Citrónky s makom

Citrónky s makom

sója vajcia sezam ovos psenica mlieko makkyse

Famózne spojenie chutí citrónu a maku. Citrónky s makom neobsahujú lepok, vajcia, laktózu ani sóju. Sú vyrobené z prirodzene bezlepkových, jednodruhových múk. Citrónkami s makom môžete obohatiť napríklad Váš sviatočný stôl  angel 

Na prípravu citróniek s makom som použila môj obľúbený kokosový olej. O vláčnosť a celistvosť citróniek s makom sa postaralo jablkové pyré. Ako už samotný názov hovorí, použila som kôru aj šťavu z citróna a čerstvo zomletý mak.

Citrónky s makom patria do skupiny nesladkých cukroviniek. Preto ak dávate prednosť sladšej verzii pridajte viac cukru yes


⇒porcie: 20 citróniek s makom   doba prípravy: 15 minút + 30 minút chladenie cesta + 14 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá⇐

Citrónky s makom


Ingrediencie

  • 120 g biela ryžová múka
  • 100 g ciroková múka
  • 50 g mandľová múka
  • 30 g kukuričná múka/ zemiaková/ tapioková 
  • 3 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 50 g kryštálového cukru/ hnedého 
  • 2 polievkové lyžice jablkového pyré
  • 2 ½ polievkových lyžíc citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica mletého maku

Postup

  1. V miske vymiešame mixérom kokosový olej s cukrom, jablkovým pyré a citrónovou šťavou. Miešame pokiaľ zmes nebude hladká a nadýchaná. 
  2. V druhej miske zmiešame prirodzene bezlepkové múky, citrónovú kôru a mak.
  3. Pomaly primiešavame suchú misku do tukovej (ak sa Vám zdá cesto príliš vlhké, prisypte viac ryžovej múky).
  4. Cesto na citrónky s makom ma byť jemne lepkavé a hladké.
  5. Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré zabalíme do potravinovej fólie. Na 30 minút ich uložíme do chladničky.
  6. Po 30 minútach za pomoci papiera na pečenie (namiesto pomúčenia si vystrieme papier na pečenie na cesto aj pod cesto) vyvaľkáme cesto na ¼ hrúbky cesta a vykrajujeme kolieska alebo iné Vami zvolené tvary.
  7. Pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 200ºC 14 minút alebo kým koláčiky zlatisto nezhnednú.
  8. Pred konzumáciou necháme úplne vychladnúť pretože po upečení sú veľmi krehké.

Citrónky s makom

 

Počet zobrazení 1 061
 

Zanechať komentár