Čokoládové makrónky potešia nejeden mlsný jazýček. Pre to sú mojím valentínskym, cukrovinkovým tipom č. 5.Čokoládové makrónky neobsahujú alergény akými sú lepok, laktóza a sója. Sú vyrobené z prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múky
Na čokoládové makrónky Vám postačí len jedna, bezlepková múka – mandľová. Ak dávate prednosť iným druhom orechových múk, môžete ju zameniť. Skvele sa hodí napríklad prirodzene bezlepková múka z vlašských orechov. Aby čokoládové makrónky ostali krásne nadýchané a pružné, použila som vyšľahané vaječné bielka s citrónovou šťavou. Citrónová šťava v kombinácií s bielkami slúži ako stabilizátor. Kakao má v tomto recepte skôr úlohu farbiva. Pre to ak chcete bledé makrónky kakao vynechajte
Plnka čokoládových makróniek sa skladá z horkej čokolády, kokosového oleja a orechového masla. Opäť môžete plnku nahradiť klasickou nutelou
⇒porcie: 20 makróniek doba prípravy: 30 minút + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Čokoládové makrónky
• Makrónky •
Ingrediencie
- 100 g mandľovej múky
- 130 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 2 bielka
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
• Plnka •
Ingrediencie
- 20 g horkej čokolády
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
- 1 polievková lyžica orechového masla
- ALEBO arašidové maslo/ nutela
Postup
- V samostatnej miske zmiešame mandľovú múku, práškový cukor a kakao.
- V druhej – väčšej miske vyšľaháme bielka do peny.
- Do vyšľahaných bielkov vmiešame šťavu z citróna a kryštálový cukor.
- S varechou/ stierkou pomaly vmiešavame zmes z mandľovej múky do misky z bielkov.
- Krátko premiešame.
- Vymiesené cesto na čokoládové makrónky odložíme na 10 minút do chladničky.
- Po 10 minútach s pomocou zdobiaceho sáčku tvarujeme makrónky, ktoré aranžujeme už na plech vystretý papierom na pečenie.
- Necháme ich krátko postáť ( po dotyku prsta by nemal ostať na makrónke odtlačok ).
- Čokoládové makrónky pečieme pri teplote 180ºC po dobu 12 – 15 minút.
- Upečené čokoládové makrónky necháme vychladnúť na mriežke/ doske.
- Medzitým si vo vodnom kúpeli necháme jemne rozpustiť čokoládu.
- Do čokolády vmiešame kokosový olej a orechové maslo.
- Pripravenú plnku vložíme do chladničky kým nestuhne.
- Potom natrieme makrónky plnkou a zlepíme s druhou makrónkou.