 200ºC 14 minút alebo kým koláčiky zlatisto nezhnednú.
- Pred konzumáciou necháme úplne vychladnúť pretože po upečení sú veľmi krehké.