Pôvodný recept na čokoládový koláč z roku 1930 som trošku pomenila a vznikli úžasné bezlepkové cookies s čokoládou. Sú vyrobené bez alergénov ako napríklad lepok, vajcia, laktóza, sója, kukurica, orechy, … Bezlepkové cookies s čokoládou sú nádherne jemné a zároveň pekne celistvé. Vďaka použitiu väčších kúskov čokolády sa čokoláda po zahryznutí príjemne rozteká a tým sú tieto cookies jednoducho neodolateľné
Bezlepkové cookies s čokoládou sú vyrobené kombináciou štyroch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk Sú nimi tapioková, biela ryžová, zemiaková a teffová múka. Tapioková múka spolu so zemiakovou sú škrobovou zložkou bezlepkových cookies s čokoládou. Zemiakovú múku môžete nahradiť psylliom. Teffovú múku môžete nahradiť napríklad pohánkovou, celozrnnou ryžovou, cirokovou alebo amarantovou múkou. Bielu ryžovú môžete zameniť za kukuričnú
Vo všetkých spomínaných prípadoch zámeny múk treba myslieť na možnú zmenu štruktúry či sfarbenie cesta alebo zmenenej konečnej chuti cookies. Miešajte a kombinujte múky tak aby ste vymiesili nadýchané a jemne lepkavé tukové cesto
Aby som docielila potrebnú jemnosť do bezlepkových cookies s čokoládou som primiešala bezlaktózový biely jogurt. Použiť môžete akýkoľvek, či už so zníženým obsahom tuku alebo tučný
Bezlaktózové maslo je tukovou zložkou bezlepkových cookies s čokoládou. Ako náhradu zaň môžete použiť mäkké kokosové maslo.
Ako sladidlo som použila kombináciu bieleho kryštálového a hnedého trstinového cukru. Je to z dôvodu, že pravý trstinový cukor je vlhkejší a pre to vďaka nemu dosiahneme potrebnú vláčnosť aj sladkosť cesta
Spojivom bezlepkových cookies s čokoládou je xantánová guma, ktorú môžete zameniť za guarovú.
Cesto na bezlepkové cookies s čokoládou som pred tvarovaním nechala odležať na 15 minút do chladničky. Vďaka tomu je cesto kvalitnejšie a jednoduchšie na prípravu. Ak máte viac času dobu odležania v chlade môžete predĺžiť aj na hodiny. Výsledok bude rozhodne stáť zato
⇒ porcie: cca 20 cookies doba prípravy: 10 minút + 15 minút odležanie cesta + 10 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové cookies s čokoládou
Ingrediencie
- 125 g mäkkého bezlaktózového masla
- 60 g bieleho kryštálového cukru
- 70 g hnedého trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkovej esencie / vanilkového prášku
- 45 g bieleho bezlaktózového jogurtu
- 65 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky
- 95 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky / kukuričnej
- 70 g prirodzene bezlepkovej teffovej múky / pohánkovej, amarantovej, cirokovej
- 40 g prirodzene bezlepkovej zemiakovej múky / psyllia
- 2 štipky xantánovej gumy / guarovej
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- 85 g nasekanej horkej čokolády
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame mäkké bezlaktózové maslo, vanilkovú esenciu a biely kryštálový s hnedým trstinovým cukrom ( vymiešame s elektrickým mixérom dohladka ).
- Do vymiešanej zmesi s vareškou primiešame biely bezlaktózový jogurt.
- V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu bezlepkových cookies s čokoládou okrem horkej čokolády.
- Suchú misku s múkami a ostatnými surovinami premiešame a pomaly vmiešavame do tukovej misky.
- Vareškou vymiešame na hladké, nadýchané a zároveň jemne lepkavé cesto.
- Horkú čokoládu si za pomoci noža nasekáme na väčšie kúsky.
- Nasekanú čokoládu vmiešame do cesta.
- Takto pripravené cesto na bezlepkové cookies s čokoládou zakryjeme potravinovou fóliou a na 15 minút odložíme do chladničky.
- Po 15 minútach z cesta tvarujeme loptičky o veľkosti golfových ( tvarujeme loptičky pretože počas pečenia cesto upadá ).
- Loptičky uložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové cookies s čokoládou pečieme pri 175ºC po dobu 10 minút.
- Po upečení bezlepkové cookies s čokoládou necháme vychladnúť ( ešte horúce sú veľmi jemné ).
Tip: Bezlepkové cookies s čokoládou skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.